Gaspriset hickar upp igen !

European Natural Gas, Netherland delivery, termin för leverans i oktober

Jag har förstått att priserna på gas måste falla eftersom det inte finns pengar i ekonomin till att uthålligt betala de astronomiska priserna. Jag fick rätt i förra veckan, då priserna föll mycket snabbt. Men Putins besked i helgen har idag orsakat panik på marknaden med chockhöjt pris.

Grafens notering för priset idag: 266.000 EUR/MWh har klockan 11:00 stigit till 282.455, se Barchart här. Det är många timmar kvar på dagen. . .

Detta betyder stängda företag, arbetslöshet och ekonomisk recession eller lågkonjunktur.

+ – + – + – +

P. S.

Dagens sista notering blev 245.926 EUR/MWh.

Morgondagen blir kanske lugnare.

+ – + – + – +

P. P. S.

2022-09-06 kl 10:25 ligger priset på 225.500 EUR/MWh.

En tillnyktring tycks ha inträtt. . .

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “Gaspriset hickar upp igen !

  1. EUs förslag om pristak på 2 kr för el som särskiljs från gasen kan kanske fungera. Priskontroller fungerar aldrig på riktiga marknader (konkurrens-rekvisiten). Elmarknaden är dock en oligopolmarknad så här finns utsikter att kunna begränsa prisnivåerna om el från gasmarknaden kan separeras i praktiken. Så hur ser den infrastrukturen ut i Tyskland m.fl?
    Ska en grupp konsumenter (grannar i t.ex ett bostadsområde) betala X euro medan andra betalar chockpriset Y? Staten måste subventionera! Hur länge kan det pågå? Amerikansk gas kan inte tas emot på flera år. Dessutom blir den dyr.

  2. Krisen beror på att Tyskland stänger av kkv och kolkraft och istället satsar på vind och gas – från Ryssland. Masterminds bakom detta är Angela Merkel, uppvuxen i DDR med vänsterövertygade föräldrar samt Gerhard Schroeder, SPD, tidigare regeringschef och senare lobbyist och styrelseproffs i ryska gasbolag. I Sverige har 4-%-partiet MP tillåtits rasera en stabil energiproduktion. Putin har bara kunnat bänka sig vid dukat bord.

  3. Kommer olika Regeringars likviditetsgarantier till elhandelsbolag att mildra problemen, t.ex. galopperande inflation i konsumentleden?

    Vi kommer att se framöver, blir det en extra kall vinter, blir det hela onödigt spännande. Den beskäftiga hållningen mot Ryssland med stenhårda sanktioner, fanns det någon “visselblåsare” som förstod att de skulle slå tillbaka med högre kraft?

    Materiella tillgångar ( olja, gas, kol, mineraler) verkar kunna slå ganska enkelt mot “finansiella” tillgångar ( tryckta låssaspengar)……….Hur kommer Europa ur denna högmodiga hållningen?

  4. Nu börjar den verkliga kostnaden för klimatomställningen visa sig i gas- och elpris samt inflation.

Comments are closed.