Vindkraftindustrin till försvar av osäker el

Vindkraften i 15 länder för månaderna januari, juni och december 2018

Effekten svänger i relationen 1:20. Under januari 1:5. I juni ligger medeleffekten lägre  än 10 % av maxeffekten 10 dagar i rad. Notera att detta gäller samtidigt i alla länder norr om Alperna.

+ – + – + – +

Expressen införde den 16/1 ett krav på kärnkraft av M-politikern Joakim Karlsson, Hässleholm:

Elbristen hotar välfärden – nu krävs mer kärnkraft

Det är naiva önskedrömmar att lägga ner kärnkraften med ena handen och med den andra öka elanvändningen av en växande befolkning, som skall köra elbilar.

Den 23/1 får VD för Vindkraftindustrin, Charlotte Unger Larsson, in ett bemötande:

Vindkraften ersätter stängda kärnkraften

Vindkraftsutbyggnaden ersätter gott och väl de 14 TWh som försvinner när Oskarshamn 2 och Ringhals 1 & 2 stänger.

Med ett energilager mellan vindkraftsparken och elnätet kan vindkraftsparken bidra med systemtjänster även när det är vindstilla.

+ – + – + – +

Unger använder det simpla tricket att jämföra energi, TWh, terawatt-timmar, istället för effekt, GW, gigawatt. Vindkraftens effekt är närmast noll ibland och det kan hålla i sig 10 och 14 dagar ibland. Grafen ovan visar att vindstilla ofta råder samtidigt i alla länder norr om Alperna. Hon hänvisar till framtida tekniska lösningar och batterier, men låtsas som om sådant inte kostar något.

Karlsson upplyser att en följd av den s.k. Energiöverenskommelsen 2016 blir  att hushållen inte får någon el ibland, då kärnkraftverken har stängts. Unger svarar med vad som välvilligt kan kallas lösa påståenden:

       att export av vindel ger stor klimatnytta. Var då? Inte i Sverige i alla fall. Skall de         pengar vi satsat på subventioner till vindkraft sändas utomlands ?

       att ökade elpriser beror på vattenbristen i magasinen. Att det inte är sant kan var        och en kontrollera på hemsidan för Energiföretagen.

       att elpriserna beror på ökande bränslekostnader. För vad då? Vindkraftverken             betalar inte för utsläppsrätter.

Unger förtiger att de ökade nätkostnaderna främst beror på att vindelen överbelastar näten när det blåser. Utan den onödiga elen behövs inga nya ledningar.

Hon ger exempel på påstått dyr kärnkraft i Finland och Storbritannien, men nämner inte att det byggs hundratalet nya moderna kärnkraftverk överallt i världen.

Unger bortser helt från flera enkla fakta:

       att elen från vindkraftverken inte behövs. Den ger ett kapacitetsöverskott som            måste slumpas bort till låga priser, skräpel,

        att vindkraftverken innehåller så mycket material, vars tillverkning orsakat mycket       stora utsläpp, som det är tveksamt om de kan kompensera under sin livstid,

       att den onödiga utbyggnaden av vindkraftverk har skadat befolkningens hälsa            och för alltid skövlat Sveriges natur.

Karlsson har rätt: ”Man kan helt enkelt inte lägga ner kärnkraftverken med den ena handen och öka elanvändningen med den andra.”

Var och en som studerar elanvändningen i Sverige kan lätt få tillgång till fakta i energiföretagens statistik:

Och avslöja osanningarna. Där visas

       att fyllnadsgraden i vattenmagasinen är god,

       att fler vindkraftverk inte ger motsvarande ökning av produktionen,

       att all vindkraftel exporteras,

–   att total elanvändning 2018 var 153 TWh, vindelen stod för 16 TWh, vilket med           Ungers tillgänglighetsfaktor 9%, hur vi får vindel utan avbrott, ger 1,44 TWh eller         knappt 1% av behovet.

Vad ger det för mening med att skövla svensk natur?

Joakim Karlsson har rätt, – slopa Energiöverenskommelsen från 2016, skrota den ineffektiva och dyra satsningen på vindkraft samt fokusera sedan på att bygga ut och utveckla kärnkraften. Satsa på fjärde generationens kärnkraft.

 Bernd Stymer, Strängnäs

+ – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

1 thought on “Vindkraftindustrin till försvar av osäker el

  1. Under 2018 nådde vindkraften upp till 2.800 MW under sammanlagt 2517 av årets 8760 timmar. Det är endast 28% av tiden. Som minst producerade vindkraften den 16 april då den endast bidrog med 39 MW. Hur Charlotte Unger-Larson kan få det till att vindkraften klarar att täcka upp de nedlagda reaktorerna är och förblir en gåta. Men det är ju klart, -Hon talar ju i eget intresse.

    Källa: Svenska Kraftnät

Comments are closed.