Våra politiker är blåsta på vinden

2022-09-06, Kristianstadsbladet, Jan Norlin:

Våra politiker är blåsta på vinden

Tio år efter att Barsebäck lades ner byggdes Lillgrund, då Sveriges största havsbaserade vindpark. Det gav 4% av Barsebäcks kapacitet. Med denna byggstart har vi alltså ersatt Barsebäck efter 25 år.

”Lillgrund vindkraftpark i Öresund har blivit en symbol för Sveriges satsningar på förnybar el. Men de 48 vindmöllorna har samtidigt blivit ett ekonomiskt praktfiasko. De förluster som satsningen gett upphov till avhåller Vattenfall och andra kraftbolag från nya svenska stor-satsningar till havs” /SDS 23 Jan 2017

I Finland vägde man tre st rotorblad efter tio års drift, då de bytts ut till nya. De vägde två ton mindre. Det innebär att mycket mikroplaster hamnade i havet, då vingarna slits av vinden. Detta ger 6000 kg mikroplaster ifall vindkraftens livslängd beräknas till 30 år! Hur var det att vi skulle värna miljön och inte slänga plast i sjön!?

Elektrisk lagring med hjälp av vätgas är en oprövad teknik som saknar potential.

Vindkraften är varken miljövänlig, förnybar, hållbar eller lönsam, och producerar bara el  när det blåser “lagom” var än den installeras,  den  kan dessutom inte fungera som baskraft, balanskraft, styr/reglerkraft, skapar enorma kostnader för backup kraft vindstilla dagar osv, huvudlös, destruktiv  energi/miljö politik…förstör både miljö, natur, djurliv,  biologisk mångfald, 

Naturskyddsföreningen och MP har tappat fokus på miljöfrågor.

Nedmonteringen av kärnkraften och ökningen av sol- och vindkraft sedan sent 90-tal är den främsta orsaken till den elkris vi befinner oss i. Det krävs nu en helomvändning. Sverige behöver vända trenden, bort från alltmer icke-planerbar elkraft.

Framtidens elmarknad behöver långsiktiga och hållbara förutsättningar. Dagens elpriser måste bli slutet för dagens elprismodell.

Jan Norlin

+ – + – + – +

Följande fick inte plats i tidningens tryck:

Avstängningen av kärnkraft

De stängde kärnkraften tidigare än beräknat på grund av låga elpriser. Och det fanns ingen omställning som lagen säger. Har vi ingen kris så skapar regeringen den åt oss. 

Riksdagen- Lag (1997:1320) om kärnkraftens avveckling. 

Syftet med omställningen är att åstadkomma en ekologiskt och ekonomiskt hållbar energiförsörjning byggd på förnybara energislag. Omställningen skall genomföras på ett sätt som gör det möjligt att tillförsäkra svensk industri och samhället i övrigt el på internationellt konkurrenskraftiga villkor. 

2 §   Regeringen får beträffande varje kärnkraftsreaktor besluta att rätten att driva reaktorn för att utvinna kärnenergi skall upphöra att gälla vid den tidpunkt som regeringen anger.

3 §   Beslut av regeringen enligt 2 § skall fattas med utgångspunkt i att varje kärnkrafts-reaktor skall tas ur drift vid den tidpunkt som bäst gagnar syftet med omställningen av energisystemet

+ – + – + – +

Institutionaliserat godtycke

Paragraferna ovan gör bedömningen av vad som “bäst gagnar syftet” helt avgörande för rätten att driva en reaktor enligt beviljade tillstånd. Utan precisering av vad som skall betraktas som “bäst”. Det öppnar för rent godtycke, vilket grundlagen är till för att förhindra.

Men socialdemokratin lyckades 1976 lura oppositionen att acceptera ett kort tillägg, som gjorde grundlagen meningslös: Mål om rätts-stridiga lagar skulle inte få drivas i domstol annat än om de “uppenbarligen” stred mot grundlagen.

Inget kan “uppenbarligen” vara fel som 175 riksdagsledamöter och 23 ministrar beslutat. . .

