Klimathysterin: Äldres mat

Miljöpartiet påstår att det är positivt för klimatet att ersätta kött med veganska produkter på äldreboenden

Ernst Herslow i partiet “Folkets väl” tar upp kritiken mot “Köttfärs-skandalen” i Hässleholm:

Veganfärs ersätter kött på äldreboende

Köttfärs ersätts i dag med matvete och rotfrukter i omsorgens mat för att minska klimattrycket i kommunen enligt den energi- och klimatplan som antagits.

Herslows insändare återges nedan med lokalpolitisk polemik utelämnad.

2022-05-24, Kristianstadsbladet, Ernst Herslow:

2022-05-24, Norra Skåne, Ernst Herslow:

Folkets väl var emot planen redan vid första remissen

Redan 27/1 2021 när miljö- och stadsbyggnadsnämnden beslutade att kommunens förslag till energi- och klimatplan skulle skickas ut på remiss protesterade endast Folkets väl, och påpekade i en protokollsanteckning att planen innehöll en mängd orimligheter, svagheter och floskler. När planen trots detta skickades ut på remiss, svarade Folkets väl i sitt remiss-svar att hela planen bygger på felaktiga premisser och därmed är oantagbar.

Vad gäller sakfrågan visar den på ett övertydligt sätt hur ”klimatväxling”, klimathysteri och den meningslösa jakten på koldioxid yttrar sig inte bara i kollapsande energisystem och skyhöga sossepriser på bränslen, utan nu också drabbar intet ont anande äldre och deras mat.

Miljöpartiets Dolores Öhman påstår att det är positivt för klimatet om man blandar in vegetariska produkter och ersätter kött med veganska produkter och sojakött. Med tanke på att Sveriges nettoutsläpp av koldioxid utgör 0,1 promille av de globala utsläppen undrar man hur det står till med MP:s (och för den delen även S, V och C:s) förmåga att genomföra konsekvensanalyser av sin egen politik.

Ernst Herslow

Folkets väl

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

13 thoughts on “Klimathysterin: Äldres mat

  1. Må dessa politiskt korrekta stollar röstas ut i nästa val.
    De gamle som byggt upp vårt samhälle är väl värda en kosthållning som inte bara är näringsrik utan också med en smak som de är vana vid – INGEN stollig politiker ska tala om för mina gamla föräldrar vad de skall äta.

  2. Vilken skillnad skulle det finnas i utsläpp mellan animalisk och vegetarisk kost? I bägge fallen behöver bönder köra sina maskiner på fält. I bägge fallen behöver maten transporteras i flera led för att komma från bondgårdarna till matborden.
    Kornas magar skapar faktiskt inga växthusgaser ur tomma intet. Allt som korna rapar och fiser ut finns i födan och återvänder så småningom till födan. Det är ett kretslopp som netto inte tillför några växthusgaser eller någon annan materia.
    De där påståendena om att metan är en 20, 30, 86 gånger eller mer potent växthusgas än koldioxid, är helt enkelt struntprat. Metanets bidrag till den totala växthuseffekten (atmosfärens värmande effekt) är mycket mindre än koldioxidens, molnens och framför allt vattenångans.

  3. Tänker på de äldre som hamnat på ett hem efter ett helt liv där de ovetandes om klimathysterikers agenda ätit vanlig mat som de är vana vid. ”Kött, sås och potatis” som det ofta benämns, eller helt vanlig husmanskost med massor av internationella influenser. Variation men ändå bekant och uppskattat, för det mesta.

    Helt plötsligt ska de tvingas inta diverse konstlade avarter till föda som extrema djurrättsaktivister och klimathotstroende talibaner anser vara den rätta vägen.

    Man kan inte annat än gråta (och nära ett vilt raseri) över denna utveckling som strider mot all anständighet, sunt förnuft och omtanke om de äldres välfärd. Låt dem för guds skull äta den mat de är vana vid!

  4. Huvudorsaken till bristande näringstillstånd och i förlängningen sjukdomar av olika slag hos oss människor stavas främst Avtagande avkastning hos systemleverantörerna, dvs att produktivitetskraven ökar ständigt mht de ständigt ökande priserna (normalinflationen) å de huvud- och basprodukter som utgör vår föda. Produktionen av födan givet bibehållen kvalité går inte att effektiviseras bortom en viss gräns (naturliga alternativ saknas jmf med t.ex materiella ting) men pga just de reala avkastningskraven kommer systemleverantörerna alltid att söka genvägar gentemot konsumenterna. Konkurrens även en viktig faktor.

    Våra politikers främsta uppgift är att skydda oss alla från missbruk eller misstag och det är här vi sett stora brister vilket över tiden lett till långsamt verkande men omfattande korruption som är svår att komma åt om integriteten hos våra politiska tjänare (servants) går förlorad, t.ex om drivkrafterna hos tjänarna börjar styras av ersättningar/pengar istället för ideella motiv, jmf fritidspolitikern fr förr.

    Slutsats: Bra föda kommer alltid stiga mer i pris än allt annat som i princip kan ersättas/bytas ut. Utöver födan utgör arbetsmiljön den näst viktigaste faktorn för god hälsa.

