Tegnell har kanske rätt om flockimmuniteten ?

Antal nya fall av COVID-19 i Stockholms län under de sju senaste dagarna innan visat datum

Grafen fann jag på WUWT . Den kommer från den kända klimatforskaren Judith Curry, som rätt ingående diskuterar hur man skall datorsimulera virusets utveckling i samhället. Kurvan kan tydas så att spridningen nu avtar, vilket kan betyda att flockimmunitet uppnås tidigare än man antagit i början. Data är tagna från Folkhälsomyndigheten.

Frågan är hur stor andel av befolkningen som måste ha varit smittad innan flockimmunitet uppnås, d.v.s. så många är immuna att en icke-immun person har liten risk att träffa en smittbärare. Man diskuterar om detta tröskelvärde kan vara 60 %, 25 % eller kanske 17 %, som erfarenheterna från Stockholm kan betyda.

Jag och min fru håller oss strikt i karantän, så att jag har inte bekymrat mig om den allmänna diskussionen om COVID-19. Den mycket omfattande frågan om “Klimatet” har varit viktigast efter barnbarn, trädgård och hus.

MEN, när klimatsidan WUWT ägnar en lång post åt den svenska strategin, vill jag tipsa om den posten. Den svenska politiken med viss öppenhet skiljer sig radikalt från flera andra länders totala “nedstängning”. Både inom och utom landet har denna politik fått mycken kritik. Jag har inte studerat den posten så ingående att jag kan redogöra för den, utan hänvisar den intresserade till WUWT.

Om jag förstått Curry rätt menar hon att utvecklingen kan vara på väg att ge Anders Tegnell rätt. Jag menar att ett sådant omdöme får vi vänta med tills epidemin klingat av och blivit en “vanlig influensa”.

S. Å.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

9 thoughts on “Tegnell har kanske rätt om flockimmuniteten ?

  1. @Muuca.
    Det handlar igentligen inte om “flockimmunitet” som vardande begrepp, utan Darwins “naturliga urvalet” är det som råder. Dom individer i en specifik art, som har motståndskraft mot ett visst virus överlever.
    Dom som inte har det, dör ut, det låter kanske kallt och hemskt men så är livet för dom arter som lever på Jorden, en av dom arterna tror att dom kan bestämma över det.

  2. Om denna pandemi uppträder likadant som Spanska sjukan för hundra år sedan så kan vi vänta oss en andra våg i slutet av augusti början på september med en muterad och elakare variant av Covid19 (Covid20). Då hjälper nog ingen immunitet mot Covid19 då börjar allt om igen med en ännu dödligare variant än vårens upplaga.

    Precis så uppträdde det då nya viruset som också var av en helt ny stam för 100 år sedan. Får vi ett likadant förlopp nu har vi det värsta framför oss.

  3. Att strypa smittan så att den så småningom dör ut, såsom t ex Island och Sydkorea gjort och gör, måste väl ändå vara det bästa. Därefter kan ju ingen smitta varann längre.

    Istället vill man att så många som möjligte skall få smittan och bli sjuka. Då det är naturligt att många fler människor dör, och man kommer till ett status där det är så många som har haft smittan och övelevt (immuna) så att de sjuka inte kan smitta någon frisk. Det finns inga belägg för denna utveckling bara statistiska teorier.
    Vad som dock är säkert med immunitetsteorin är att väldigt många kommer att dö i onödan. Människor som inte skulle ha smittats och avlidit om man istället strypt smittan från början.

    Men logik är inte alltid acceptabelt för de styrande, har man ju fått erfara.

  4. Sverige är ju i stort sett unikt med vårt system för myndighetsstyrning. En minister får inte lägga sig i myndighetsbeslut. I andra länder är det absolut inte så. En minister fungerar ju i princip som GD för myndigheten.

    Jag tror att många inte är medvetna om hur mycket Sverige skiljer sig i detta avseende.
    Effekten är ju att i Sverige så är det FHM som bestämmer strategin – inte regeringen.
    Som jag förstått så ville både Danmarks och Norges “folkhälsomyndigheter” gå samma väg som Sverige, men de blev överkörda av politikerna (som blev rädda för att stå till svars för att inte ha agerat tillräckligt kraftfullt).

    Jag tror att Tegnell och Giesecke tyvärr har rätt. De flesta av oss kommer få viruset, och end of the day så kommer de procentuella dödstalen vara samma för alla länder.
    Även om det smärtar så tror jag att det är bättre att bita ihop och utsätta oss för smittan, än att vi ska sitta inlåsta i våra bostäder för all framtid.
    Detta gäller ju inte riskgrupperna, men de kommer ju tyvärr vara tvungna att isolera sig tills det finns ett vaccin.

