Den Arktiska Oscillationen

Martin Armstrong

Figur 1. Jet-strömmens typiska förlopp vid positiv respektive negativ fas av den Arktiska Oscillationen, AO.

Positiv fas: Ett högt tryck i söder hindrar Arktis kalla luftmassor från att strömma söderut. Jet-strömmen berör ett begränsat band av latituder.

Negativ fas: Med lågt tryck i söder kan högt tryck i norr pressa kalla luftmassor mot söder. De måste ersättas av luft från söder, vilket ger jet-strömmen ett utpräglat vågigt förlopp.

Armstrong Economics

På sin hemsida ger Martin Armstrong sin syn på utvecklingen både beträffande klimatet och ekonomin. De två har ju blivit nära sammanlänkade. Företaget utarbetar prognoser och har lyckats väl att döma av det anseende det har. Jag finner hans skrift om Arctic Oscillation mycket intressant, men måste erkänna att jag inte förstår den helt. Här några utdrag från hans beskrivning.

Arktisk oscillation (AO) avser ett atmosfäriskt cirkulationsmönster över norra halvklotets mellan-till-höga breddgrader. Den tydligaste tecknet på den fas denna svängning befinner sig i är latituden för den jet-ström som styr stormarna. Detta är vad som påverkar den “jet-ström” de kommer att hänvisa till i väderrapporter. Således kan AO ha starkt inflytande på väder och klimat i de stora befolkningscentra i Nordamerika, Europa och Asien, särskilt under vintern. Detta tycks alarmisterna var omedvetna om.

AO: s positiva fas kännetecknas av att lufttrycket är lägre än genomsnittligt över Arktis i kombination med ett högre än genomsnittligt tryck över norra Stilla havet och Atlanten. Jetströmmen befinner sig längre norrut än genomsnittligt, och stormar kan förskjutas norrut från sina vanliga rutter. Således ser mellanlatituderna i Nordamerika, Europa, Sibirien och Östasien i allmänhet färre utbrott av kall luft än vanligt under AO: s positiva fas.

AO:s negativa fas har istället högre lufttryck än genomsnittligt över Arktis och lägre än genomsnittligt tryck över norra Stilla havet och Atlanten. Jetströmmen skiftar mot ekvatorn under dessa förhållanden, så den globala jet-strömmen ligger söder om sin genomsnittliga position. Följaktligen är det ökad sannolikhet för att platser på mellan-breddgraderna upplever utbrott av kall, polarluft under vintrarna, när AO är negativ.

Armstrong fortsätter med hänvisning till grafer med så mycket detaljer att de skulle bli oläsbara här. Jag hänvisar de intresserade tio hans egen hemsida. Han gör några förutsägelser utgående från det cykliska mönster han noterat.

Armstrong tror att det plötsligt blir extremt kallt under 2021 samt mellan 2030 och 2037-

Han refererar till ett arbete från 1956 av Maurice Ewing and William Donn med iteeln “A theory of Ice Age”. De hävdade att inledningen till en ny istid skulle utgöras av ett isfritt hav i Arktis. Isen skulle då inte bromsa utbytet av varmare vatten i Atlanten. Fritt från is och varmare avger havet mera fukt, så att det snöar mer på Grönland i Kanada och Skandinavien.

Det skulle bli inledningen på en ny istid.

Om Arktis istället blir kallare och täckt med is, blir luften torrare, så att det snöar mindre. Det leder inte till en istid.

Vi kan alltså vänta oss riktiga vintrar men utan risk för en ny istid.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “Den Arktiska Oscillationen

  1. Main stream media ägs dessvärre till 85% av de krafter som b.l.a. styr World Economic Forum. Den globalistiska eliten som man nästan aldrig ser. Det finns några få ur den skaran som agerar synligt som just Klaus Schwab och allas vår George Soros. De agerar med en uppsjö av NGO:er Non Governmental Organisations för att påverka den allmänna opinionen och våra politiker.

