Nu 98 procent färre döda av klimatkatastrofer

Lomborg

Antalet döda per år i klimatrelaterade katastrofer, medelvärden per decennium

  • 2020: 14.885 döda
  • 2021: 7.705
  • 2022: 11.873

Antalet döda har minskat brant, eftersom rikare och mer tåliga samhällen reducerar kata-strofernas dödlighet, vilket också döljer en eventuell verkan av klimatet.

Vi har fått höra mycket om några dödliga klimatkatastrofer 2022, men faktiskt har du förmodligen inte ens hört talas om de två dödligaste .

I juli dog 2.465 i Uganda i en hungersnöd och under sommaren dog 2.035 i kraftiga regn i Indien. Pakistans monsunöversvämningar är nr tre med 1.739 döda. Tillsammans bara en femtedel av antalet under 1980-talet

+ – + – + – +

Ett insändarmanus av Per Johansson:

98 procent färre döda av klimatkatastrofer

Bjørn Lomborg är en dansk forskare och skribent som nyligen släppt en rapport med offentlig statistik, som visar att 2022 har 98 procent färre människor dött av klimatkatastrofer än för hundra år sedan. Det gäller översvämningar, torka, stormar, skogsbränder och extrema temperaturer. Hur kommer det sig då att detta rapporterats så snålt i media – ofta gäller en total tystnad! Är det för blött, torrt, varmt eller kallt?

På 1920-talet var dödstalet i klimatrelaterade katastrofer 485.000 i genomsnitt varje år. Under hela decenniet 2010 – 2019 var genomsnittet 18.362 döda per år – eller 96,2 procent lägre. Den som vill läsa mer om detta kan klicka på den röda rubriken.

Många skyller de extremväder, som normalt förekommer i vårt naturliga klimat, på kli-matförändringar orsakade av våra utsläpp av koldioxid. Dessa är mycket små. Atmosfären innehåller bara 0,04 procent koldioxid. Endast c:a 0,002 procent kan hänföras till utsläpp.

Om vi staplar luftens gaser i en pelare som är 100 meter hög, motsvarar koldioxiden 4 cm och våra utsläpp 2 millimeter. Det är mycket osannolikt att så lite kan styra temperaturen på alla 100 meterna.

Förmodligen påverkar vi människor inte klimatet särskilt mycket med våra utsläpp av koldioxid.

Per Johansson

Säffle

+ – + – + – +

Media sviker sin viktigaste uppgift

Den är att förmedla allsidiga nyheter. Per Johansson och Bjørn Lomborg nämner att den goda nyheten om de dramatiskt minskade dödstalen förefaller ha negligerats av media. Det ingår i ett mönster för nyheter om klimatet: Skrämmande nyheter om värmeslag får stort utrymme, medan de många aktuella köldrekorden får snålt med utrymme, för att inte säga mycket snålt.

Riktigt stötande är det sedan att se alla chefredaktörers proklamationer om deras upprätt-hållande av “oberoende journalistik” som varande oumbärlig för demokratin, medan de förvrider rapporteringen om klimatets fakta.

Hyckleri av värsta sort !

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “Nu 98 procent färre döda av klimatkatastrofer

  1. Till minskad dödlighet bidrar också att extremväder sakta blir ovanligare om världen blir varmare.
    Förvisso är det ekonomisk tillväxt och teknisk utveckling som har bidragit mest. Skulle någon av dem ha varit möjlig utan att använda fossila bränslen, och därmed släppa ut koldioxid?
    Förresten så bör de inte kallas klimatkatastrofer, utan väderkatastrofer. Den enda klimatkatastrof jag kan komma på, är om en ny istid skulle starta. Sådant som orkaner, skyfall och tornados är väder, inte klimat.

  2. Inget med detta har att gora med klimat och radda jorden. Istallet har det allt att gora med den socialistiska religionen. Ni vet den, som pa 100 ar mordade 100 miljoner manniskor.
    Idag och i morgon har vi frysgrader hela dagarna har i Dallas, Texas.

  3. Rockström vill införa diktatur för att rädda oss från dessa katastrofer. (Ny bok)
    Diktaturer som brukar vara dåliga på att göra gott.
    Kinas stora språng och Sovjets Stalin som svälte ihjäl miljoner.
    Detta vill Rockström återupprepa!
    Bevara oss från dessa räddare!

  4. Ja, låt oss sprida dessa goda nyheter till alla motvalls käringar ( = okunniga klimatalarmister) i denna fråga!

  5. Rimligen är väl även mycket av detta snarare väder än klimat. Den distinktionen brukar vi ju själva betona – och bör hålla oss till. Kurvan 1920-2020 är visserligen över längre tid men bygger på enskilda händelser år för år med många faktorer bakom, främst bättre skydd och teknik mot olyckor och extremväder och dessas följder.

  6. Skulle man inte kunna säga upp prenumerationerna på tidningar man har.
    Bara för att markera sitt missnöje Money Talks som talesättet säger

Comments are closed.