Elpriset i UK femfaldigas ! !

Telegraph

Gaspriset räknas i “pence per thermal unit”, p/th.

2021-09-06 The Telegraph: Record power prices

(Storbritannien tvingas elda upp kolkraftverk mitt bland rekordpriser på elen och en föraning om vinter.)

Den blå kurvan ovan visar hur elpriset gått från knappt £50 per MWh för ett år sedan till något mer än £100 i augusti, för att nu i september rusa upp till £240 och falla till £180 per MWh, vilket är mer än 3½ gånger priset i fjol. Rusningen orsakades av kollapsande vindkraft.

Den röda kurvan för gaspriset är lika skrämmande. Från 30 p/th i fjol till 110 p/th i augusti till en topp på 134,5 p/th i september, vilket är 4,5 gånger priset i fjol. Uppgången kan delvis förklaras av att gaskraft är vanlig som back-up till vindkraft. Den står för 30 % av producerad energi.

Detta drabbar hårt de fattiga i Englands dåligt isolerade tegelhus, som oftast värms med gas.

Vindkraften nådde ett maximum på 14,3 GW, gigawatt, i maj, men den föll till 0,5 GW i början av september. Kl 19:00 den 6/9 fördelades elproduktionen så här:

  • 45,6 % gas,
  • 13,5 % kärnkraft
  • 5,5 % kol,
  • 5,5 % vind
  • 12,3 % import.

Industriförbundet “Energy UK” förklarade:

“Continuing the low-carbon transition and further reducing our dependency on fossil fuels for our heat and power will not only help us meet climate change targets but remove the risk of being exposed to volatile international wholesale prices.”

(Genom att fortsätta omställningen från koldioxid minskar vårt beroende av fossila bränslen för vår värme och el, vilket hjälper oss inte bara att nå klimatmålen, utan tar bort risken att vi blir utsatta för svängande internationella grossistpriser.)

Det är förblindad PK. Från industrifolk ! !

De låtsas inte om de verkliga, dramatiska problemen med vindstilla, som jagat upp priserna till 500 %, och pekar istället på världsmarknadsprisernas variationer, som brukar hålla sig inom 50 %.

Pris-chocken inträffar en dryg månad innan den stora konferensen COP26 i Glasgow. Den lär inte helt kunna tystas ner. Det inger hopp om att några delegater skall förstå hur totalt omöjlig den föreslagna politiken är.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “Elpriset i UK femfaldigas ! !

  1. “Den lär inte helt kunna tystas ner.” Ett understatement?! Folk lär ju bli fakturerade och om de inte kollektivt är fullständigt obegåvade i hushållsekonomi, som individerna i TV3:s loserprogram, så lär de undra varför de plötsligt får betala mångdubbelt mer för samma förbrukning.

  2. Klimathysterin har ett högt pris! Hur högt det kommer att bli är svårt att förutse men bli inte förvånade om energipriserna kommer att få många hushålls ekonomier att kantra i en snar framtid, givetvis ivrigt påhejat av klimathysterikerna…CO2-utsläppen minskar ju i Sverige vilket ju var målet.

  3. Stackars elförbrukare i England.
    Men de är i gott sällskap. Vi har elpriser på 1,7 SEK/Kwh i Sverige.
    Karlshamns oljekraftverk får komplettera då vinden mojnat.

Comments are closed.