En ny grundlag med klara begränsningar för politikens utövande är en av de viktigaste politiska frågorna idag. En stor andel av dagens politiker har valt den banan för att kunna spendera väljarnas pengar på sina egna favoritprojekt, ex.vis utsläpp av koldioxid.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

16 thoughts on “Våra politiker är blåsta på vinden

  1. Adepten

    Kan nog tänka mig att Gazprom (Putin) skyllt på Siemens i avvaktan på att EU-kommissionen skulle offentliggöra “sin lösning” på el- och gaskrisen för vanligt folk (de själva bryr sig nog inte lika mycket pga deras plånboksdjup). Nu när Ulrika annonserat pristak på bl.a gasen så stod det i msm att Putin skulle stänga gasen helt. Själv trodde jag att det skulle inträffa redan efter sanktionerna. Men dessa visade sig vara ganska uddlösa sett nationalekonomiskt för ryssarna (till skillnad för europeerna).

  2. Förnybar energi existerar helt enkelt inte. Energi kan inte skapas, förstöras eller förnyas.
    Vindkraften gör av med mer ändliga resurser per producerad kWh än något annat energislag. Den är så långt ifrån det onåbara idealet förnybart som något energislag kommer.
    Vindkraften är bara dyr och meningslös miljöförstöring!

  3. I USA har det mycket länge varit tillåtet för lagstiftaren att idka insider-handel. Helt vansinnigt. Hos oss nöjer vi oss med att politikerna själva får bestämma att dubbla ersättningar (ministerfallskärmar) utgår vid “förtidspension”(av skattebetalarna) som ej behöver avräknas om de startar bolag och växlar/sparar lön mot utdelning. Precis det man under decennier hindrat riktiga småföretagare att göra via samma 3:12 regler. Företagarna försörjer sug medan politikerna skor sig. Ynkliga människor och ingen har modet att stoppa det. Dekadens kommer före fall!

    https://www.armstrongeconomics.com/international-news/politics/nancy-pelosi-inside-trader-of-the-year/

  4. Adepten

    Läste på Newsvoice en artikel som anförde behovet av obligatoriska psykopat-tester för vissa beslutsfattare på högre nivåer (Vita Huset). Tror det vore en bra idé och särskilt under tider som liknar “roaring twenties” då girigheten inte ges några gränser och vanligt folk förlorar förståndet.

    När USA sjunkit så lågt att man låter simpla brottslingar bli president (Biden)

    https://www.armstrongeconomics.com/world-news/corruption/my-son-hunter-movie-trailer/

  5. @ Thorleif och Benny

    Man får trösta sig med att kommande energifattigdom är lättare att lösa än det påstådda ”klimatnödläget” 😉

    Förövrigt anser jag att det är beklagligt att menige Svensson alltid kommer i kläm när makthavarna gör upp vem som ska ha makten. De borde istället leva enligt den Hippokratiska eden, som formulerades för ca 2 500 år sedan istället för att bedriva olika former av “moderna” härskartekniker.

  6. Per I
    Det blir inte lätt att omvända de klimathotsreligiösa i MP. Kineserna hade löst problemet med omskolningsläger.
    Om det rödgröna blocket vinner valet blir det ingen ny kärnkraft och kanske nedläggning av de kvarvarande 6 reaktorerna. S viker ner sig för MP och C för att behålla regeringsmakten.

  7. Det där med vingkanterna och erosion borde kunna lösas med stålkanter som typ slalomskidor fast mer täckande. Men det spelar ingen roll för vindkraften är bara ett komplement max 10 procent i elförsörjningen. Att vindkraft ska vara bas i energisystemet kan MP glömma.

    Jag säger så här låt dom köra på så alla får lära sig den hårda vägen vad vindkraft leder till. Nedstängning och fattigdom. Jag har mitt på det torra, det är Greta-generationen som kommer känna av det. Och SVT hjälper dem på vägen till avgrunden. Så småningom kommer alla inse att kablarna till kontinenten ska klippas.

  8. Adepten

    Jag är tyvärr inte insatt i de senaste turerna kring det du beskriver. Däremot om det handlar om prestige eller dyl “medan Rom brinner” är det väl isf uppenbart att det handlar om någon slags barnsligt trams byggt på politiska påtryckningar i väst. Sådana ting löstes väl ögonaböj före kriget! Vill man ha gas så hjälper man till nu men vill ryssen ställa till genom att förnedra väst så kanske vi måste svälja förtreten? Kan det vara så?

