Gatuprotester mot elpriser

Gatuprotester mot elpriserna har förekommit i Spanien sedan juni

Det är inte bara i Storbritannien som elpriserna chockhöjts. På nätsidan “oilprice.com” gör Charles Kennedy en aktuell översikt den 10/9. Här några klipp med hjälp av Google:

+ – + – + – +

Låga vindhastigheter

Små lager av naturgas och låga vindhastigheter har lett till en kraftig höjning av elpriserna i hela Europa. Det sätter press på regeringarna när konsumenter protesterar mot höjda räkningar inför vintersäsongen.

Från Storbritannien till Spanien har elpriserna stigit till all-time highs. I Spanien har folk protesterat på gatorna. I hela Europa är priserna nu så höga att de kan bli ett sänke för den ekonomiska återhämtningen efter pandemin.

I Spanien steg terminspriserna på el till ett nytt rekord den här veckan. Det är “ett stort politiskt problem”, säger Javier Blas, Chief Energy Correspondent på Bloomberg News. Konsumenter i Spanien protesterar, eftersom hushållen nu betalar ungefär dubbelt så mycket jämfört med den här tiden förra året, rapporterar New York Times.

Denna vecka nådde elpriserna nya rekordnivåer i Storbritannien, Tyskland och Frankrike. På Irland, vanligtvis en exportör av elektricitet till Storbritannien, utfärdades för andra gången på en vecka “gul varning” på grund av kapacitetsbrist. Den otillräckliga kapaciteten på torsdagen ledde till avstängning av Moyle -anslutningen, som exporterar el från Nordirland över Irländska havet till Skottland.

Elpriserna driver upp inflationen

Storbritannien, liksom resten av Europa, förbereder sig för ytterligare stigning av elpriserna när uppvärmningssäsongen börjar. Naturgaslagren i Europa är betydligt lägre än normalt efter en köldknäpp i våras och stigande priser på naturgas på grund av lägre leveranser från Gazprom och stigande priser på flytande naturgas (LNG). För europeiska konsumenter bidrar energipriserna till inflationen och kostnaden för varor. I Tyskland, Europas största ekonomi, höjde högre energipriser den årliga inflationen till en 13-årig topp i augusti, då hushållens energi, motorbränslen och matpriserna steg. I Spanien steg också inflationen till den högsta nivån på flera år på grund av stigande elpriser.

Charles Kennedy

+ – + – + – +

Stigande inflation även i Sverige

I gårdagens Aktuellt på TV2 rapporterades att inflationen i augusti stigit till 2,4 % på årsbasis jämfört med 1,7 % för juli. Det beror framför allt på “de stigande priserna på el och drivmedel“.

Det är alltså något vi kan tacka Miljöpartiet för !

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

11 thoughts on “Gatuprotester mot elpriser

  1. Ta ökningen i Spanien och applicera den i Sverige. Hur många vill ha sin villa uppvärmd idag på 30.000 kr till 90.000 kr? Plussa sedan på att det kommer att bli längre säsong att hålla igång värmen i huset.

  2. “Vem kan förneka klimatet????” Det är exakt det som klimatbluffarna gör eftersom de påstår att klimatet bara förändras genom människans påverkan. Det finns inga naturliga förändringar med andra ord.

  3. @Magma01
    Tyvärr har bäst före datum gått ut på denna artikel. Annars skulle den vara god nu 😉 Men vi får hoppas att prediktionen slår in med det snaraste innan det är för sent.

  4. Det finns en mycket enkel förklaring till varför priset för vindkraftsel hittills hållit sig på en måttlig nivå, och det stavas subventioner … den kostar alltså mer än vad som syns under posten ”pris per kWh” på fakturan.
    Däremot så betalar vi även ”energiskatt” på samma faktura – och jag tror inte att man behöver vara raketforskare för att dra en slutsats om vad den pengen går till?
    Läs gärna även vad vår vän Ericsson i Ubbhult skriver:

    https://westgota-fjallar.webnode.se/news/ericsson-i-ubbhult-skriver-las-detta-/

  5. Vattenfall gjorde en analys som visar att kärnkraften producerar omkring 2,5 gram koldioxid per producerad kWh. Det jämförs med drygt 12 gram för vindkraft och drygt 4 gram för vattenkraft.
    Kärnkraften ger alltså hälften så låga koldioxidutsläpp som det näst bästa alternativet.
    Å andra sidan vill de Gröna att Jorden skall bli grönare, mer koldioxid således.

  6. Ingen fara, veden är inburen och vattenpumpen fungerar att driva med Honda 20i, Grannen kommer troligtvis även i framtiden att få ägg från mig och jag lamm från honom 🙂

    Hur det kommer att se ut i riksdagens cafeteria och med de käcka eldrivna innerstadsbussarna återstår att se…
    Tror att det blir en kortvarig vurm för sol och vind när de som beslutar är de som kommer att drabbas hårdast…

  7. Skulle inte vindkraften minska elpriset när den ersätter kärnkraften? Verkligheten visar något annat och är inte snäll mot förkämparna för fossilfri elproduktion.

  8. Nytt rekord i morse-Över 2 SEK/KWh i elområde 3 och 4.
    Vinden har mojnat!
    Ny havsbaserad utbyggnad(Krugers industri- fält) invigd i dag men det hjälper inte.

Comments are closed.