Sutherland Observatory i norra Kap-provinsen 2021-07-13
The South African Weather Service, SAWS, varnade för en front med stormvindar, exceptio-nella vågor, skyfall och snöfall från 12 till 16 juli och prognosen har visat sig stämma. Bloggen Electroverse rapporterar.
Längre söderut noterades temperaturer så låga om – 10 ºC. I nordväst, ex.vis i Van Zylsrus och Twee Rivieren slogs 20-åriga köldrekord.
Man bör hålla i minnet att Kapstaden ligger lika långt från Sydpolen som Marocko har till Nordpolen.
Kylan drabbade även nationerna i grannskapet:
Namibia noterade ett julirekord på – 10,0 ºC i Sandveld, bara en halv grad över nationens absoluta rekord på – 10,5 ºC, som sattes i Stampriet i augusti 1974.
Botswana noterade också rekordkyla: – 7,7 ºC i Tsabong, – 6,2 ºC i Werda och – 5,6 ºC i Tshane, alla utan tidigare motstycke.
Missväxt i Kenya på grund av kylan orsakar inflation
Kenya ligger under ekvatorn. Men solens vandring mellan vändkretsarna ger ändå växlande årstider. Tvärs över hela Östafrika har kallt väder spolierat skördarna för många odlare.
Enligt the Kenya Meteorological Department startade “vintern ” mycket tidigare än vanligt i år, i maj istället för normala juli.
Nairobi, Kenyas huvudstad, har noterat nätternas minimitemperaturer på 10 ºC och maximum på 18 ºC på dagarna, vilket är 8 respektive 6 ºC lägre än normalt.
Bernard Njuguna, en bonde i the Rift Valley sådde tomater i slutet av april för att skörda i juli. Men kylan slog till just när plantorna blommade. Han förlorade hela sin skörd. Detsamma hände många andra så att tillgången på marknaden minskat, vilket resulterat i högre priser: ett kg tomater kostade $ 0,46 i april och $ 0,74 i juli. Liknande prishöjningar gäller många sorters grönsaker. Östafrika upplever nu en inflation i priserna på livsmedel.
Sydamerika har fått vinterväder
En luftmassa från Antarktis har gått in över Argentina, Uruguay, Paraguay, Bolivia och Brasilien. Onsdagen den 30 juni noterades extremt låga temperaturer hela vägen från den sydligaste delstaten Rio Grande do Sul i Brasilien till norra São Paulo.
Den 17 juni rapporterades snö i Argentinas inre bl.a. runt staden Córdoba, som inte haft snö på 14 år. Det har bara hänt 6 ggr sedan 1912 och då alltid under ett solfläcksminimum.
Buenos Aires fick också kallt. En meteorolog liknade väderläget i mitten av juni med det som rådde 2007, då staden senast fick snö.
Brasilien har fått sina skördar av sockerrör allvarligt skadade, men också dem av kaffe och majs. Med tanke på Brasiliens stora andel av världens produktion kan det påverka världspriserna.
Antarktis noterade -81,7 ºC den 17/6
Noteringen gäller Dome Fuji Station, som ligger 2.400 km från Scott Base. Professor John Cottle, Antarctica New Zealand Chief Scientific Adviser säger att juli normalt är kallare än juni, varför det är möjligt att temperaturen då blir ännu lägre.
Kallt även i Australien
Bloggposten 2021-07-12 “Kallt på södra halvklotet nu” relaterade köldknäppar i Australien.
Vi har således ovanligt kallt runt hela södra halvklotet och det tillståndet sammanfaller med det solfläcksminimum som råder nu.
+ – + – + – +
by
Om det globalt blir något kallare, “krymper” atmosfären en smula. Det får jetströmmar på båda halvkloten att gå mer i bukter. På norra halvklotet släpper de in varm luft från söder resp. kall luft från norr – och omvänt på södra halvklotet.
Det skapar mer oro i atmosfären med större temperaturskillnader och mer och starkare vindar. Precis vad vi nu upplever. Det uppträder cykliskt och har förstås hänt många gånger tidigare.
Men minnet är kort – och selektivt. Om man ser människan som en störning i den heliga Naturen, vill man ogärna tro att denna natur kan sparka bakut och hellre att människan genom sin blotta existens stör det idealtillstånd som annars skulle råda.
Att mer värme och koldioxid skulle kunna förbättra detta tillstånd är i Naturkyrkan (vår nya religion) en kättersk tanke.
Kyla är bara väder medan värme orsakas av klimatförändringarna enligt de klimathotstroende 🙂