Inblandning är ett misstag, bensin, diesel är förnybara

Twitter

Figur 1. De tektoniska plattorna glider omkring på smältan i Jordens inre

Längs de blå linjerna glider de isär, varvid vulkaner bildas och lava jäser ut. Längs de röda linjerna kolliderar plattorna, varvid den ena trycks ned under den andra och då utsätts för mycket höga tryck och temperaturer, så att kolväten kan bildas. Den indiska plattan har lyft upp Himalaja och den afrikanska har lyft upp Alperna.

Ingvar Åkesson har studerat kursmaterial av dr. Mikael Höök, Uppsala Universitet, med rubriken:

Det Globala Energisystemet

+ – + – + – +

Tillbaka till framtiden 3

Många människor skräms upp helt i onödan om att bensin, diesel, flygfotogen, etc. skulle förorsaka klimatförändringar, genom utsläpp av ”fossil” koldioxid. Men dessa är inte ”fossi-la”. Det är skillnad mellan kol och kolväten.

Mina synpunkter baserar sig på kursen ”Det Globala Energisystemet” vid Uppsala Universitet.

Kol (C) som förbränns härstammar från urgamla skogar och träskmarker. Stenkol är från Karbontiden för ca 300 miljoner år sedan. Brunkol är från Tertiärtiden för ca 50 miljoner år sedan.

Kol är ett grundämne. Det finns som en del i alla nu levande varelser, växter, etc.

Kolväten (HydroCarbonater – CxHx) nybildas hela tiden och får därför betraktas som för-nybara. Det sker lite förenklat vid landmassornas (de tektoniska plattornas) förflyttning över jordytan. De flyttar sig några mm eller cm per år. När en platta trycker ned en annan, spjälkas vatten i väte (H) och syre (O) av den höga temperaturen. Vätet förenar sig sedan med kolet under ”kokningen”, och blir till kolväten, såsom olja och naturgas. Dessa lagras sedan i olika fickor, sedimentära bergarter och fyller på nuvarande fyndigheter, etc.

Regeringen kräver att kolväten skall ersättas av FAME, RME, HVO, etc. s.k. ”reduceringsprodukter”

Avsikten är att utsläppen av ”fossil” koldioxid skall reduceras genom inblandning av ”re-duceringsprodukter” i bensin och diesel. Eftersom de baseras på växter och slakteriavfall, som skapats av koldioxid från luften, antas deras utsläpp balanseras av återväxten.

Men kolväten nybildas ständigt. Dessa bör därför också klassas som ”förnybara”. Deras innehåll av energi är högre än för reduceringsprodukterna, vilka därför orsakar större utsläpp än de rena kolvätena.

Kravet på inblandning är således ett rent misstag baserat på okunnighet.

Energimyndigheten har satt en avgift för ren bensin och diesel, när de säljs utan reduce-ringsprodukter. Det kan tolkas som den ungefärliga kostnaden för att framställa ersätt-ningsprodukterna, vilket ger ”rekord” på drivmedelspriserna. Siffrorna för 2022 framgår som ”reducering” i kalkylen nedan.

Figur 2. Kalkylexempel för mars 2022 med reduceringsprodukter sär-redovisade

Skatter och kostnaden för reduceringsprodukterna utgör 58 % respektive 55 % av priset vid pumpen för dagens bensin och diesel.

Orsaken till reduceringsprodukternas höga pris för diesel framgår av ”ordlistan” under bl.a. HVO som finns i posten “Tillbaka till framtiden 2”.

Det går att i nutid följa prisutvecklingen för diesel på: “Global PetrolPrices”. Även bensin, valuta, jämförelseland etc. kan väljas.

Sverige är ”världsledande” på dieselpris men ligger även högt när det gäller bensin, se posten: “Rekordpriset på diesel. . .”. En jämförelse mellan Polen och Sverige ger att priserna är högre hos oss med ca SEK 9,70/l diesel och 6,70/l bensin.

