Bensindriven elgenerator, enfas 3,1 kW toppeffekt och 2,8 kW kontinuerligt
LxBxH = c:a 56 x 43 x 46 cm exklusive handtaget, vikt ca 37 kg
2021-10-26 Helsingborgs Dagblad
Den ”gröna” energipolitiken gör att vi blir ”blå”-frusna framöver
Sveriges elbrist och höga elpriser är politiskt självförvållat. Det är ett dilemma nu och framöver i synnerhet när utetemperaturen sjunker. MP+S regeringen med C-stöd är ansvariga för detta.
Det började med att S-regeringen med Göran Persson i ledningen, lade ned Barsebäck 1+2, för cirka tjugo år sedan, utan att ha någon ersättning klar. Så försvann 1 200 MW (2×600 MW) från elnätet.
Det skulle ersättas med Sydvästlänken som blev klar först 2021 efter ett tjugotal förseningar. Den överförda effekten blir max 800 MW mellan el-område 3 och 4, på grund av någon ”snedfördelning” i elsystemet, enligt Svenska Kraftnät.
Utförsbacken fortsatte med nedläggning av Oskarshamn 1 + 2 med effekterna 473 + 638 MW.
Följt av nedläggningen av Ringhals 1+2 med effekterna 865 + 900 MW.
Politikerna i Sverige har alltså, från de södra regionerna, plockat bort 4 076 MW från elnätet som ger ström oberoende av om det blåser eller inte.
De har ”ersatt” det med vindkraftverk, i framför allt de norra delar av Sverige. Dessa ger inte något eller för lite när det är vindstilla eller inte blåser tillräckligt. Hur många MW i effekt man än multiplicerar med noll blir resultatet noll i erhållen energi. Det verkar som en del ministrar har missat mattelektionerna i skolan.
Följden blir att man måste ha lika mycket reservkraft som man har vindkraft för att landet inte skall stanna. Då kan man fråga sig vad man skall med vindkraften till som ändå bara kan byggas och drivas med direkta eller indirekta subventioner.
Man tycks ha fastnat för vindkraftens max.effekten i MW. I Skånes inland blåser det i snitt enligt SMHI 3,2 m/s. Det ger att ett verk på exempelvis 4 MW endast har en effekt på cirka 10 procent eller ca 0,4 MW. De flesta verk kräver i regel en vindhastighet på cirka 3 m/s för att starta. De stoppar mestadels vid vindar mellan 22–25 m/s.
Man förlitar sig på att kunna importera el vid behov. Det är bara det att de allra flesta länder som vi har el-kabelförbindelse med resonerar på samma sätt. Framöver blir det så att det periodvis inte kommer att finnas el att importera.
Fullföljer Tyskland sitt beslut att släcka ned kärnkraftverk med 3 956 MW:s effekt och dessutom en massa kolkraftverk den 1 januari 2022, ligger vi illa till när temperaturen sjunker och det blir vindstilla. Även de kommer då att få stora el-underskott.
Vi får då räkna med att partiell elnedsläckning blir ”vardagsmat”. Då gäller det att ha en extra el-oberoende värmekälla, som vedkamin eller dylikt.
Det hjälper inte att ha fjärrvärme, värmepumpar, biopannor etc. då dessa kräver el för sin drift, om man inte bor så att man kan ha ett eget reserv-el-aggregat som är bensin- eller dieseldrivet. När det gäller fjärrvärmen så måste dessa verk då ha egen el-reserv-beredskap.
Den ”gröna” energipolitiken har gjort att vi blir ”blå”-frusna framöver.
Ingvar Åkesson
+ – + – + – +
by
Logiken är svår att förstå. Pga att vindkraften underpresterar så startar vi oljekraftverket i Karlshamn. Och i Tyskland eldas rysk gas. Vad var det vindkraften skulle ersätta?