    Systemleverantörerna utgörs av alla intressenter/myndigheter från sådd till snabbköpet samt sjuk-hälsovård. På senare tid har vi tyvärr tvingats lägga till bankerna vilka spelade en mer underordnad roll förr. De har dessvärre också gått från nytto-intressenter till vinstmaximerande från tidigt 80-tal vilket innebär att de tar en allt större del av den gemensamma kakan. I synnerhet om människor tvingas födas på kredit som i USA.

  5. Återigen:
    Våra gamla får inte kostas på och ges riktig, lagad mat, men står det “hållbart” eller “klimat” före nånting, då får det kosta precis hur mycket som helst…
    Och det utan att nån ifrågasätter varför. Denna politik äcklar mig.

  6. Först: en ökning av naturbetande boskap ökar jordens kolupptag, varför klimatalarmismens ‘koköttsfobi’ är ett lika malplacerat koncept som dess ‘koldioxidfobi’. Sådan animalieproduktion är rik på naturliga näringsämnen. Boskapsuppfödning i industriell skala i inhängnade områden med konstgjord utfordring & bevattning är tvärtom i näringshänseende.
    Det finns i sammanhanget äldremat skäl att referera till;
    ●Dr. Weston A. Price, en tandläkare från Cleveland USA, som på 1930-talet reste runt i världen för att undersöka hälsostatus hos befolkningsgrupper opåverkade av den ‘västliga civilisationen’. Han fann många av dessa starka och vid god vigör även upp i hög ålder, utan tillgång till läkare och kemiska preparat. Det beror på dessa befolkningsgruppers näringsintag. Många samstämmiga delar innefattade bl.a.
    * regelbundet intag av animalier av många slag; födan tillagades vanligtvis men till en del intogs den också rå; hela djuret konsumerades; muskler, organ, ben och fett,
    * dieten rik på fermenterade vegetabilier, frukter, kryddor inkl salt samt att hela frön, korn och nötter ofta intogs uppblötta, grodda och fermenterade,
    vilket till resultat gav mer än fyrdubbelt intag av mineraler & vattenlösliga vitaminer samt mer än tiodubbelt intag av fettlösliga vitaminer jämfört med amerikansk nutida föda.
    ● Många äldre idag har ett försämrat näringsupptag p.g.a. en komprometterad tarmfunktion genom överdosering av s.k. läkemedel, stort sockerintag och dito fleromättade vegetabiliska fettsyror, samt glutenrik föda. Många äldre konsumerar således läkemedel istället för mineraler, vitaminer, essentiella aminosyror och dito fettsyror, och förblir därför metabolt sjuka och accelererat skröpliga. För riktig förståelse: kroppen och dess celler behöver en kontinuerlig tillgång på > 60 mineraler och spårämnen, 16 vitaminer, 9(+3) essentiella aminosyror, 3 essentiella fettsyror plus kolesterol för rätt funktion.

  7. matsvinn fanns inte förr ,då hade vi hushållsgrisar som åt överbliven mat nu har eu förbjudit matrester som djurföda man skyller på galna kosjukan men är det något som är galet så är det klimat hysterin vart är vi på väg? kan någon vettig människa förklara

  8. Inte bara det. Man även tagit bort vanlig svensk, och bytt till vegetarisk mat i kommunala skolor.
    Allt vegetariskt är ÄVEN halal (tillåtet). De nya kan skicka sina barn till skolan utan att oroa sej över “oren” svensk husmanskost, med griskött (haram) eller annat “fel”-slaktat. Grönsaker funkar för dem som lunch och sedan får de “speciellt” kött hemma, från egna butiker. Och nu går man på äldreboenden.
    🔴 Klimat-aktivisterna, SSU, Ibn Rushd, SUM (sveriges förenade muslimer) och MP jublar då de får igenom den dubbla agendan. Inte många tänker på det.

  9. Efter C19-skandalerna inte minst för behandlingen av äldre lovade statsminister Lövén bättring med inte minst mer pengar. Vad är detta om inte tvärtom. Riktigt kött innehåller den bästa av allsidig näring om kvaliteten kommer från gräsätande djur (vilket numera är ovanligt och dyrt). Skandal om man försöker stoppa i gamla vegan-mat istället. Allsidighet med organisk mat så långt möjligt kompletterad med näringstillskott borde vara en rättighet. Inte minst pga av att gamla får hälsan och näringsupptaget underminerat av mängden mediciner och för lite motion och frisk luft.

    Vad är det för människor som fortsätter att behandla gamla och sjuka illa? Snikenhet och okunskap!

  10. Som bekant lider många äldre av undernäring. Detta beror bl a på att maten inte smakar så väl och ser tråkig ut. Plastade lådor som värms upp i mikro gör ingen glad och heller inte hungrig. Om ovanpå detta de äldre skall erbjudas “främmande” och för dem onaturlig mat förvärras rimligen problemet. Ännu en gång sticker hänsynslösheten och bristen på konsekvenstänk upp sitt fula tryne.

  11. #1: Med tanke på Sveriges minimala andel av de globala utsläppen (om man nu tror att de medför någon skada), är det rent ut sagt oförskämt att komma dragandes med diverse klimatargument för att motivera varför man ersätter kött med vegetabilier i de äldres mat.

  12. Herslow går runt frågan om skillnaden i utsläpp mellan animalisk och vegetarisk kost.

Comments are closed.