Magnetiska Nordpolens drift lurar brevduvorna ?

Den magnetiska Nordpolen driver iväg mot Sibirien med 64 km/år

Det har på sistone rapporterats om brevduvor som i stora antal orienterat fel. Mest äldre duvor medan yngre flugit rätt. De släpptes från Bremen i Tyskland med målet i Danmark. De äldre flög till Skåne.

Forskaren Peter Wintoft, vid Institutet för rymdfysik vid Lunds universitet, har konstaterat att det varit geomagnetiskt lugnt under juni & juli i år då solen befinner sig i en längre period med låg aktivitet och således inte kan kopplas till duvornas felflygning.

Han har rätt i detta. Solen befinner sig i en period med mycket få solfläckar som under längre tider har varit nere i inga alls. Solen lämnade vid årsskiftet 2019/2020 den 24:e solcykeln och påbörjade den 25:e. Man började att räkna dem på 1700-talet, men de har alltid funnits i solens historia. Solen skiftar polaritet, med ca 11 års mellanrum, då nord blir syd och vice versa. I samband med dessa solcykelskiftningar har solens aktivitet också kraftigt minskat.

Jorden skiftar också polaritet, vilket det rapporterats om från NASA i nov. 2011 med uppdatering aug. 2017. Jorden har påbörjat sin skiftning av polaritet, d.v.s. den magnetiska nordpolen ger sig iväg så att kompassens norr så småningom kommer att visa mot syd. Detta påverkar inte jordens rotation.

Detta har skett med ca 200.000 – 300.000 års mellanrum de senaste 20 miljoner åren. Senast jorden skiftade polaritet var för ca 780.000 år sedan. Vetenskapsmännen bedömer att detta skett åtminstone hundratalet gånger under de senaste 3 miljarder åren. På dinosaurietiden var det 1 miljon år mellan skiftningarna.

Sedan början av 1800-talet har den magnetiska Nordpolen flyttat sig ca 100 mil mot Nordpolen för vidare färd österut . Takten har ökats och är nu ca 64 km/år mot 16 km/år i början på 1900-talet. Den magnetiska Nordpolen är nu på väg till Sibirien.

Nu vet jag inte så mycket om duvor, men har läst att de kan bli upp till 20 år gamla. Om de vilseflugna duvorna är 10 år så har den magnetiska nordpolen hunnit flytta på sig 64 mil österut sedan de föddes. De vilseflugna duvorna har haft kursen NNO i stället för N som riktmärke, så det verkar stämma. De unga duvorna som fortfarande har en någotsånär ”rätt kompass” klarade av flygningen.

Det är inte bara duvorna som påverkas. Vi vet att Jetströmmarna, med vindhastigheter på 30 – 150 m/s, som finns på ca 10 km höjd i övre troposfären och stratosfären, har ändrat sin kurs över bl.a. Sibirien. Det är mycket troligt att det är förflyttningen av den magnetiska nordpolen som påverkat dess ändrade rutt över jorden. Jetströmmarna påverkar sedan i sin tur de undre luftlagrens vindar etc. Så en fundering blir om det inte är den magnetiska Nordpolens flytt som förmodligen är helt eller delvis orsak till de klimatförändringar vi nu märker av i Europa, Nordamerika och Sibirien.

Ingvar Åkesson

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “Magnetiska Nordpolens drift lurar brevduvorna ?

  1. “För övrigt anser jag att IPCC bör förstöras”, skrev Göran Åkesson och jag instämmer till fullo.

  2. @Göran Åkesson. “‘För övrigt anser jag att IPCC bör förstöras’.” :)) Klockren:))
    För övrigt så “Överensstämmer med föregående talare”…

  3. enligt visa bedömmare så vandrar magnetiska norpolen och sypolen var 12068e år, och det finns också tecken på att jordens rotation ändras 90° , bl.a. genom fynd på antarktis där man funnit trädstammar som saknar årsringar. Det är när vårt solsystem passerar galaxens “current sheet” som detta inträffar, Alla planeterna I vårt solsystem genomgår f.n. stora förändringar. De 3 senste ggr, vi passerat current sheeted har solen gjort en s.k. mikronova som bränt sönder den del av jorden som haft dagtid då coronan och stora delarr av fotosfären träffat jorden.
    Ni kan söka påp “Gothenburg”, “Mono lake” och “Lake Mungo” på de tre senaste gångerna, snart dags igen.

  4. Det är inte bara den magnetiska nordpolen, som är på drift. Även den södra rör sig i riktning mot Australien med en förväntad träffpunkt med den norra polen vid ekvatorn nordost om denna kontinent. Jordens magnetfält förändras efterhand, och en försvagning har redan skett med åtföljande konsekvenser för utbredning och struktur i jetströmmarna, som nämnts. Dessa uppvisar numera en helt olik bild relativt det som var förhärskande tidigare. Jetströmmarna ‘bestämmer’ vädret och med de tidsperspektiv, som gäller betr. de storskaliga effekterna av magnetiska polers migration även ‘klimatet’. Med nuvarande förflyttningstakt passerar den norra magnetiska polen en avvikelse på 40° inom ett par år, varvid alla kompasser upphör att verka, eftersom de är kalibrerade vid 40°s avvikelse. Polernas förflyttningar kan ge ett polskifte inom ett årtionde, om förflyttnigshastigheten fortsätter sin exponentiella ökning. Ingen vet dock säkert, eftersom erfarenhetsdata saknas. Ingen vet heller vilka klimat- och odlingsbarhetskonsekvenser som nuvarande magnetfält/jetströmsförändringar med. Troligen är de stora.

    ‘För övrigt anser jag att IPCC bör förstöras’

  5. Den här referensen stöder väl artikeln.

    https://core.ac.uk/reader/42492338

    Med tanke på att det finns så många faktorer som påverkar jordens temperatur, och med tanke på att de temperaturvariationer man tittar på är bråkdelar av %, så blir det väldigt svårt att tro på IPCC´s påstående att det bara är CO2 som kan förklara temperaturökningen de sista 50 åren.

Comments are closed.