Sveriges energiskatter

Energimyndigheten har släppt en rapport om nära 100 sidor

Där finns mycken intressant information, som Ingvar Åkesson tipsat om.

Energiskatter

Jag blev förvånad att man slamrat på så hög energiskatt på biodrivmedlet “Råtallolja” att skatten blivit den näst högsta. Eftersom det biologiska ursprunget gör den “koldioxidneutral”, får den ingen koldioxidskatt, men istället flerdubblad energiskatt. Jag kan inte hjälpa att jag undrar: Vem tycker illa om tallolja ? Och varför ?

Ingvar har räknat fram hur mycket detta blir vid pumpen:

  • Diesel:         9800/1000 * (25,1 + 22,9) * 1,25 / 100 = 5,88 kr/liter
  • Bensin:        9100/1000 * (45,1 + 28,5) * 1,25 / 100 = 8,37 kr/liter

Skattebefrielse

Ingvars funderingar

Bl.a. kan man se att:

  • Subventionerna för t.ex. ved/trä är med 100% nedsättning av såväl Energiskatt som Koldioxidskatt trots att dessa släpper ut NOx (kväveoxider), de mest hälsofarliga avgaserna.
  • Dieselbilar beskattas med 25,1 + 22,9 öre/kWh + moms på detta. Ingen hänsyn tages till om bilarna extrautrustas med  AD-Blue-system som kraftigt reducerar NOx-halten.

Tittar man på Tillsynsmyndighetens (Länsstyrelsen i Skåne) uppföljning av utsläppen i det nyligen diskuterade Örtofta kraftvärmeverk, redovisade de 35,6 ton NOx för 2019. Inget annat finns redovisat såsom  CO, OGC och stoft som mängder. Sammanlagt 2014 – 2019 har de släppt ut 71 + 71 + 51 + 54 + 51 + 35,6 ton eller 333,6 ton NOx ”som tydligen är hälsobefrämjande” eftersom ingen skatt finns på dessa utsläpp.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “Sveriges energiskatter

  1. Dessa energiskatter utgör en betydande del av statens inkomster. Om det höga skattetrycket är till för att begränsa importen och minska bilrullningen är det kanske vällovligt. Men vi sysselsätter allt för många personer med icke produktiv verksamhet.
    Ett värmeverket kan välsignas av politikerna för att “det ger ju sysselsättning” men mycket stort transportbehov för både bränsle och personal.
    En personinsats är också ett resursuttag. Det hade inte varit möjligt utan de snedvridande skatterna. Energianvändningen styrs av hur vi ser på resursfrågan.
    Använder man mindre energi ökar möjligheten att välja rätt. Sårbarheten i systemvalet måste beaktas. Transporterna är en Akilleshäl.

  2. I princip skulle man kunna säga att om du bor i ett land med minst hälften av de skatter vi betalar i Sverige så kan du leva ett dubbelt liv mot ett i Sverige.

  3. Det var väl därför du flyttade från Sverige, kan jag tro.

  4. Idag tankade jag 36,5 Liter 95 oktan på Teneriffa. Det kostade 35 Euro. En biltvätt värd 4 Euro ingår i priset. Snabbköpet samarbetar med macken och de lämnade 3 Euro rabatt. Priset för enbart bensinen blir då omräknat 0,767 Euro/L eller motsvarande 8,19 Euro/L. Det är litet mindre än energiskatten på bensin i Sverige. Tja, vad skall man säga?

  5. Tydligt kan man då utläsa att beskattningen INTE syftar till att minska utsläppen utan på att pungslå oss medborgare på mer skatter, det med ett kvalificerat ljug om stora miljö och klimatvinster. Ren bluff alltså.

Comments are closed.