“Grönt” kollektivt vansinne

Mail

Figur 1. Den namnkunnige journalisten Christopher Booker i Daily Mail 2017-02-24

Christopher Booker avled 2019, 81 år gammal.

Det som var sant 2017 är lika sant idag. Och då refererade Booker till vad som var sant 2013. Jag fann denna artikel, när jag sökte fakta om Drax’ kraftverk för posten: “UK eldar upp kolkraft igen”.

Det jag regerade för var att en av de största tidningarna publicerade fakta som visade på vettlösheten i den förda politiken och denna benämndes som “kollektivt vansinne” utan omskrivningar. För både fem och nio år sedan. Något liknande har etablerade media i Sverige inte tillåtit.

En betydande andel av de brittiska väljarna måste ha varit medvetna om detta och ändå har den vettlösa politiken kunnat drivas till ännu högre höjder av galenskap. Rimligen bör den aktuella återgången till koleldning öppna ögonen på tillräckligt många väljare för att vidare vettlösheter skall avvärjas.

+ – + – + – +

2017-02-24, Daily Mail, Christopher Booker:

Pure idiocy! How spending billions on subsidising an efficient coal-burning power station to burn wood is actually WORSE for the planet than before 

(Ren idioti ! Hur miljarder i subsidier till en effektiv koleldad kraftstation för att bränna ved faktiskt är VÄRRE för planeten än innan) Han verkar ändå tro på koldioxidens skadlighet, fast han just konstaterat att de som hävdar det är galna.

Röd cirkel:

På grund av träets lägre värmeinnehåll släpper eldning med ved ut 12 % mer CO än eldning med kol räknat per producerad kWh.

Grön rektangel i upplaget av kol:

Visar skalenlig storlek av en fotbollsplan.

Svart ruta

Träpellets som lagras utomhus kan fatta eld, varför Drax byggt “domer” för lagringen. De är 50 meter höga och har större volym än the Royal Albert Hall. Tillsammans håller de 300.000 ton träpellets – tillräckligt för all el till Leeds, Manchester, Sheffield och Liverpool under mer än 12 dagar.

Mail

Figur 2. Hur de skeppar bränsle halvvägs runt jorden

  1. I södra USA avverkar man träden i skogar med “hardwood” träd, som delvis används till pellets. Miljögrupper hävdar att det är en ekologisk katastrof, eftersom bara 20 % av gammal skog nu återstår.
  2. Av timmer tillverkas pellets. Drax hävdar att de huvudsakligen bränner pellets från kvistar och sågspån, men vanligen kommer det mesta av bränslet från hela träd.
  3. Pellets skeppas 6.000 km från North Carolina till Liverpool.
  4. Lasten lossas i en ny speciellt byggd hamn för £300 miljoner i Liverpool, the Peel Port facility med silos för tre miljoner ton. Sedan lastas bränslet på tåg.
  5. Tåg särskilt anpassade för biomassa tar lasten till Drax i Yorkshire. Från hamn till kraftstation kan transporten ta så lite som 12 timmar.

+ – + – + – +

För nästan exakt fyra år sedan avslöjade jag detaljer i Daily Mail om vad jag beskrev som den perfekta symbolen för Storbritanniens “galna energipolitik”.

Det visade tydligare än något annat hur långt de ansvariga politikerna hade blivit så vilsna i sina “gröna” drömmar att deras beteende uppgick till kollektivt vansinne.

Det jag skrev om 2013 var utvecklingsplaner för Yorkshires gigantiska Drax koleldade kraftverk, då det största, renaste och mest effektiva i sitt slag i Europa, som försörjde cirka 7 procent av Storbritanniens energibehov.

Drax var på väg att spendera £700 miljoner, som ett direkt resultat av den “gröna” regeringens politik, för att konvertera hälften av sina sex gigantiska ångpannor från att bränna kol – den billigaste energikällan – till att elda miljontals ton per år av träpellets, som skeppas över från Amerika.

För Drax hade den kommersiella logiken i detta byte blivit oundviklig. Till att börja med var regeringen precis på väg att införa en kraftigt stigande “koldioxidskatt” som så småningom skulle göra eldning av kol helt oekonomisk.

Samtidigt ansågs eldning av ved, eller “biomassa” som det nu kallas, vara så “grönt” och miljövänligt att regeringen också erbjöd ett nytt bidrag så påkostat att det skulle betala Drax två och en-halv gånger mer för elektriciteten den producerade från trä än kostnaden för fult, förorenande kol.

