Arbetsam isbrytarsäsong !

Sjöfartsverket

“Ale” är den minsta av de statliga isbrytarna, inte att förväxla med “Atle”

Sjöfartsverket rapporterar:
”Måndagen den 17 maj avslutade isbrytaren Ale årets isbrytarsäsong – en säsong med mer is och mer behov av isbrytning än på flera år.”

+ – + – + – +

Oj då ! Har vintern alltså varit ovanligt kall ? Det hade vi inte en a-a-a-ning om !

+ – + – + – +

Sjöfartsverkets hemsida:

Ale är förvisso minst av de fem statsisbrytarna, men hon är inte desto mindre viktig för det. Ale har oftast långa isbrytarsäsonger i och med att hon brukar vara första isbrytare ut i inledningen av vintern. Ofta är hon även den isbrytare som avslutar säsongen när våren tagit knäcken på isen.  

Ale är specialbyggd för att kunna gå igenom Trollhätte kanal till Vänern. Hon är byggd 1973 av OY Wärtsilä AB, Helsingfors. Moderniserad och uppgraderad avseende både material och teknik.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

10 thoughts on “Arbetsam isbrytarsäsong !

  1. Karl Erik R: Tack för ditt påpekande att verkligheten kan vara komplicerad. Att vintern varit relativt mild är lika mycket ett faktum som observationer från en isbrytare – även om de pekar åt olka håll.

  2. Min isbrytar-styrman bekräftar den ovanligt arbetsamma vårsäsongen!

  3. #PW
    Det är mycket världen och klimatdebatten som är missledande och mycket handlar om hur man väljer data …
    Jag är ändå imponerad av att du inte hävdar att en lång isbrytarsäsong är ett tydligt tecken på global uppvärmning.
    Är det någonting jag lärt mig av klimatalarmismen så är det att sunt förnuft sällan är närvarande.

  4. Jag ska höra med min “kollega” som är styrman på bl.s isbrytare.

  5. Petter W har svårigheter med att ta till sig verkligheten. Han är som en politiker och skriver om något annat. Sjöfartsverkets fakta passade inte in i Petters fantasi värld.

  6. Om Sjöfartsverket skriver ”en säsong med mer is och mer behov av isbrytning än på flera år.” så är det bara ett försök att missleda oss. Klimatexperten Petter vet ju bäst.
    Även SR berättade i sin nyhetssändning om den arbetsamma isbrytningssäsongen. Emellertid utelämnade de den obligatoriska standardkommentaren, “på grund av klimatförändringen”.

  7. Som jag skrev häromdagen lite anekdotiskt men inte helt o-signifikant (sett till något decennium drygt). Skärgårdsvattnet utanför Sthlm har inte varit så här kallt som i år. Årliga tävlingar innebärande delmoment med simning fick avbrytas pga av vattenkylan i år. Tillfälliga vindar kan iofs bidragit extra men ändå. Nattminus (lufttemp) en bra bit in i maj har bidragit.

  8. Petter och Sture.

    Ni kan båda ha rätt. Om isläggningen kommer tidigt, före årsskiftet, och den kylan håller i sig en månad eller så. Sen efter årsskiftet fortsätter det med minusgrader, dock inte lika kallt. Då kan isbrytarsäsongen bli långt utan sträng kyla efter årsskiftet.

    Sen är det långt mellan Skåne och Norrbotten. Det kan vara mildare än vanligt i södra delen av landet. Där går nästan aldrig några isbrytare ändå. Samtidigt kallare än vanligt i norr där huvudsakliga isbrytningen utförs, och därför en lång isbrytarsäsong.

  9. Sorry Petter !

    Isbrytarsäsongens längd och isbrytningens svårighet är konkreta, faktiska uppgifter om verkligheten.

    Sådana kan aldrig vara “missledande”.

    Det kan bara ologiska funderingar bli.

  10. Nej, vintern (sedan årsskiftet) har varit något mildare än genomsnittet för 1991-1920. Så isbrytarinformationen är missledande.

Comments are closed.