    Bilderberggruppen är ytterligare en sammanslutning som sammanträder en gång per år där inbjudna, ofta unga, politiker bjuds in för smörjning så att de håller sig på mattan. Dessa sammanslutningar är verksamma utanför de demokratiska nationella politiska parlamenten men utövar en mycket stor makt på den förda politiken. Vi väljare förleds tro att det är vi med våra valsedlar i allmänna val styr vilken politik som ska föras. Dessvärre röstar vi på samma sak som endast har kosmetiska skillnader.

    Det är alternativmedia som numera står för att granska maktutövningen i världen. Våra gammelmedier är helt i händerna på globalisterna precis som våra politiker. Ett korrupt demokratiskt system som ska få oss att tro att vi i väst lever i den “fria” världen. Frihet i det här fallet är etablissemangets frihet att förslava och kontrollera oss än mer.

    Så att en man som Martin Armstrong baktalas på alla håll och kanter är inte konstigt då han inte ställer upp på den globalistiska agendan.

  2. Jag vill starkt rekommendera ett besök på Armstrongs hemsida: https://www.armstrongeconomics.com/world-news/climate/why-global-warming-was-a-total-farce-its-now-incorporated-into-the-great-reset/

    Armstrong slog huvudet på spiken när han på en fråga om global uppvärmning och den den Arktiska Oscillationen, AO, svarade:

    “This is the Western Plague in research. They always seek to reduce whatever it is to a single cause and effect. I am so tired of this nonsense about CO2”.

    Härskareliten inom politik och media synes vara oförmögna att förstå att det kan finnas mer än en orsak till den påstådda klimatförändringen. De har fullständigt låst fast sig i föreställningen att allt beror på den av människor skapade ökningen av koldioxidhalten i atmosfären och det har gått så mycket prestige i saken att de med alla medel såsom överdrifter, lögner, förtal, censur och förtigande av besvärliga fakta halsstarrigt och krampaktigt bekänner sig till den “rätta” tron. Ve de avfällingar som dristar sig till att ifrågasätta den rätta läran!

    Vår demokrati är starkt hotad av starka krafter som vill införa en toppstyrd klimatdiktatur och där är Führern för World Economic Forum, Klaus Schwab starkt drivande. Armstrong pekar också ut Bill Gates som drivande. Dessa båda herrar vill ha ett totalt digitaliserat samhälle där övervakningen av all mänsklig aktivitet är total och individen reduceras till ett programmerbart, styrbart objekt.

    För att förhindra denna dystopiska framtid vore det önskvärt att media tog sitt ansvar och granskade de verkliga makthavarna inom de överstatliga organisationer som i stor
    utsträckning manipulerar media och politiker. En väg att gå för att nå detta vore principen “follow the money”. Då först kan vi förstå vad och vilka som verkligen styr världen.

  3. Det kan vara lika viktigt att hålla i bakhuvudet att det gäng som tagit makten i Wikipedia i allt som berör klimatet visat sig vara 0kritiska alarmister.

    Deras omdömen om Armstrong kan säga mer om dem än om honom. Och din referens till en partisk källa säger en del om dig.

  4. Wikipedia ger upplysningar om Armstrong, som får honom att framstå som inte särskilt trovärdig ifråga om ekonomiska förutsägelser – och ännu mindre ifråga om klimatförutsägelser.
    Det kan vara bra att ha i bakhuvudet.

  5. Just dessa fenomen, när de uppstod i slutet av 1960 talet och början på 70 talet talades det om att en ny istid var i antågande. Nu när samma fenomen uppstår så talades det om den globala uppvärmningen som vi är upphov till. Tänk att samma fenomen leder till rakt motsatta klimatförutsägelser.

  6. Häromdagen såg vi på väderleksutsikterna för Tyskland. Där talade man om het luft med sandstoft, det som vi på Kanarieöarna kallar ”Calima”, som kommit till Tyskland från Sahara. Man visade också vackra bilder på den av sandstoftet rödfärgade himlen.

Comments are closed.