Snö, hagel och ett jordskred stoppade etapp 19 av Tour de France 30 km innan etappmålet i skidorten Tignes.
Man kunde inte ploga vägbanan tillräckligt ren. Definitivt stopp blev det då ett jordskred lade sig tvärs över vägen.
Deltider noterades på höjden 2.751 meter i passet Col de l’Iseran. Sedan bar det av utför på väg till den sista stigningen upp mot Tignes. Men en snöstorm hade gjort vägen osäker med snö och hagel. När ett jordskred lade sig över vägen avbröts tävlingen. För etappen räknas tiden vid Col de l’Iseran.
Jag har inte sett att snö stoppat tävlingen tidigare. Möjligen kan snöstormen den 26/7, mitt i högsommaren, vara unik. Detta är extremväder, som inte skulle orsaka särskilda kommentarer, om det inte vore för att det sker samma vecka som media allmänt larmar om värmerekord i Västeuropa.
Media snedvrider rapporteringen systematiskt genom att spela upp noteringar av värme, samtidigt som noteringar av kyla oftast negligeras. Vi har faktiskt en hel serie av rapporter om extrem kyla denna månad.
Denna rapportering blir än värre genom dess ansvarslösa spridning av “”Fake-News” från väderstationer, som inte är representativa. Det betyder att deras uppgifter om temperatur ofta är helt överdrivna. Många väderstationer har stegvis omringats av asfalterade vägar och bebyggelse, som absorberar solens värme på dagarna och sprider den på nätterna. De noterar då alltid högre temperatur än vad som gäller för klimatet. Dagens läge är att i flera länder ger de flesta väderstationer värden från tätorter, som är för höga, och inte rättvisande värden från lantliga omgivningar.
Motsatsen är inte möjlig: De höga noteringarna kan inte kompenseras av för låga noteringar. Väderstationerna kan inte oavsiktligt utsättas för kyla.
S. Å.
+ – + – + – +
by