Mera snö än vanligt i år

Figur 1. Snön är så djup att älgarna har svårt att ta sig fram

Svårt för älgar och renar

För någon vecka sedan såg jag på TV hur snön var så djup i Norrbotten att renar och älgar hade det svårt. De senare har ju särskilt långa ben, men i år räcker de inte alltid.

Inför Vasaloppet kommenterade klimatgurun Pär Holmgren än en gång bristen på snö och försäkrade att han nu var säker på att hans spådom från 2006 skulle besannas: Vasaloppet skulle inte kunna genomföras vid sitt 100-årsjubiléeum 2022. Men det kom ju lite snö strax innan, så det kunde hållas i år också. . .

Mycket snö på hela norra halvklotet

Från norska Resett kommer en rapport om det aktuella snöläget.

Figur 2. Finska vädertjänstens statistik över snömängden på norra halvklotet

De röda prickarna visar årets data fram till den 2:e mars. De visar c:a 14 % mera snö än “normalt” och en fortsatt stigande trend.

Resett konstaterar också att för Norges del torde detta betyda att glaciärerna växer till i år.

Det syns inga tecken på att snömängden kommer att bli mindre.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “Mera snö än vanligt i år

  1. I hela världen faller temperaturen utom på några ställen och de två största av dem är Europa och Australien. Hur det kommer sig är det ingen som vet.

  2. @Petter Wulff
    Hade det varit så att det blivit varmare så hade nederbörden fallit som regn och inte som snö.

  3. Rutgers University har ett Snow Lab som också håller reda på snötäcket på norra halvklotet. Den statistiken visar uppåtgående trender för höst och vinter och nedåtgående för vår. Alltså täcks alltmer av norra halvklotet av snö under höst och vinter, medan snön verkar smälta bort snabbare på våren.
    Klimatmodellerna, å andra sidan, har spått att snötäcket ska minska under alla årstider. Ännu en gång har de misslyckats med någonting.

  4. Det är ett påstående !

    Vilka data bygger du det på ? I Nordamerika har det varit ovanligt kallt de tre senaste vintrarna. Missväxt är ett faktum i många delstater och provinser. En varm vinter i Sverige avser c:a 1,6 PROMILLE av planetens yta.

    Här accepterar vi inte pseudovetenskap från IPCC baserad på förfalskade data från GISS, NOAA, etc.

  5. Mer snö i (delar av) norra Sverige betyder inte att det blivit kallare. Det blir allt varmare, särskilt på våra breddgrader och norrut.

  6. …den 3 mars fyller jag år och varje år runt 2-4 mars har det drevat in snö under mitt skärmtak, på den lokal jag hyr. Med undantag av nått par år sen 1997.
    Skärmtaket är 7 m långt och flera år har det varit snö en halvmeter upp mot porten
    jag har retat mej på att jag alltid måste skotta på min födelsedag (med nått enstaka undantag)
    Som jag ser det är det ingen större skillnad på snöandet …
    ps bor i Umeå

Comments are closed.