  5. Anledningen till den uppkomna situationen:
    Är iden om ”det går aldrig att få folk att finna sig i en lock down under längre tid” skapat av FHM.
    I samråd med regering bestämdes att flockimmunitet är det bästa och det är dessutom mindre skadligt för ekonomin.
    Och nu gäller det att få en flack kurva på antalet insjuknade så att vården klarar att ta emot och behandla de allvarigaste sjuka. För att få till stånd detta skall vi tillämpa social distansering och äldre 70+ bör isoleras sig hemma.
    Arbeta hemifrån fanns inte med utan misstänkliggjordes eftersom det fanns ett inslag av ojämlikhet.
    Arbetet hemifrån medförde att de allmänna kommunikationerna inte nyttjades fullt ut, vilket resulterades i att turtätheten minskades och bussarna vart åter fulla. Efter protester ökades turtätheten. Bussförarna som vart mycket exponerade för smitta (minst en dog av covid-19)
    Bestämde med hjälp av arbetarskyddets att den främre dörren skulle vara stängd och bussförarens avgränsades genom att de närmaste sätena stängdes av.
    Skolor för låg och mellanstadier skall hållas öppna.
    Vissa skolor stängdes vilket retade upp FHM som vill att barnen skall tas om hand så att föräldrarna skall kunna jobba, man har gett ett löfte om att ekonomin inte kommer att påverkas.
    FHM försöker intala oss att barn inte smittar, ingen tror på detta.
    Nu visade det sig att äldreboenden och äldre med hemtjänst vart överrepresenterade i statistiken över döda. Besöksförbud infördes men inga övriga restriktioner. Olyckligt säger FHM att vi fått in smitta på äldreboenden. Inga rekommendationer om skyddsutrustning. Det finns ingen skyddsutrustning att få tag i och de lager som har funnits har MSB eldat upp redan 2013.
    Man har ansett att munskydd inte är tillförlitliga, ger en falsk trygghet och innebär att bärarens händer infekteras när munskydden tas av. Det finns ingen evidens i forskningen som entydigt pekar på att munskydd ger ett adekvat skydd, påstår FHM. Trotts att en värld tillämpar lagstiftar och nyttjar munskydd, man kan peka på till vilken procent munskydden skyddar om de bär av en smittad eller båda. Huvudlöst!
    Från början bedömda covi-19 sjukdomen som en lättare influensa som kan drabba vissa riskgrupper med bakomliggande problem som fetma, diabetes hjärt- och kärlsjukdomar. Hög ålder är även det en riskfaktor sades det.
    Nu uppkom fall med medelålders och unga som drabbats av långvarig feber, lungproblem och en mängd andra symtom som inte kunde jämföra covid-19 till en ”enklare influensa”.
    Huruvida de symtomfria utvecklar immunitet är fortfarande oklar, eftersom de utgör en så stor del av de smittade så saboterar detta iden om flockimmunitet.
    Och Sverige som bestämt sig flockimmunitet utan att känna till sjukdomens hela sjukdomsbild, så får det inte gå till.
    Nu har vi uppnått en situation där vi inte kommer att uppnå flockimmunitet annat än för vissa kluster, ex. vis Tenstabor eller stammisarna runt Stureplan Vi kommer att fortsätta med social distansering, Jobba hemifrån. Munskydden kommer att bli vanliga speciellt på allmänna kommunikationer. Och vi 70+ kommer att isolera oss
    Gränserna mot grannländerna förblir stängda förutom för arbetspendlare och gods.
    Giesecke säger att alla kommer att få smittan med nej så blir det inte.

  6. En skillnad mellan t.ex. Sverige och Norge när det gäller antalet döda bland äldre är att Sverige har stora åldringsboenden medan Norge har små.

    Vad Sverige definitivt har misslyckas med är att skydda de äldre. Övriga delar av befolkningen behöver inget skydd.

    I New York har det visat sig att bland de som har gått i så kallad karantän och stannar hemma har åtta gånger fler smittade än bland de som har valt att inte sitta hemma utan gå ut.

    I USA visar även statistiken att för varje procent arbetslösa ökar dödsfallen med 32.000 personer. Så den sociala situationen på grund av nedstängningen av samhällen lär döda fler personer än coronaviruset.

    Dessutom är det så att de flesta som dör har en livsstilssjukdom som underliggande problem, så dör dessa av covid-19 eller på grund av att de har en livsstilssjukdom?

    Det är som ordspråket: liten tuva stjälper ofta stort lass. Folk lassar på en massa problem och sedan kommer det ett virus och hela lasset stjälper. Vad var grundproblemet. Överlast eller tuvan (viruset)?

  7. Om immunitet uppstår efter sjukdom så krävs det ingen större intelligens att förstå att smittan kommer att dö ut. Frågan blir då om hur många som behöver dö innan sjukdomen försvinner. Folkhälsomyndigheten har valt att ta till ordentligt för säkerhets skull och samtidigt lättat på söktrycket till äldreboendena.

  8. Hittills har antalet dödsfall per 1 miljon invånare legat skyhögt tätt efter bl.a. Belgien. Både Kina och Italien har i vart fall lagt ner mycket krut på att rädda alla svårt sjuka, även multisjuka och åldringar. Det gör man däremot inte i Sverige där de patienter som har en sämre prognos sorteras bort för de med en bättre. Vi tar inte mänskligt liv på lika stort allvar och låter många dö som kanske skulle kunna räddats. Det känner jag är en riktigt otäck utveckling att som åldring bli utsorterad till att dö många ggr i ensamhet.

Comments are closed.