Jordens gas- och olje-tillgångar

Då nu rysk gas och olja skall bojkottas, kan det vara intressant att se var tillgångarna finns. Tidigare har man bojkottat Venezuela. Fördelningen av världens tillgångar var för några år sedan:

  • Naturgas: Ryssland 24%, Iran 16%, Qatar 14%, (Venezuela 3%)
  • Olja: Saudiarabien 19,8%, Venezuela 12,9%, Iran 10,3%, Irak 8,6% (Ryssland 5,6%)

Av världens oljetillgångar finns ca 75 % i arabvärlden och Afrika

Koldioxiden påverkar inte klimatet mätbart

Varmt vatten avgasar koldioxid medan kallt vatten suger till sig.

Haven upptar 71 procent av Jordens yta. När Solens värmestrålning ändras, märks det först på temperaturen i havens ytvatten. Professorerna Humlum-Solheim har visat att atmo-sfärens temperatur reagerar en vecka senare och halten koldioxid i luften påverkas upp till ett år därefter.

Således är stigande temperatur ORSAKEN till stigande halt koldioxid, vilket är VERKAN. Då kan inte halten koldioxid vara orsak till någon verkan på temperaturen.

Jakten på utsläpp av koldioxid är därmed helt meningslös. Inblandningen av ”redu-ceringsprodukter” är ett misstag.

Flyg utan skam och kör vidare med bensin- och diesel-bilar. Det påverkar inte klimatet.

Ingvar Åkesson

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

9 thoughts on “Inblandning är ett misstag, bensin, diesel är förnybara

  1. Har varit på en resa med dieselbil till Tyskland via Fredrikshavn, Danmark. Kan klart konsatera att med svensk diesel i tanken förbrukar bilen 15 – 18% mera diesel / mil än den diesel som jag köpte Danmark. Dessutom är svensk diesel 5 Skr dyrare per liter.
    Detta fullständigt galet och en oerhörd nesa till Sverige som själv skapar en inflation för alla som bor och lever här.

    Svenska politiker tar beslut utan att ens göra den klaste formen av konsekvensanalys innan beslut.

  2. Biologiska reduktionsprodukter har lägre energiinnehåll, skadar motorers känsliga delar, kostar mer och har bristande tillgång på råvaror i konkurrens med mat och andra angelägna behov. Inte bara onödiga utan också rent skadliga! Det måste vi få politiker och beslutsfattare att inse.

  3. Förnybarheten av olja vilar på en ganska oprövad teori. Värre är att det är en annan förnybarhet än den gängse, som gäller kolbalansen i atmosfären. Teorin kan alltså inte lugna dem som bedömer koldioxiden som problematisk.

  4. Jag minns när Gunnar Sträng och Tage Erlander satt i TV och med hjälp av diagram och tabeller visade på sveriges stora oljeberoende. Oljan förbrukades med en tredjedel på vardera transporter, uppvärmning och elkraft. Oljeimporten frestade på handelsbalansen och beroendet av arabstater var inte heller rolig. Nåväl, detta kunde man lösa med hjälp av kärnkraft, och därför skulle det byggas kärnkraftverk. Uran fanns i landet och kärnkraften skulle kunna ersätta två tredjedelar av den importerade oljan.

  5. Speciellt intressant är det röda där Indisk-Australiska plattan kolliderar med den pacifiska. I närheten ligger nämligen Salomonöarna. Där medierna ibland rapporterar att några av öarna sjunker på grund av stigande hav (orsakat av klimatförändringar som orsakas av växthusgasutsläpp, enligt medierna). Nog sjunker några av öarna, alltid. På grund av att havsbotten sjunker.

  6. Man kan hitta mindre mängder metangas även i magmatiska bergarter, vilket skulle kunna vara ett stöd för denna teori. Under alla förhållanden är det väl så att denna gas har bildats under 100-tals miljoner år och nu tar vi ut den under några hundra år. Oavsett ursprung så är nog nybildningen betydligt långsammare än förbrukningen. Priset på gas och olja kommer att stiga, framför allt pga att de lätt utvinningsbara fyndigheterna minskar och kostnaderna för utvinning ökar. Så småningom kommer vi att behöva alternativ till den olja vi utvinner nu.

    Mängden av vissa metaller är så begränsade att en massiv övergång till batteribilar är helt omöjlig.

  7. Nybildning av kolväten sker mao fortlöpande relativt snabbt pga plattorna rörelser på djupet. Menar man att dessa kolväten också blandas med ytvattnet med tiden? Eller t.o.m frigörs till luften? Jag fick först uppfattningen att de kvarstannar där de bildas!

Comments are closed.