NASA:s forskare: Solen förebådar kyla och svält

Solen med många fläckar och helt utan fläckar

Under förra seklet hade Solen några fläckar nästan varje dag. De senaste par åren har antalet varit extremt lågt. Under 2019 var 77 % av dagarna helt utan fläckar och hittills i år 76 %. Antalet solfläckar indikerar nivån på Solens aktivitet.

Dalton Minimum

För att finna något liknande får man på tillbaka ända till perioden mellan 1790 och 1830, vilken bland astronomer benämns “Dalton Minimum”. Detta kommenteras av astronomen dr. Tony Phillips med ett förflutet på NASA och fortfarande med goda kontakter där.

Sedan den 13/5 har han citerats i ett stort antal medier, bl.a engelska The SUN och Daily Mail samt Forbes i USA.

Solens magnetiska fält har blivit svagt, så att mer kosmisk strålning når Jorden. NASA:s forskare fruktar att vårt klimat påverkas som för 200 år sedan: Under 20 år föll temperaturen med så mycket som 2 grader C, vilket ledde till missväxt och svält. Samtidigt inträffade ovanligt många vulkanutbrott.

En gammal nyhet, det nya är medias rapportering

Detta är ingen nyhet för dig som följt vår blogg någon tid. Vi rapporterade om trovärdiga förutsägelser för detta redan 2014. Sedan har vi återkommit flera gånger och sammanfattat varför vi tror att den kalla perioden redan börjat.

Det nya är dels att prestigefulla NASA refereras och dels att så många stora media tar upp nyheten. Jag har inte märkt att det skett i Sverige ännu, men TT kan knappast negligera en nyhet som så många stora utländska media rapporterar om. När NASA står som avsändare brukar svenska media ta det på allvar.

Vi får se hur länge det dröjer innan nyheten kommer på SVT.

+ – + + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

16 thoughts on “NASA:s forskare: Solen förebådar kyla och svält

  1. Thomas P

    Har verkligen årtalet flyttats ? Du påstår det, men jag håller inte med. Det är solcykel 25,26, 27 och 28 som förutspås bli låga.

    Vad tycker du att det har sagts ?

  2. Thomas P
    Professor Valentina Zharkova var en av de två forskare som förutspåddes att solcykel 24 skulle bli svagare än solcykel 23. Hon förutspådde vidare att solcykel 25 inleds i år. Själv tror jag med ledning av temperaturmätningar att att vi sakta började glida in i solcykel 25 från 2015. Det finns naturligtvis ingen skarp gräns för övergången från en solcykel till en annan.

  3. Gå till länken med artikeln från 2014. I figuren framgår att det då skulle börja en ny liten istid redan ca 2015. Hur har det gått med det? Sådana här prognoser om “snar” avkylning dyker upp med jämna mellanrum, det är bara årtalet som flyttas fram successivt.

  4. Jag tycker att det är starkt av klimatsans att ta upp den här frågan.
    Ser inte att nån annan gör det.

    Grejen är väl att om klimatet blir väsentligt kallare, så har vi allihopa problem. I och för sig vore det ju skönt att slippa höra alarmisternas ylande, men det riskerar ju drabba en massa “oskyldiga” människor också.

    Jag tycker att man borde göra en seriös satsning på att utveckla den inhemska livsmedelsproduktionen. Jordbruksöverskottet i Europa kan ju ganska snabbt bli ett underskott om klimatet försämras.

  5. Det är optimistiskt att tro att skygglapparna ska falla på TT och SVT. Science is settled och 97% av forskarna tror att koldioxiden styr klimatet 🙂

  6. Nyheten är att det tas upp i så stora medier som Forbes och Daily Mail.

    Nu når det alltså ut till “vanligt folk”.

    Förhoppningsvis betyder detta att TT och SVT inte kan fortsätta att blunda så länge till.

  7. Nyheten spreds som om detta var en rapport från denna våren. Att det handlar om en rapport som blev framlagt för väl ett år sen borde kanske framgå? Det gör dock inte budskapet mindre betydande. Och jag delar naturligtvis synen att det är kritikvärdigt att svenska medier väljer att överse rapporten. Men om källa inte anges, kan det vara lätt för nämnda media att avvisa detta som fake news.
    Själv applåderar jag varje dag som är kallare än förväntat (även om jag tycker om värme). Det kan verka som om fallande temperaturer är enda sätt att tysta isabellor och gretor.

  8. Jens,

    sök på Irina Kitiashvili och Solar minimum. Det är faktiskt ett forskningsresultat från NASA. Dessutom från det riktiga NASA (inte GISS).
    De prognostiserar att “solar cycle 25” kommer bli låg. Som jag förstått så kommer nr 26 och 27 att bli ännu lägre enligt Valentina Zharkova.

    Verkar som att det händer fler saker när solens aktivitet sjunker.
    – UV strålningen från solen minska kraftigt, vilket gör att uppvärmningen av de övre atmosfärslagret minskar. Nämns ofta som förklaring till varför jet-strömmarna börjar slingra sig.
    – Magnetfältet minskar, vilket leder till att mer kosmisk strålning träffar jorden (googla på Oulo cosmic station)
    – finns seriösa studier som pekar på att totalutstrålningen faktiskt minskar, d.v.s. att den så kallade “solar constant” faktiskt inte är konstant.

    Med tanke på hur drastiska effekterna kan bli tycker jag det är konstigt att detta “hot” inte får mer uppmärksamhet. Det här verkar ju vara på riktigt, och inte bara i IPCC´s datorer.

  9. Jag har sökt på NASA och solar minimum, Dalton mm. Hittar inga nyhetsartiklar som bekräftar Phillips påståenden. Bara äldre artiklar. Åtminstone borde han ange någon källa. Har ni någon källa?

  10. Vilaflor heter en av Spaniens högst belägna byar belägen på Teneriffa. Byn ligger just där barrskogen börjar 1.400 m.ö.h. Vi brukar alltid köra upp i mars eller april för att se hur mycket av den gula vallmon och Tajinasten slagit ut. I år, i mitten av maj är det karantän som gäller. Därför tittar vi istället på filmer som jag tagit under åren och konstaterar att våren kommit senare varje år. Det handlar om ca en månad. Är koldioxidhalten för hög? Nej, svaret finns i skyn. Molnigheten har tilltagit och just därför har det blivit kallare. Vad värre är, det regnar nästa aldrig nuförtiden. Vi saknar värmen och grönskan. Denna film visar hur det såg ut vid senaste solmaximum, 2013 och då var det ändå det svagaste maximum på 100 år.
    https://youtu.be/uIdTKDKrlp0

Comments are closed.