Scania och Westport satsar på motorer för grön vätgas

hydra

Fyllstation för vätgas med tuber för högt tryck

Vätgas lagras och transporteras vid mycket höga tryck, 700 – 900 bar. Det kräver tryck-kärl med tjocka väggar. Tjockleken måste öka proportionellt till diametern. Därför används relativt smala tuber. De blir ändå mycket tunga.

Notera att det är olika “färger” på vätgasen med respekt till dess produktionsprocess. Endast elektrolys av vatten ger “grön” vätgas utan samtidiga utsläpp av koldioxid. Förutsatt att elen kommer från “förnybara” källor.

Scania har tidigare producerat elbilar med bränsleceller för varudistribution, bl.a. till grossisten ASKO i Norge. Det är ett logiskt steg att använda vätgasen som bränsle direkt i en förbränningsmotor istället för att gå via elgenerering. Nu har ett projekt inletts. Jag citerar en pressrelease från Westport Fuel Systems:

+ – + – + – +

Westport Fuel Systems har ingått samarbete med Scania om att utveckla en av Scanias motortyper för vätgasdrift. De första testresultaten väntas under andra halvan av 2021.

  • Vi är specialister på att arbeta med gasformiga bränslen. Vätgasanvändning i en förbränningsmotor med Westports HDPI bränslesystem (High Presure Direct Injection) kan erbjuda en kostnadseffektiv väg för att minska koldioxidutsläppen från transporter, säger Anders Johansson, Vice President Heavy Duty OEM inom Westport och placerad i Göteborg.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

3 thoughts on “Scania och Westport satsar på motorer för grön vätgas

  1. vad som kanske inte är så roligt när man använder vätgas i en kolvmotor är det faktumet att det går åt betydligt mer vätgas än vid t.ex bränslecell.
    ex,
    om jag använder 2kwh för att driva en elbil 10 km
    så måste jag använda kanske 8kwh för att spjälka vätgas och sedan låta den skapa el via en bränslecell i en bil för att driva den 10 km MEN om jag ska spjälka vätgas som jag sedan låter driva en kolvmotor i en bil så energiåtgången motsvarande 16kwh för 10 km, en faktor 8 mot elbilen.
    problemet här är kolvmotorns och bränslecellens dåliga verkningsgrad jmf. elmotorn som i det närmaste har en verkningsgrad på 1.
    Att gå över flera steg med vätgas i mellanlagring är totalt idiotiskt med enorma kostnader. Bara idioter tror på subventionerad teknik, den har NOLL framtid.

  2. All vätgas är osynlig. Vilket är ett problem om den börjar att läcka från behållare. Den brinner till och med en osynlig låga, vilket är ett ännu större problem. Plötsligt kan folk befinna sig inuti en varm låga, som de inte hade en aning om att den finns där.
    Den rök som syns på arkivbilderna från Hindenburgs förstörelse, kommer från höljet som brinner, inte från vätgasen.

Comments are closed.