Vätgas i embryonalt skede

Wiki

Bränslecell för vätgas som matas in uppe till vänster

Den möter syre i luften från höger. “Avgasen” vatten går ut nertill. Det är en överraskning för mig att man också skall räkna med att lite väte går ut tillsammans med vattnet. Jag antar att detta är en blandning av vätska och ånga.

I årets första nummer av IVA Aktuellt ägnas fem helsidor åt vätgas, som av många antas bli den förlösande tekniken för att “rädda klimatet”.

Utveckling drivs på många håll, bland annat:

  • Volvo vill utveckla tekniken för tunga lastbilar, arbetsfordon samt motorer för sjöfart och elgenerering på land.
  • Tillsammans med Daimler vill Volvo utveckla bränsleceller.
  • LKAB, SSAB och Vattenfall arbetar med projekten Hybrit och järnsvamp.
  • Hyundai har skeppat 10 tunga lastbilar med bränsleceller till Schweiz.
  • Både Hyundai och Toyota utvecklar personbilar med bränsleceller.
  • EU planerar höja kapaciteten för elektrolys 700 ggr till en kostnad av SEK 3.200 miljarder.
  • Tyskland satsar SEK 90 miljarder.
  • Japan tänkte använda sommar-OS till att visa upp väteteknik.
  • Sydkorea, Kina och Australien satsar också.
  • I USA ingår grön vätgas i president Bidens klimatplan.

“Många sätter väldigt stora förhoppningar på grön vätgas, men fortfarande befinner den sig i ett närmast embryonalt skede” säger Per Kågeson, miljökonsult och fram till pensionen adjungerad professor i miljösystemanalys vid KTH.

Blir det ett genombrott för vätgasen den här gången? I slutändan är det ekonomin som kommer att bli avgörande, enligt Per Kågeson.

“Vätgasen måste klara konkurrensen med alla alternativa lösningar, och då är verkningsgraden en nackdel. Det är alltid svårt att få ihop ekonomin i produktionskedjor som har stora energiförluster.”

Ett Manhattan-projekt

“Även om EU bidrar till uppbyggnad av produktion, så är det mycket annat som måste komma på plats på kort tid.

Det hela är lite av ett Manhattan-projekt” säger Per Kågeson.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “Vätgas i embryonalt skede

  1. Rättelse:
    Det är bränslecellerna och inte vätgasen som Elon Musk benämner “fool cells”

  2. Att gå omvägen via Vätgas blir både dyrt och komplicerat. Den skall uppenbart ”rädda klimatet”. Elon Musk benämner dessa för ”fool cells”. När det väl producerats skall det sedan komprimeras, till hisnande 700 bar eller kylas ner till flytande form vid -253°C.
    Att sedan som ett alternativ använda naturgas för att göra vätgas förefaller rätt ologiskt och dyrt. I synnerhet för miljöivrare då naturgasens koldioxid också då skall omhändertas. Släpp den fri så ökar koldioxidhalten minimalt till växters fromma.
    Båtars drift framöver kan naturligtvis ske med elmotorer. Det behöver inte gå omvägen via vätgas utan lämpligen direkt med SMR (små modulära reaktorer) ombord som ger både el till framdriften, ca 35 % av effekten och värme m.m. ombord, ca 65 % av effekten. En del av värme behöver nog kylas bort ungefär som man i dag gör med kolkraftverken och kärnkraftverken där dessa 65 % går ut i luften som ånga eller i Sverige och några fler länder som uppvärmning av havsvattnet.

  3. Mats,
    Jag tror nog Lars menar att det blir vattenånga vid tillverkning av vätgasen…
    Vidarehar den gröna varianten en mycket dålig verkningsgrad, det är sjukt dyrt att framställa vätgas på det sättet.

  4. Men blir det verkligen ånga fræn en bränslecell? Blir det inte vatten?

  5. Vattenånga är den viktigaste växthusgasen och då ser vi att många vill släppa ut mindre koldioxid genom att öka utsläppen av vattenånga. De klimathotsreligiösa brukar hävda att det inte gör något, eftersom vattenångan stannar kvar bara några dagar i atmosfären.
    Men släpper vi ut en massa vattenånga, kommer halten av den i atmosfären ändå att öka, med okända konsekvenser. Vattenångan lämnar främst atmosfären som nederbörd, så kanske leder mer vattenånga till fler skyfall och fler översvämningar?

Comments are closed.