Vindkraft bör byggas på Gärdet och Södermalm

Tysk vindkraft invid bebyggelse

Lars Carlsson tycker att så kan det väl få se ut på Gärdet och Södermalm också. Det är ju där de ivrigaste vindkraftskramarna bor och då får de korta ledningar för strömmen med små förluster, vilket är riktigt miljövänligt.

+ – + – + – +

Sveriges nuvarande energipolitik

Sverige hade tillräcklig el, säker el, billig el och stabil el genom den flexibla vattenkraften och stabila kärnkraften. Fanatiskt klimatdrivna politiker ändrade radikalt på reglerna, införde massiv vind/slumpkraft som vandaliserar landsbygdens natur samt beslutade genom okunskap att kärnkraften skall avvecklas i stället för att förlänga driftstiden tills ersättning med nya generationers kärnkraft kan sättas in.

”Väderkvarnar”, som ödelägger landsbygden och ger slumpmässig, skattesubventio-nerad, dyr och hälsovådlig el, anses rätt, medan ny, stabil och säker kärnkraft, som upparbetar gammalt kärnbränsle och ger vätgas som biprodukt, måste stoppas till varje pris.

På 1600-talet segrade religiös tro över Galileis vetenskapliga bevis för att jorden snurrar runt solen. Nu är det närmast ”religiös” klimatfanatism med vetenskapsförnekelse som driver vindkraftens etablering . Främsta pådrivarna är S-regeringen med MP och stödpartiet Centern.

Vindkraftverk är “byggnader” som inte rör på sig

Centerministern Maud Olofsson genomdrev ändringar i myndigheternas regelverk som innebar att vindkraftverk skall klassas som “Byggnad” och därmed undgår Maskindirektivets strikta säkerhetsregler. Nu vill vindkraftens PR-bolag “Svensk Vindenergi” både att vetorätten skall avskaffas och att ortsbor skall få begränsad rätt att överklaga. Centerns Rickard Nordin vill att 300 miljoner i budgeten reserveras för att muta kommunerna att bli mer vindkraftsvänliga.

Det märkliga med vindutbyggnaden är att den skall ske på landsbygden, ja t.o.m. i enorm skala i Övre Norrland, men eftersom förbrukningen av el är störst i storstäderna vore det väl lämpligare att bygga vindkraft i t.ex. Stockholm. Några stora 250-meters vindkraftverk på Gärdet, Djurgården, Söders vindpinade höjder skulle innebära korta elledningar (sparar 500 miljarder för nya elledningar från spridd vindkraft bl.a. i Norrland).

Döda fåglar, isklumpar och flygplansvingar

Visserligen sprider vindverken i verkligheten döda fåglar, tunga isklumpar, rotor delar stora som flygplansvingar och hela vindkraftverk rasar (Lemnhult 2015, Ersträsk härom-dagen), men “Myndigheten” har ju klassat vindverken som “Byggnader” som ju inte kan ha dessa problem. Sådana står ju alltid stilla. Politiska förespråkare kan ju tänka att även om det frekvent händer olyckor med vindkraftverk, så är väl sannolikheten att det skulle hända en Byggnad i Sverige närmast löjligt liten, speciellt eftersom det redan hänt, och Myndigheten talat om att det INTE KAN hända.

Jublande miljoner

Dessutom kommer då den ”utmärkta” vindkraften i närkontakt med ett par miljoner människor (Södermalms MP- och C-partister kommer att jubla). MP:s ”språkrör”  SVT kunde ha Gärdets vindkraft som bakgrund i varje sändning.

Några tusen protesterar

På landsbygden blir det ju högst några tusen ortsbor som protesterar på drabbade orter, när deras orörda natur vandaliseras med miltals uppbrutna vägar, betongfundament, ljusblixtar, lågfrekventa ljudvågor och avslutad allemansrätt. Där ser man det mera som slutet på en levande landsbygd utan inflyttare, turister och ruinerade förutsättningar för kommande generationer.

Låt hela Sverige leva!

Lars Carlsson

Innovatör, politiskt obunden

+ – + – + – +

2020-05-22: En kortversion:

Vindkraften bör placeras i Stockolm

+ + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

8 thoughts on “Vindkraft bör byggas på Gärdet och Södermalm

  1. Tege Tornvall 2020/05/14 at 13:32
    Apropå varghägn. Mitt förslag är att ägaren till tamdjur, som går i hägn, bekostar hägnet så att tamdjuren inte rymmer. Vargälskarna bekostar hägnet som håller vargen utanför tamdjurens hägn.

  2. Et tysk firma som eide mye vindkraft i Sverige solgte til Kina. Hvordan gikk dette til ?

  3. Lämpligt vore väl att i storstadsmiljö kombinera vindparker med varghägn så att invånarna kan uppleva naturen på nära håll.

    Något petigt påpekande: Galileo Galilei (1564-1642) verkade främst i början av 1600-talet. Hans föregångare var Copernicus, Brahe och Kepler.

  4. I Bayern gäller sedan år 2014 en regel som säger att ett vindkraftverk inte får uppföras närmre än tio gånger dess höjd till en tät bebyggelse. Platser i Bayern som lämpar sig för vindkraft är redan upptagna av 1.161 gamla vindkraftverk. Det kommer alltfler stämningar från naturvårdare. Lagen om förnybara energikällor har reformerats och påverkar finansieringsvillkoren. Die Grünen vill därför påskynda den långsamma expansionen av vindkraft på land. Man vill att vindkraftsoperatörer skall betala ca 10.000 euro per system och år till Kommuner för att öka acceptansen för vindkraftverk. Hur skall vindkraftsoperatören kompensera den kostnaden månne? Ett högre elpris naturligtvis.

  5. En njutning att läsa dessa drypande välformade sarkasmer, och viktigt budskap, men biter det på våra klimatfanatiker och vetenskapsförnekare? Jag vill hoppas det!

  6. När MP åker ur Riksdagen kommer man kanske underfund med att slumpkraft kanske inte var en så bra idé.

  7. Bra inlägg. Undrar hur länge det kommer att dröja innan MP med anhang inser hur urbota dumt det är med “slumpkraft”. Betong och stålbehov, fågel- och insektsdöd och plågsamma oljud .

Comments are closed.