Figur 1. I augusti var det ovanligt kallt i hela Australien, 12 ºC kallare än normalt i norr
+ – + – + – +
Ovanlig vinterkyla på södra halvklotet
Halva jordklotet är söder om ekvatorn. Det glömmer vi lätt bort i vår nordliga värld. Här finns nästan tre fjärdedelar av Jordens landmassor, oräknat isöknarna Antarktis och Grönland. Här finns också 90 procent av världens befolkning.
Därför hör vi sällan hur livet är söder om ekvatorn. Därför gäller klimatdebatten främst norra halvklotet. Debatten utgår från livet på norra halvklotet.
Men södra halvklotet har hälften av Jordens klimat, även om bara en av tio upplever det. Där finns också större delen av Jordens hav liksom iskontinenten Antarktis med upp till över 4 km tjockt istäcke. Att de påverkar Jordens klimat är uppenbart.
Medan många områden på norra halvklotet har haft ovanligt varm sommar, har många på södra halvklotet haft – och har – en ovanligt kall vinter.
Sydafrikas vädertjänst varnade för snö 12-16 juli. Staden Volksrust hade snö och vintervägar med 10 minusgrader. Bergiga kungadömet Lesotho hade i slutet av juli öppna skidliftar.
Grannländerna Namibia och Botswana hade ovanlig kyla, 10 minusgrader i Namibia och 7,7 grader minus i Botswana. Kenya vid ekvatorn hade missväxt.
Australiska delstaten Queensland hade i juli 8-12 grader lägre medeltemperatur än normalt. Wondecla hade 2,6 minusgrader den 14 juli. Stora delar av landet var minst 10 grader kallare än normalt den 24 juli. Även Nya Zeeland har haft ovanlig kyla.
Figur 2. Även Sydamerika hade en ovanligt kall augusti
I södra Brasilien hade Sao Joaquim 13 minusgrader den 13 augusti. I medeltal var temperaturen 20 grader under normalt. Vinodlingar drabbas. I juni förra året var det ovanligt kallt i Argentina, Bolivia, Brasilien, Paraguay och Uruguay.
Jordens största isöken Antarktis hade den 17 juni förra året 81,7 minusgrader uppe på istäcket. Där mättes Jordens absoluta köldrekord 2018: 98,6 grader minus.
Medeltemperaturen för södra halvklotet var den 23 augusti 0,4 grader under medeltalet för åren 1979-2000,
Allt detta är förstås väder. Men det styrker inte varningar för hotande global uppvärmning.
I kallare atmosfär går jetströmmar i större bukter och släpper på södra halvklotet in varm luft från norr och kall luft från söder – och omvänt på norra halvklotet.
Tege Tornvall
Källor: Nationella vädertjänster, Nya Tider
+ – + – + – +
by
I Europa verkar större delen av befolkningen inbilla sig att det har varit ovanligt varmt i hela världen, bara för att det var ovanligt varmt i delar av Europa.
Eftersom den globala medeltemperaturen inte har ökat på drygt 7 år, så måste det ju vara ovanligt kallt någonstans, om det är ovanligt varmt i stora delar av Europa.
Fast nu verkar det ha blivit ovanligt kallt i åtminstone delar av Sverige. Det har varit nattfrost ovanligt tidigt på många ställen.
PW. Vänligen läs innantill från slutet av mitt inlägg:
“Allt detta är förstås väder. Men det styrker inte varningar för hotande global uppvärmning.
I kallare atmosfär går jetströmmar i större bukter och släpper på södra halvklotet in varm luft från norr och kall luft från söder – och omvänt på norra halvklotet.”
Tillägg för Patrik Axelsson: I kyla krymper atmosfären något. Jetströmmar får det trängre och går i större bukter. Påpekat av NASA.
Nu verkar Tege T ha plockat en del körsbär i den globala klimat-/väder-trädgården. Senaste besked från University of Alabama, Huntsville är att årets augusti hamnar en bit över medeltemperaturen för 30-årsperioden 1991-2020.
Det är väder när observationer inte stämmer klimathotet men klimatförändringar när observationer stämmer klimathotet. Körsbärsplockning.
Kan vi få en förklaring varför det uppstår bukter. Tidigare beskrivningar av jetströmmen var ström mer som en mjuk våg.
En av mina första lärdomar när jag för drygt femtio år sedan började jobba i ett forskningsinstitut var att allt måste ses i ett global-historiskt perspektiv. Vi och allt omkring oss är alltid del av ett större sammanhang och ett historiskt då-nu-sedan!
“Här” i ingressen betyder förstås på norra halvklotet. Oklar syftning!