I torrt väder brinner illa röjt och rensat material snabbt med rik tillgång till syre. Bättre skogsvård minskar dessa risker, anser insändarskribenten
Notera att det är skräpet på marken som underhåller branden !
KORS I TAKET: DN har tagit in en insändare som andas kritik av miljö-politik. Ett stort GRATTIS till Tege Tornvall, som träget uppvaktat Sveriges redaktioner med faktafyllda manus, vilka dock vanligen negligerats av våra alarmistiska media. MEN, trägen vinner !
2022-05-24, Dagens Nyheter: Tege Tornvall:
Insändare. ”Röjda skogar minskar risken för bränder”
Naturvårdande myndigheter vill behålla oröjd naturskog för att bevara dess biologiska mångfald. Men röjda skogar minskar risken för bränder, skriver Tege Tornvall.
Våra svenska skogar är ett ständigt debattämne i medierna. Men sällan utifrån att de ska förse oss och mänskligheten i stort med nyttiga råvaror, utan oftare för att de ska bevara ett ursprungligt naturtillstånd utan mänsklig påverkan.
Det innebär en snårig, oröjd skog med rötter, bark, barr, löv, kvistar, grenar och annat som lätt tar eld och brinner varma och torra dagar. Precis sådant som vållar skogsbränder – och alltid har vållat skogsbränder.
Men nu påstås dessa bränder vara människans fel. Varhelst något olämpligt händer i världen, är det människans fel. Även när skogvaktare vill röja och rensa brandfarligt material ur skogar.
Skogs- och buskbränderna som uppstår i exempelvis Kalifornien och Australien beror främst på att material som ris, sly och löv inte rensats bort utan blivit kvar på marken. Vid torrt väder kan minsta gnista sätta eld på det. Vanliga brandorsaker är blixtar, vådeld och – tyvärr – även medvetet anlagda bränder. Även ren självantändning förekommer.
I torrt väder brinner illa röjt och rensat material snabbt med rik tillgång till syre. Bättre skogsvård minskar dessa risker.
Under de senaste hundra åren har antalet amerikanska och australiska skogs- och busk-bränder kraftigt minskat. Men de senaste åren har antalet bränder börjar öka igen, eftersom naturvårdande myndigheter vill behålla oröjd naturskog för att bevara dess biologiska mångfald.
I Europa är bara Finland och Sverige utpräglade skogsländer. Nära tre fjärdedelar av Finland är skog, och nära två tredjedelar av Sverige. Både brukbar och naturskog. Genom-snittet för hela Europa är knappt 40 procent skog. Frånsett bergstrakter är mycket odlings- och kulturlandskap – och främst i England även parklandskap.
Tege Tornvall
+ – + – + – +
by
Skogsskötsel som inte går som planerat (anlagda bränder):
https://www.zerohedge.com/political/massive-new-mexico-fire-started-us-forest-service
Ivar A: Du kanske inte noterade att jag hänvisade till en skogsbrandforskare.
Petter W
Har du inte insett att torra trädgrenar också brinner bra. Har du aldrig tänt en brasa utomhus. Då använder man torra trädgrenar. Du köper kanske din ved på bensinmacken när du tankar din elbil?
I Sverige är nog 99,9 % av all skogsröjning motiverad av att skapa skog med hög kvalitet och god tillväxt i framtiden. Inte av brandskyddsskäl. De klena träd som kapas ner vid röjning lämnas kvar att multna ner och ge näring till de kvarvarande träden.
I t ex Australien är det annorlunda, kanske även Kalifornien m fl. I Australien får man under ett år med gynnsam nederbörd, en tillväxt av buskvegetation mellan de större träden. Den blir snabbt någon meter hög men det är arter som inte bildar träd. Under år med torka kommer buskarna att innehålla minimal mängd vatten och brinner kraftigt om de antänds.
Under ett av de senare åren intervjuades en husägare i brandområdet. Han hade systematiskt röjt bort buskvegetationen runt huset, på ett ganska stort område. Trots att huset låg mitt i ett brandområde så klarade det sig helt undan branden. Tyvärr har miljöorganisationer drivit tesen att buskvegetationen ska bevaras för att ge skydd åt diverse mindre djur och fåglar. Men då får man ta fler allvarliga bränder istället.
En svensk skogsbrandforskare säger att “En typisk bränslebädd i svensk skogsmark består av mossa eller lav med inblandad förna (döda växtrester).”
(https://www.slu.se/ew-nyheter/2018/8/skogsbrander/ )
Det tycks inte ha mycket med graden av skogsröjning att göra.
Fint Tege, jag tycker motvinden har mojnat en del och att det dyker upp litet medvind ibland!
Det är lite trist, nästan komiskt, att man ska behöva glädja sig för att få framföra enkla sanningar, men när det blivit så, får man väl nöja sig med det. Kan man hoppas på en replik från någon klimatalarmist, och på så sätt få igång en diskussion i msm?
Ett stort GRATTIS till Tege Tornvall för oförtrutet arbete.
Genom att ta vara på GROT (grenar och toppar) i våra skogar kan vi ta fram skogsflis samtidigt som markerna blir mer tillgängliga för vandring och promenader.
Skogsflis som förbränns i kraftvärmeverk ger el, värme och arbetstillfällen på landsbygden. Askan återförs sedan till skogsmarken och kretsloppet sluts.
Problemet idag är att många kommunala kraftvärmeverk eldas med sopor från andra länder för att lösa deras avfallsproblem. Importen av sopor har då snedvridet prissättningen av den svenska skogsflisen med obefintlig lönsamhet för skogsägarna.
I Sverige är skogen främst en produktionsresurs ock som sådan den viktigaste naturresursen. Vårt välstånd hänger på skogen som också gör att vi kan ha en mer utbredd bebyggelse än utan. Alltså, viktig för glesbygden!