Den avgörande punkten var att brinnande ved officiellt hade bestämts av EU för att vara “koldioxidneutral” med motiveringen att all koldioxid som den släppte ut så småningom skulle återvinnas från atmosfären genom att nya träd planterades för att ersätta de som hade huggits ner.

Genom att byta till trä, hävdades det, skulle Drax – den enskilt största producenten av CO -utsläpp i Storbritannien – inte bara hjälpa till att “rädda planeten” utan också ge ett stort bidrag till att uppfylla EU:s mål att Storbritannien måste generera nästan en tredjedel av sin el från så kallade koldioxidfria källor för “förnybar” energi. . .

För det första är det löjligt att hävda att trä är “kolneutralt” med motiveringen att ersättningsträd så småningom skulle absorbera det kol som släpps ut när ett avverkat träd bränns. Rapporten säger att det kan ta ett ersättningsträd hundratals år att växa till mognad – vilket skulle vara alldeles för lång tid för att ha någon förmodad effekt på någon klimatförändring.

För det andra släpper eldning av ved, på grund av dess lägre värmeinnehåll, ut 12 procent mer CO än förbränning av kol räknat per kWh.

Ändå påpekar rapporten att regeringens bedömning av klimatpåverkan från kol till träpellets totalt bortser från utsläpp från förbränning av pellets i kraftverk. Regeringen räknar bara med utsläpp som orsakas av avverkning, förädling och transport av träpellets till kraftverket.

Detta för oss vidare till den djupt alarmerande processen för produktionen av detta “gröna” bränsle från skogar i North Carolina, där veden förvandlas till pellets och sedan transporteras inte mindre än 6.000 km över Atlanten till Yorkshire.

Det har rikligt dokumenterats, inte minst i själva USA, att en enorm mängd av de miljontals ton trä som förvandlas till pellets inte bara är avfall och sågspån, som det påstås. Duncan Bracks rapport säger att ungefär tre fjärdedelar av pelletsen från södra USA kom från hela träd, medan sådana “rester” stod för bara en fjärdedel.

Dessutom växer dessa träd i några av USA:s högst värderade urskogar av lövträd med stor biodiversitet.

+ – + – + – +

I Sverige gäller förstås inte något helt liknande, men de styrandes förblindelse är inte mindre. Se på stolleprojekten i Norrland.

Vissa likheter finns med reglerna för inblandning av “biobränslen” i bensin och diesel. Och jag känner till att värme och el har producerats med träpellets från Kanada. Om det gäller fortfarande vet jag inte.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

13 thoughts on ““Grönt” kollektivt vansinne

  1. Det går väl inte att elda sig ur en klimatkris med biobränslen?

  2. Håller med.
    Föreställningen om biobränsle som koldioxidneutralt är en svag punkt i Storbritanniens och Sveriges energipolitik. Men det säger inte mycket om klimatets beroende av växthuseffekten.

  3. Se noga efter vad du fick för GROTen – troligen bara något öre pr KWh effektivt värmevärde – det brukar vara skogsägaren som betalar för skotningen av Grot.

    Min bästa vän fick ett netto på 1 öre för 3 år sedan.

  4. Som skogsägare kan jag säga
    att rekommendationen är max
    ett grotuttag per omloppstid
    antigen vid slutavverkning eller
    vid gallring . Fördelen efter
    slutavverkning är att det går
    att planera snabbare , grot
    här uppe togs för ca. 10 år
    sedan .Så på senare år har
    alternativet varit att låta
    hygget vila tills kvistarna
    ruttnat en del.

    Med tanke på all näring som
    tillförs marken föredrar jag
    den modellen, om det inte
    blir jättehöga priser på groten
    vilket det inte var sist.

  5. Användandet av fossila bränslen bidrog en gång till att rädda skogarna i åtminstone Europa och Nordamerika från att försvinna. I stället kunde de breda ut sig igen. Till vilket också bidrar den ökning av koldioxidhalten som användandet av fossila bränslen orsakar.
    Nu inbillar sig många att skogarna ska kunna ersätta en stor del av de fossila bränslena. Och det utan avskogning och stor miljöpåverkan. Varför verkar så många vara ovilliga att tänka efter före?

