Renkalvarna svälter och fryser ihjäl i kalla vintern

I Övre Norrland har vintern varit kall med mycket snö och våren är sen, så vajorna finner inte bete när de skall kalva

Ovanligt kall och snörik vinter i Norr

Denna vinter har varit ovanligt varm tror vi som bor i söder, men i Norr har den istället varit ovanligt kall och snörik. SMHI:s väderstation vid Riksgränsen rapporterade 5 meter snö den 30/3. Då fanns 2 meter snö på flera andra håll.

Snö ligger fortfarande på jordbruksområdet vid kusten nära Piteå, vilket gör bönderna förtvivlade. De kan inte sätta potatisen i tid för att få en rimlig skörd. Våren verkar vara en hel månad sen.

Värre för samerna

Efter vinterbete nära kusten drar renarna till fjälls för sommarbete och kalvning. Men där råder full vinter säger Anders-Erling Fjällås, ordförande i Semisjaur-Njarg sameby enligt Norran i Skellefteå. Han har aldrig upplevt något lika extremt, vilket även gamla renskötare bekräftar. De har nu kraftig nordvästlig vind och snödrev.

Snö med skare hindrar bete

Vajorna kalvar. De våta kalvarna fryser i blåsten och får inte tillräckligt med varm mjölk, så att de kan hålla värmen och får inte heller bete. Samerna är rädda att flera tusen kommer att svälta och frysa ihjäl.

Detta är ytterligare ett tecken på att klimatet blivit kallare

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

4 thoughts on “Renkalvarna svälter och fryser ihjäl i kalla vintern

  1. Jag kan ha tagit fel. Bekanta där har rapporterat ovanligt kalla temperaturer, men de avser nog våren mer än vintern.

    Tack för påpekandet !

  2. Varifrån får du uppgiften att vintern i norra sverige har varit kall? Den har varit snörik, det är korrekt.

  3. Om ett halvår-år kommer man med bättre säkerhet säga hur “solar cycle 25” utvecklar sig. Om det då visar sig att Cykel25 är låg , d.v.s. att vi är på väg in i ett solminimum, så har vi nog problem.
    Om det blir ett (kraftigt) solminimum så är det inte bara renarna som kommer ha ont om mat.

Comments are closed.