Fahlén: Inga sakskäl för vindkraft + något annat

Vindkraft i Övre Norrland respektive Kärnkraft i Forsmark

“I förhållande till kärnkraft ger el från vindkraft ökade koldioxidutsläpp, ökad användning av icke förnybara resurser, ett mindre hållbart elsystem och ökade kostnader”, skriver Per Fahlén.

ÖA-Logga-1

2020-04-24

Stort stöd för utbyggnad av vindkraft

Charlotte Unger Larson, VD, Svensk Vindenergi, den stora lobby-organisationen för vind-kraftsindustrin, har skrivit insändare, som tagits in i ett 20-tal lokaltidningar. Temat är dels att kommunerna bör få “de direkta fördelarna” av etableringarna och dels att vindkraften har stort stöd bland allmänheten. Det senare är ju närmast en självklarhet, när vi haft ett par decennier med ständig propaganda från “etablissemanget” medan fakta och invändningar baserade på dessa systematiskt kvävts av media. Alla införanden av hennes manus bekräftar medias snedvridna behandling av allt som anses ha med “klimatkrisen” att göra, den kris, som är ren inbillning .

+ – + – + – +

2020-05-04

Professor Per Fahlén: Stoppa vindkraften

Den ger ökade kostnader och mer koldioxidutsläpp än kärnkraft

Charlotte Unger Larsson, vd för Svensk Vindenergi, skriver i Tidningen Ångermanland (en edition av Örnsköldsviks Allehanda) att vindkraften växer så det knakar.

Detta är problematiskt för elsystemets funktion och ekonomi samt för miljön! Forskare på Chalmers: ”Om inte vindkraftsutbyggnaden stoppas så dras mattan undan för vattenkraf-ten, som är stabilisatorn i den svenska elförsörjningen”. Vattenkraftens effektivitet minskar, slitaget ökar och ekonomin försämras. Det finns inte avsättning för vindkraftselen i Norrland och inte nätkapacitet att transportera den någon annanstans. ”Någon annanstans” ligger långt borta vilket medför stora överföringskostnader och förluster.

Den subventionerade överproduktionens reapriser kan även få konsekvenser för mark-ägarna. Dessa är ansvariga för återställning av marken och fonderingarna för detta täcker inte de verkliga kostnaderna. Enligt Svensk Vindkraftsförening är många vindkraftsbolag illa ute. En orsak är skenande drifts- och underhållskostnader. Inte minst har turbinernas livslängd överskattats. Den uppskattas idag till bara 10-15 år.

Charlotte Unger Larsson hänvisar till Naturvårdsverket och Energimyndigheten. Men alla myndigheter har direktiv att stödja vindkraften. De ingår i en statlig marknadsföring där de och Svensk Vindenergi gått ut med vindkraftsreklam till hushållen. Även Public Service ingår: de förmedlar budskapet från särintressena utan någon kritisk granskning. I årtion-den har politikerna ivrat för vindkraft och det är därför inte konstigt att människor, utanför de områden som drabbas av industrierna, har en positiv syn. Däremot finns ett stort motstånd bland de som berörs och därför måste sätta sig in i sakfrågan.

Slutligen upprepar Charlotte Unger Larsson flosklerna om ”hållbart” och ”klimatsmart”. Användningen av odefinierade begrepp av den typen vilseleder läsaren. I förhållande till kärnkraft ger el från vindkraft ökade koldioxidutsläpp, ökad användning av icke förnybara resurser, ett mindre hållbart elsystem och ökade kostnader.

Per Fahlén

Professor em. Chalmers Tekniska Högskola

+ – + – + – +

MEMO i MOLNET

Insändare kan inte få plats för utförliga beskrivningar av aktuella problem och de alternativ som finns för deras lösning samt motiveringar för dessa. Som komplement till insändaren ovan har Per Fahlén sammanställt ett uttömmande Memorandum på 8 sidor med ett par förklarande grafer. Det finns nedladdningsbart i “Molnet ” på följande adress:

https://drive.google.com/open?id=1LG-zEQ3M37io4b83-nzn3zotNQz5lsd_

Det avslutar han så här:

Sammanfattning

Jag kan inte se några sakskäl för att ersätta kärnkraft med vindkraft plus något annat som vi inte vet vad det blir. Det kan kosta oss ett par tusen miljarder och för det får vi ett elsy-stem som är funktionellt mycket sämre, mindre hållbart, ger ökade koldioxidutsläpp och ökad användning av icke-förnybara resurser samt en ödelagd livsmiljö i stora områden på landsbygden.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

3 thoughts on “Fahlén: Inga sakskäl för vindkraft + något annat

  1. Om den dyra, ineffektiva, miljöstörande och onödiga vindkraften till äventyrs genererar mer koldioxid, är det snarare av godo. Koldioxid är ju fortfarande en bristvara i atmosfären trots sena tiders marginella ökning från ännu lägre halter.

    Så länge vi debatterar koldioxidens påstådda klimatpåverkan, spelar vi försvarsspel på egen planhalva. För offensiv på motståndarens planhalva måste vi betona koldoixidens gynnsamma effekt på växtlighet, skördar och liv i allmänhet ända upp till tio eller rentav tjugo gånger högre halt än nu. Som under tidigare, varmare perioder med rikare växt- och djurliv än nu.

  2. Tack för påpekandet. Det försöker jag fixa, men hinner inte idag.

  3. Mycket intressant. Dessvärre saknades Fig2 i den PDF-fil jag fick hem via länken
    i inlägget.

Comments are closed.