  6. enligt Boverkets krav på energiprestanda gällande från 1 sept 2020 får flerbostadshus med fjärrvärme som eldas med biobränslen använda 125 kWh/m2 och om byggnaden istället har el-värme 42 kWh/m2. Det förstnämnda har en systemverkningsgrad kring
    50% – endast förlusterna i ledningarna ligger kring 20%

  7. Ytterliggare en stor val har hittats dod pa stranden utanfor New York/Long Island.
    Den sag valdigt valmaende ut sa man tror att bottenundersokningarna for vindkraftverken dodar valarna. De korrupta politikerna och journalisterna ar som vanligt inte intresserade eftersom det gar emot deras religion, Climate Change.

  8. Det är som sagt en ideoliogi, ett skapat narrativ totalt skilt från vetenskap och sunt förnuft.

  9. Tillväxten minskar när Grotens som innehåller trädets väsentliga näring tas bort.
    Det kan vara en försämring på 2 – 5 år. Problemet med dödande Al-utsläpp i sjöar och vattendrag är väl känt som följd av näringsbrist

  10. Eldning med skogsflis ökar CO2 — smutsar luft — minskar skogsnetto!
    Klimatdebatten har satt hushållningsregeln ur spel. I strid mot Miljöbalkens hänsynsregler har med falsk självklarhet biobränslen getts huvudrollen före effektivisering. Vi eldar med skogsbränslen för att minska CO2-utsläpp som i stället ökar tillsammans med utsläpp av kväveoxider och partiklar. Skogsbränslen är inte CO2-neutrala relativt Miljömålen.
    Ingenjörsvetenskapsakademin pekar i en rapport från jan 2008 på att det tar mer än 70 år innan kretsloppet är fullbordat.
    Kväve kan ge försurade marker. Aluminium fälls ut och ger fiskdöd i vattendrag och sjöar. Vid Vänern klagade yrkesfiskare för ca 5 år sedan på att det inte fanns fisk att fånga. Aluminium misstänktes komma från reningsverk där fosfor fälls med aluminiumklorid. Verkliga bovar kanske var kalhyggen i trakten där grenar och toppar blivit GROT.

  11. Världen vimlar av ”galningar” som har hittat på bluffen om att vi skall omvandla ved och andra grödor till biodrivmedel, för att få ”gröna biobränslen”, “reduktionsplikt”.

    Här följer ett exempel, men det blir ungefär samma tragiska kalkyl oavsett vilket biodrivmedel man än ta med i en kalkyl:

    1. För att producera 1 kg etanol krävs ca 5 kg torkad ved med ett energiinnehåll om ca 20 kWh, vilket ger ca 9 kg koldioxidutsläpp, som ingår i ”kretsloppet”.

    2. 1 kg Etanol har ett energiinnehåll om endast 8 kWh, energiförlusten blev hela 12 kWh, i själva verket högre eftersom processen att producera 1 kg Etanol också kräver energi.

    3. Man måste givetvis också som energiförlust lägga på odling, skötsel, kapitalkostnader under 100 år och avverkning, vilket innebär att den totala energiförlusten blir omkring 22–24 kWh samt koldioxidutsläpp om 6–8 kg som inte ingår i något ”kretslopp”. (Ibland tar man tillvara t ex lignin.)

    4. 1 kg bensin innehåller mycket energi, 12 kWh, ger ett minimalt utsläpp om högst 4 kg koldioxid inkl produktion, raff och frakt (Av dessa 4 kg utgör produktion, raff och frakt ett utsläpp om 1 kg koldioxid)

    5. 1 kg bensin ger 1,5 ggr mer energi jämfört med 1 kg Etanol. Man behöver m a o 1,5 kg Etanol för att köra lika långt som man kan köra på 1 kg bensin vilket innebär att Etanol släpper ut 9–12 kg koldioxid som inte ingår i ”kretsloppet”, bensin släpper endast ut 4 kg koldioxid som inte ingår i ”kretsloppet”, för samma körsträcka. Etanol släpper m a o ut uppemot 3 ggr mer koldioxid som inte ingår i ”kretsloppet”.

    Biomassa/biodrivmedel är tyvärr också det farligaste vi kan använda: Upp till 100 ggr farligare än t ex olja/gas när det gäller de livsfarliga gaserna kväveoxid, koloxid, NM-VOC, PAH.

    Ved/biobränslen ger dessutom 10–100 ggr fler mikropartiklar PM 2.5 Förutom att dessa är mycket farliga att andas in, särskilt för barn, lägger sig de svarta mikropartiklarna ovanpå glaciärer, glaciärerna smälter. (Himalayas och Grönlands glaciärer är ett aktuellt exempel)

    Biodrivmedel kräver dessutom 70 ggr mer vatten att producera jämfört med olja enl UNESCO-IHE.

Comments are closed.