Vindkraft är inte bra – på någon plats

Vindkraft dödar fåglar, fladdermöss och insekter

2022-09-05, GA, Gotlands Allehanda: Rune Lundgren

Vindkraft är inte bra – på någon plats

En insändare 31/8 hävdade att vindkraft är bra på rätt plats där miljöer inte blir påverkade. Men miljöer blir alltid påverkade.

– Utsikten med 250 meter höga, blinkande torn

– En massiv avverkning av skog och byggandet av 10 m breda vägar och 1000-tals kvadratmeter uppställningsytor, alla hårt preparerade för att tåla extremt tunga transporter och lyft

– Fundamenten med cirka 1300 ton armerad betong, som med stor sannolikhet för alltid lämnas i marken, om inte markägaren bilar bort det.

Vingar, som sprider både mikroplaster och Bisfenol-A i naturen och som för tillfället i alla fall inte kan återanvändas, utan grävs ner i massiva deponier.

Massakreringen av insekter och fåglar, inklusive fridlysta rovfåglar såsom havsörnar. I en studie för att par år sedan konstaterade man att bara i Tyskland dödas cirka 80 000 fåglar och 1 200 miljarder insekter varje år

– Infraljud från vindkraftverk ger svåra hälsoproblem hos människor som bor till och med så långt som 20 km från verken, vilket många studier och vittnesmål bekräftar. Hur det inverkar på djur finns det knappt någon forskning i, men vittnesmål om att renar och älgar flyr vindkraftparker.

Det har även visat sig att medellivslängden för vindkraft på land är bara 15 år och till havs 12 år. Då ska de rivas och nya byggas. Detta är varken grönt eller hållbart!

Trots att vindkraften subventioneras massivt, trots att alla vi elkunder betalar för de tusentals mil av kablar som dras till verken och trots att vindkraften trissar upp elpriset, så går de flesta svenska vindkraftsbolag med förlust. Många har även redan gått i konkurs. Så det är sannerligen ingen ekonomisk vinst för någon och för varje MW vindkraft som byggs, måste lika mycket back-up-kraft finnas tillgänglig. Så med vindkraft betalar vi för två kraftslag för samma produktion. 

Med detta sagt är det uppenbart att vi inte behöver mera vindkraft på Gotland.

Vi behöver en tredje kabel, speciellt för att ersätta de två existerande vars bäst före datum börjar närma sig. Men för att säkra tillförlitlig el för oss på Gotland behöver vi en egen produktion och det miljövänligaste och enda möjliga fossilfria alternativet är kärnkraft.

Small Modular Reactors (SMR) testas nu i Kanada, Ryssland och Kina och man tror att utvecklingen snart gått så långt att dessa snart kan börja produceras i större mängd. Dessa kan serietillverkas i verkstad, kan inte få en härdsmälta och kan använda redan utbränt bränsle från traditionella kärnkraftverk och utnyttja det långt mera.

Rune Lundgren

Hejde

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

18 thoughts on “Vindkraft är inte bra – på någon plats

  1. @Petter Wulff.
    “som kan användas för kärnvapen.”
    MSR reaktorer fanns redan på 50/60 talet i drift i Californien.
    Men ett sådant kraftverk kan ej ge vapenplutonium, så dom lades ner.
    Vi tog ju fram PIUS reaktorn här på 50/60 talet, men den förbjöd sossarna, även den kan ej ge vapenplutonium.
    Rekommenderar att ni läser på i ett ämne, innan ni yttrar er på ett offentligt forum, eder kredibilitet kan avsevärt försämras då.

  2. Regeringen är desperat att till varje pris undvika blottläggningen av den negativa verkan av nedläggningen av kärnkraft.Nu skyler man detta vansinne med ett annat vansinne,utbyggnad av vindkraft.Regeringen tycks sammansatt av dårar som tillsätter andra dårar som myndighetspersoner som har att foga sig i regeringens satta riktlinjer.En skam att lura människor in i vinteridet,fattigdomen och besvikelsen.Ett personligt ansvar för denna katastrof ví utsatts för,borde avkrävas,inte höga avgångsvederlag!

