Oljeplattformen Prirazlomnaya i Petjora havet söder om Novaja Zemlja och en tanker, som transporterar oljan till Murmansk.
Det nu aktuella projektet ligger utanför halvön Taymyr öster om Novaja Zemlja på en tredjedel av avståndet till Berings Sund.
+ – + – + – +
Jag fann en intressant artikel i det senaste numret (4 2021) av Nordisk Energi med ovanstående rubrik.
Det är Rysslands nationella oljebolag, Rosneft, som inlett ett massivt projekt i Arktis vid Taymyrhalvön i Sibirien.
De räknar med att producera/exportera 25 miljoner ton olja varje år fram till 2024, 50 miljoner ton 2027 och 115 miljoner ton fram till 2030.
Samtidigt skall de bygga 15 helt nya samhällen för de ca 400 000 arbetare som behövs.
Utvinningen skall ske ”miljövänligt” med bl.a. vindkraft.
Området blir enligt dem tillgängligt då isen smälter snabbt på grund av den pågående klimatförändringen, som gör att havsnivån sjunker när planeten värms upp. (Detta förefaller vara en felöversättning: Det borde vara att “havsisen minskar”.)
De har tydligen också fastnat i IPCC:s ”koldioxidträsk” då man gjort beräkningar av hur mycket arean av isen kommer att minska för varje ton koldioxidutsläpp.
Detta är tvärsemot vad som nu görs i USA där Joe Biden avbryter Donald Trumps försök att utvidga deras ”fossila” bränslekällor i bl.a. Alaska.
Väder och klimat påverkas ju också av att den magnetiska nordpolen nu i accelererande takt flyttar sig söderöver mot Sibirien, vilket tidigare har berörts här.
Ingvar Åkesson
+ – + – + – +
by
Den enda klimatmodell som inte är totalt misslyckad, är utvecklad vid det matematiska institutet i Moskva. En modell som inte spår så mycket uppvärmning för framtiden.
I Ryssland behöver inte klimatforskare låtsas acceptera klimathotsreligionen för att få behålla sina anslag. De kan i stället berätta sanningar. Som att klimatförändringar går ganska långsamt och huvudsakligen har positiva effekter.
# Lars Holmdahl
Ja, det verkar vara så de presenterat projektet, men det gör de för att de har de har gått vilse i IPCC:S “koldioxidträsk” eller för att lägga en “dimridå”. Det blir vindstilla där också emellanåt. Då blir troligen den praktiska lösningen annorlunda. Jag svårt att tänka mig att de väntar tills det blåser tillräckligt igen. För mycket pengar står på spel.
”Utvinningen skall ske ”miljövänligt” med bl.a. vindkraft.”
I oljekällor finns gas. Denna facklas bort, och används som bränsle i gasturbiner som förser oljeplattformen med elkraft. Gasturbiner förefaller mycket mer miljövänligt än vindkraft.
I Ryssland vet man att olja, gas och kol kommer att vara världens huvudsakliga energikälla i minst 50 år till om inte längre! Så varför inte satsa på utveckling av denna sektor när t ex Norge, USA och andra aviserar en minskning av denna sektor? I den stora världen utanför EU och USA så ökar efterfrågan på olja i takt med att ekonomierna utvecklas och då behövs energi och det är i det ljuset man startar oljeprojekt i Ryssland. Givetvis finns det massor av investerare i väst som är med och finansierar detta projekt även om man inte direkt skyltar med det…
Bensinpriset har gått upp för att efterfrågan på olja ökat. Hur kan efterfrågan på olja öka när “alla” numera satsar på sol, vind och elbilar? Verkligheten är inte snäll mot den klimathotsreligiösa sekten.