Planera för strömavbrott ! !

Patrick Isacson

När kärnkraften avvecklats, fick oljekraftverket i Karlshamn startas upp i förrgår, den 7/9

Bloggen Samnytt ringar in röken från dess skorsten på en bild av Patrick Isacson, som generöst givit tillstånd för publicering. Det startades upp även i somras, då effektbehovet var lågt, för att stå i ögonblicklig beredskap för svängande väder.

Delar av USA har kommit längre i destruktionen av elsystemet. Vi kan lära oss något av det. I WSJ finns en artikel med några intressanta uppgifter, som jag klipper ut:

+ – + – + – +

2021-09-08 Robert Bryce, författare till “A Question of Power: Electricity and the Wealth of Nations.”

Get Ready for the Blackouts

Generac Power Systems, ett företag som producerar reservaggregat för el och annan utrustning, tillkännagav i juli en rekordförsäljning på 920 miljoner dollar under andra kvartalet, ett hopp på 68% jämfört med förra året. Men vad som är bra för Generac är dåligt för Amerika.

Generacs stigande försäljning är ett bevis på att det amerikanska elnätet blir mindre pålit-ligt, vilket kommer att göra amerikanerna mindre rika och mindre säkra. Folk spenderar miljarder dollar på generatorer, för att ha när strömmen går. Detta kapital skulle vara bättre spenderat på andra saker.

Blackouts är dödliga och skapar kostsam försvagning av ekonomin. Dålig politik och brist på tillsyn bidrog till Texas strömavbrott i februari. Slutresultatet: cirka 200 miljarder dollar i skada och cirka 700 människor döda av hypotermi, kolmonoxidförgiftning och andra orsaker. I Kalifornien – en stat som folk flyttar ifrån – har strömavbrott blivit en nästan daglig händelse. Det som the Energy Department, Energiministeriet, kallar ”omfattande elektriska störningar och ovanliga händelser” ökade i antal 13-faldigt mellan 2000 och 2020.

Elnätet är modernätverket för de kritiska systemen: GPS, kommunikation, trafikljus, vatten och avloppsrening. Essäisten Emmet Penney förklarade att, ”Det finns inget som kan kallas ett välmående samhälle med ett svagt elnät. ”

Tre saker försvagar nätet.

  • En är brådskan att lägga om till “förnybar energi” som vind och sol, vars effekt är väderberoende.
  • För det andra, under de senaste åren har man stängt många kol- och kärnkraftverk, som ger baskraft och hjälper till att hålla nätet stabilt.
  • För det tredje, regionala nätmyndigheter som t.ex. Ercot i Texas och Caiso i Kalifor-nien hanterar systemet fel. De ger inte tillräckliga incitament för att säkerställa tillförlitlighet som t.ex. betalning till producenter, som har bränsle på plats.

Klimataktivister vill inte erkänna att vind och sol undergräver elnätets stabilitet. En ideell handelsgrupp sa förra månaden att den mest angelägna åtgärden är “Att ändra resursmix”.

Om Amerika vill förbli världsledande måste det ha ett robust elnät som levererar billig, riklig och pålitlig el hela dagen, varje dag året runt. Vi kan inte förlita oss på Generac för det.

+ – + – + – +

OBS ! ! Att ändra resursmix

Den mest angelägna åtgärden är “Att ändra resursmix”.

I klartext betyder det att vi MÅSTE ha pålitlig, “planerbar” kärnkraft, vattenkraft eller fossil kraft med tillräcklig kapacitet för att täcka maximala effektbehovet. Vi har redan onödigt mycket vindkraft och solkraft.

+ – + – + – +

Små reservaggregat

Ingvar Åkesson har givit goda råd för anslutning av reservaggregat.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

2 thoughts on “Planera för strömavbrott ! !

  1. Regeringen säger att det är ok att driva kärnkraftsverk affärsmässigt, men kan man verkligen kalla det affärsmässigt när andra energislag får kraftfulla investeringsbidrag och att de så kallade förnyelsebara energislagen får förtur att leverera när de kan leverera? För mig låter det som väldigt långt från en kommersiell konkurrensneutral marknad.
    Vi behöver en stabil och tillförlitlig bas i energiförsörjning i Sverige om vi överhuvudtaget skall kunna hålla oss kvar som en välfärdsstat och en sådan bas i energiförsörjningen måste kunna vara planeringsbar för att vi inte skall hamna i ett energi-moras med ständiga avbrott. Pelarna sådan bas bör vara vara vattenkraft och kärnkraft och med sådan tillförlitlig reglerbar kraft i botten så går det utmärkt att komplettera med exempelvis den vindkraft som vi redan har byggt ut.
    Låter vi däremot vind och sol får för stor andel så blir det att lyssna på väderleksrapporten innan man tar tunnelbanan till jobbet om man inte vill riskera att bli fast i ett stillastående tåg på grund av att elleverantören varit tvungen att bryta strömmen till Stockholm.
    Och förresten vem sa att vinden är förnyelsebar, den drivs av ren vätekraft från solen och slocknar solen så …

  2. Vi har vant oss vid billig el som även används till uppvärmning.
    Fantastiskt enkelt och det ger även en renare luft.
    På kontinenten eldar de gas.
    I södra elområdet ligger idag elpriset regelbundet över 1 SEK/Kwh enligt kontrollrummet.
    Det börjar finnas god ekonomi i att värma huset med andra bränslen för att ersätta elen. Kanske även som reserv när elen faller bort.
    Kommer vi få känna på eldningsrök i grannskapen?

Comments are closed.