  3. Glömde tacka också dig Peter Holmström! Utmärkt och superviktigt inlägg i detta naturkrig som Greta också vill motverka! Så var är Greta idag? Nyttig idiot eller varför fick hon inte uppmärksamhet för annat än CO2 och klimatet?

  4. Stort tack Ulf,

    Hoppas vågade skollärare inom samhällskunskap och naturkunskap tar in videon som diskussionsämne.

    Alla förstår att vad vi har och göra med är inte bara kunskapsbrister bland våra ledare utan det handlar också om chain-of-command och karriärlystnad, Dvs noll integritet som skapar intransparens och slutligen medvetet mörkande av vad de håller på med.

    Systemmedia är dock ännu värre som låter de hålla på (världens globala och dominerande nyhetsmedia ägs av 6 familjer). Dessa som småttingarna DN och Svd lyssnar till.

    Demokratins vägs ände sker långsamt och den började bli tydlig på 80-talet men framförallt med paret Clinton om vi ser hur finanskapitalet fick ta för sig.

  5. Professorerna Arne Kaijser och Tomas Kåberger har lite andra synpunkter i DN idag, bla. att elprognoserna kan vara överdrivna (intressedrivna).

  6. Lyssna på Stefan Sauk och hans kompis ornitologen när de sågar havsbaserad vindkraft vid fotknölarna.

  7. Et större vindkraftverk innehåller 3,5 m3 olja som vid ett växellådehaveri kan läcka ut.
    De riktigt stor bladen får strukturella skador om de står still och måste rotera även när det inte blåser vilket betyder att de drar ström när de inte blåser, generatorn fungerar som elmotor.

  8. Stefan Sauk har gjort en video där han intervjuar en ornitolog från Gotland. 20 örnar/år dödas på Gotland av vindkraftverk. Mellan Gotland och Öland planeras stora vindkraftsparker i havet. Precis där flyttfåglarna har sin “motorväg”.
    Länk till video:
    https://youtu.be/WzsjcCrQ26E

  9. Rättelse:

    PW; Rubriken missleder. MSR-teknik med thorium och inget annat. Jag hade fel som det ser ut😮

  10. Vindkraften tillför noll samtidigt som den skapar problem både när den fungerar och när dessa moderna vädermöllor står stilla! De stör stabiliteten som skapar problem att upprätthålla den nödvändiga frekvensen, 50 MHz plus allt annat som framförs i inlägget. De är estetiskt vedervärdiga, inte minst på natten då deras röda blinkande förtar den skönhet som en stjärnklar natt kan skänka, inte minst på Västgötaslätten där jag växte upp och dit jag gärna återvänder.

  11. SMR använder bl.a torium som bränsle i Kina. Har för mig att man har åtminstone ett antal test-reaktorer i Kina. Norge likaså om jag inte helt missminner mig.

  12. Vindkraftverk är en förorening i naturen. Bygg vindkraftverken i städerna så att alla vindkraftsförespråkare får njuta av ljud och ljus som vindkraftverken orsakar.

  13. WEF “äger” ju Kanada. Schwab skryter om att hans fd Young. Global Leaders aka fascister äger halva kabinettet med Trudeau i spetsen. Så de driver kärnkraft med ena handen bakom ryggen medan de samtidigt driver sin “marxistiska” agenda 2030-linje för att få med vänstern och vänsterliberaler i klimatlögnerna. Vi vet ju alla att Kanada är väst’s Ryssland ifråga om råvarutvinning. WEF äger helt 5Eye-länderna m.fl. Genom satsning samtidigt på kärnkraft får man förstås med sig vk-motståndare men även fossil-positiva/neutrala realister. Double-speak! WEF har mycket stort samarbete med Kina. Hur går det ihop med USA? Ja det handlar bl.s om Kina som konsumentmarknad för framtiden men även utbyte/lärande i teknikfrågor (samhällskontroll t.ex)

  14. SMR tycks kräva upparbetning och friläggning av material, som kan användas för kärnvapen. Hur ser vi på det?

Comments are closed.