Teslas vinst: Utsläppsrätter

Tesla 3 ger företaget utsläppsrätter som säljs och ger vinst

2021-04-27, Autoweek, Jay Ramey:
Tesla Made More Money Selling Credits and Bitcoin Than Cars

(Tesla tjänade mer pengar på att sälja utsläppsrätter och Bitcoin än på bilar)

  • Tesla redovisar en nettovinst på 438 miljoner USD på basis av allmänt accepterade redovisningsprinciper (GAAP) under första kvartalet 2021, mestadels tack vare försäljningen av utsläppsrätter.
  • Tesla säljer Bitcoin för 101 miljoner dollar efter att ha köpt 1,5 miljarder dollar av kryptovalutan för flera månader sedan och accepterar det som betalning för bilar.
  • Ökning av produktionen i Kina och efterfrågan på Model 3 och Model Y-fordon står för det mesta av Q1 2021 års produktion.

Tesla noterade ytterligare ett lönsamt kvartal under de tre första månaderna 2021, även med två av sina modeller ställda åt sidan, med en nettovinst på 438 miljoner dollar samtidigt som de noterade 10,4 miljarder dollar i intäkter. Denna vinst förverkligades dock inte tack vare bilförsäljningen, vilket till synes är en biltillverkares huvudsakliga verksamhet. Snarare har Tesla två huvudsakliga poster att tacka för ett lönsamt kvartal: Försäljning av utsläppsrätter till andra biltillverkare och försäljning från sitt innehav av Bitcoin.

+ – + – + – +

Teslas “Worldwide” bil-leveranser helåret 2021

Under hela kalenderåret 2021 levererade Tesla 936 172 elbilar till kunder över hela världen.

Globala leveranser av Model S/X var något högre 2021 än produktionen, med mer än hälf-ten av all produktion och försäljning under det sista kvartalet 2021. Leveranser av Model 3/Y stod för nästan 97 % av all Teslas världsomspännande försäljning år 2021. Även om Tesla inte specificerar den exakta försäljningen och produktionen av olika modeller, har företaget en kapacitet på cirka 100 000 Model S/Y-bilar i Kalifornien, och en halv miljon vardera för Model 3/Y i fabriker i Kalifornien och Shanghai, samt liknande kapacitet i de nya fabrikerna i Berlin och Texas.

Om fabriken i Berlin startar produktionen 2022 bör flödet av Tesla-bilar till Europa stabili-seras. För närvarande levereras bilar ofta droppvis, vilket leder till statistiska extremvärden som att Model 3 var den näst mest populära bilen i Tyskland i september 2021 och sedan faller ur bästsäljarlistan helt nästa månad.

Tesla hävdar att ökningen av leveranserna bör ses som något försiktig, eftersom de räknar en bil som levererad bara om den överlämnats till kunden och alla papper är korrekta.

Slutliga siffror kan variera med upp till 0,5 % eller mer. Teslas fordonsleveranser representerar bara ett mått på företagets finansiella resultat och bör inte betraktas som en indikator på det totala finansiella resultatet, som beror på en mängd olika faktorer, inklusive kostna-den för försäljning, valutarörelser och mix av direktleasade fordon .

+ + – + – +

2022-01-02, WSJ, Wall Street Journal: Rebecca Elliott:

Tesla Reports 87% Growth in Annual Vehicle Deliveries

(Tesla rapporterar 87% ökning av antalet levererade bilar under året)

Teslas expansion kommer trots brist på komponenter och andra logistiska problem som har besvärat den globala bilindustrin.

Tesla Inc:s årliga leveranser av bilar ökade med 87 % 2021 och växte i sin snabbaste takt på flera år, eftersom företaget utnyttjade sina rötter i Silicon Valley, för att övervinna bristen på datorchips, som har plågat den globala bilindustrin. Företaget meddelade i söndags att de levererade mer än 936 000 fordon globalt 2021, upp från nästan en halv miljon föregå-ende år. Företaget har siktat på att öka de årliga leveranserna med i genomsnitt 50%.

+ – + – + – +

Årsredovisningen 2021 ?

Jag har inte hittat någon analys av årsredovisningen för 2021, som är tillräckligt “lättläst” för att ta med här.

Jag får dock intrycket att nettovinsten främst beror på Elon Musks politiska talanger och ett mycket högt risktagande. Han har bl.a. spekulerat stort i Bitcoin.

Han planerar nya fabriker i Texas och Berlin, vilket torde vara mest motiverat av utsikterna till politiska favörer. Även om årsproduktionen skulle fördubblas till 2 miljoner bilar, tror jag att ett “vanligt” företag skulle klara det med de tre fabriker som redan finns.

Vinsten domineras av politikernas “Bonus-Malus” regler, som förvrider konkurrensen enligt politiska nycker.

Elbilstillverkaren Tesla får alltså gratis utsläppsrätter, som dess konkurrenter måste köpa och därmed finansiera sin konkurrent. Det är en så grotesk snedvridning av en sund marknad att den inte kan vara förenlig med grundlagsfädernas avsikter med Konstitutionen. De förbjöd inte uttryckligen arrangemanget, därför att de inte kunde föreställa sig att några politiker skulle bli så sinnesrubbade att de ville införa det.

Deras sunda inställning var att “politik” ABSOLUT INTE skulle få bli “ALLT”, vilket är socialis-mens “grundsyn”. Numera skall allt beslutas av genuint okunniga politiker.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

4 thoughts on “Teslas vinst: Utsläppsrätter

  1. Tege, i den “nya världsekonomin” så räknas aldrig skulder bara inkomster! Och att betala 44 miljarder dollar för Twitter förutsätter att han snart kanske måste hitta en ny torsk som köper, annars har han spekulerat fel…Men visst, han har västpolitikerna på sin sida och får helt enkelt inte misslyckas med Tesla som anses vara ett “miljöprojekt” utan det är bara för dem att fortsätta gynna Musk på andras bekostnad. Man får lite Kruger-vibbar när det gäller Elon Musk….

  2. Både utsläppsrätter och Bitcoin saknar substans och är egentligen luft. Mot Musks oklara tillgångar måste ställas hans faktiska skulder, mot oklara intäkter faktiska kostnader. Då kan han knappast vara “världens rikaste man”.

  3. Tesla kan inte gärna gå runt på att tillverka bilar som är så dyra att bara miljonärer har råd att köpa dem, och som har så dålig räckvidd att de helst bara ska användas i stadstrafik. Då behövs andra intäkter.

  4. Man blir riktigt varm i kroppen av att se Elon utnyttja sin ekonomiska styrka i att gå emot makt-etablissemanget i samband med Twitter-affären. Samtidigt fascinerande att notera hur hela MSM-etablissemanget unisont fokuserar på och stimulerat folk att avsluta sina konton på Twitter. Ett avslöjande om något. Elon’s klimatarbete får man förhoppnings avläsa som nödvändig företags-image i bästa fall.

Comments are closed.