    Ryssland vill sälja gas eller ville det ivf tills nyligen. De kanske har fått kompenserande försäljning i öster och pga krigsutvecklingen vill de nu ge igen lite mht sanktionerna osv samt att alla försök till förhandlingar har avbrutits av USA och nu senast UK.

    Antagligen fanns det till och med juni en möjlighet att förhandla men efter det har ryssarna valt att gå all-in för att vinna (långsamt mala ner motståndet) och istället komma i position att diktera villkoren (om läget i Ukraina är som en del mer “neutrala” analytiker menar)?

    Själv utgår jag från att krigspropaganda gör förutsägelser omöjliga. Ifråga om låsta affärslägen brukar fakta/sanningen inte vara självklar för utomstående inkl media. Ända tills vi får reda på att saken lösts! Vi kan inte göra mycket under tiden. Den här typen av stand-still måste lyftas till högre ort av högre ort om man vill komma vidare. Om ryssarna har rätt mht affärsvillkoren så är det sannolikt USA som styr bakom gardinen (=Siemens).

  9. Adepten, nu är det ju så att NS2 finns färdig att bara köra igång men USA har tvingat tyskarna att låta bli den lösningen. Lösningen finns givetvis i att man börjar betala med rubel till Ryssland och inte med euro eller dollar valutor som sanktioner gjort värdelösa för ryssarna. Och visst är det så att Ryssland har andra köpare för gas i Asien som dessutom betalar och detta hade korkskallarna i Bryssel helt ignorerat trots att det fanns experter som förklarade hur det låg till.

  10. @Thorleif

    Gasledningen är stängd så länge Gazprom och Siemens Energy grälar om vem som ska fixa den felande pumpen. Gazprom önskar att Siemens ska fixa pumpen i enlighet med nuvarande kontrakt och Siemens menar att det kan Gazprom laga själva. Ligger inte problemet på en lägre nivå då, när två företag inte kan komma överens hur det ska lösas? Det blir skillnad om Gazprom förbjuder Siemens att komma och fixat, då kan man säga att pumpproblemet ligger på Putin nivå. Det skulle jag vilja ha klarhet i?

  11. Adepten

    Anser Du inte att det finns en öppning i Lissabon-fördraget som bl.a Göran Åkesson redogjort för? Dvs att energipolitiken inom EU är reglerad inom s.k “delad befogenhet” och inte “gemensam”? Stämmer det har varje medlemsland rätt att omförhandla villkoren för sin egen nationella politik och alltså inte följa EU-reglerna på energi-området.

    Problemet uppstår pga av att EUs politik har bidragit till att Sverige gått från stabil självförsörjning till att bli en energi-koloni delvis ägd v utländska storbolag inkl Kina-vk (80%). Idag står vi därför med ett stort elöverskott som exporteras med marginalpriser varje timme samt ibland el-underskott som måste täckas (av SVK!).

    Så hur angriper vi samtidigt problemet med el-underskott om vi vill “stänga gränsen”?
    Bilaterala möjligheter med andra länder som ev också kan tänkas vilja följa vårt ex helt eller delvis. Har vi förhandlingsrätt och en styrkeposition? Export/Importkvoter tycker jag är tänkbart alternativ men det beror på våra grannar pga vår uppenbara risk att vi får brist i söder pga brist på både produktion och svängmassa. De som kan detta får väl uttala sig nu när Von der Lier ska komma med sitt kommissionsförslag.

  12. @ Thorleif

    Man säger att priset ska styras av efterfrågan och tillgång som på ”riktiga” marknader. Därför avreglerades elmarknaden under 1990-talet. Att tro på införande av Sverige priser inom landet kommer ingen EU jurist att godkänna.
    Med detta som utgångspunkt verkar Lennart Söder ha rätt i det han skriver.
    Det enda som kan få ner priserna är att gazprom öppnar gaskranen till Tyskland.
    Och vad krävs för detta tro?

  13. Det är landet är så sjukt och fullt av klimataktivister.
    Dessa galningar gör vad som helst för att motarbeta det enda alternativet, kärnkraft.
    Det finns inget annat. Energi är allt. Vi kommer att se ett samhälle som på 20-talet om vi inte handlar nu. Sverige kommer bli ett 1:99 samhälle utan medelklass.
    Även om jag tillhör de 1%en så tycker jag att det är en hemsk utveckling.

Comments are closed.