Figur 1. Danmarks elbehov den 31/1, 2022 MW, överst, och olika kraftslags produktion nedanför
- Svart: Totalt elbehov.
- Rött: Fossilt, såväl kol som olja och gas.
- Blått: Vindkraft, på land såväl som hav.
- Grönt: Import, positiva värden, export, negativa värden.
Vindkraften nära NOLL kl 10:00 – 17:00
Kl 12 var elbehovet 5,02 GW, gigawatt, solkraften gav 4 % därav, vindkraften 1 %, fossil kraft 51 % och import 34 %, tillsammans 90 %. Förbränning av sopor och biomassa stod för resten.
Under 8 timmar gav vindkraften mindre än 5 procent och endast EN procent under 3 timmar.
Danmark får vanligen betydande mängder el från Sverige, men i posten “Svensk el januari 2022” ser vi att även Sverige importerade el den 31/1. Effekten från Tysklands vindkraft på haven öster och väster om Danmark var också ovanligt låg. När det inte blåser i Danmark, blåser det dåligt också i grannskapet.
Figur 2. Søren Kjærsgård har sammanställt fullständiga data för den 31 januari 2022
Notera att kl 12 exporterade Danmark 334 MW till “kontinenten”, d.v.s. Tyskland, och importerade samtidigt 1.713 MW från “Norden”, d.v.s. Norge.
Danmark klarar sig inte utan fossil kapacitet för 5 – 6 GW.
+ – + – + – +
Hade Danmark haft DUBBELT så stor kapacitet av vindkraft, hade den bara stått för 2 % av behovet, vilket inte skulle ha någon praktisk betydelse.
Detta är den uppenbara slutsats som vår regering envist blundar för.
+ – + – + – +
by
Sitter just nu på ett tåg mellan Berlin och Wolfsburg.
Passerar vindpark efter vindpark, bara det att i princip alla står stilla. Soligt och klarblå himmel, kan det spela in?
Peter Wulff
Regeringen tror att den kan styra vinden men tyskarna vet att utan rysk gas så blir det strömavbrott och utkylda hus.
På Facebook i hänvisas ibland till Danmark som ska vara ett strålande exempel på att vindkraft fungerar. Det är en myt. Man tycker det ska vara uppenbart för alla att vindkraft fungerar inte som baskraft delvis av den anledning Sture Å. visar på. Det finns andra problem också som är svåra att åtgärda om det ens går. Danmark har tur att de alltid kan importera från grannländerna. Men tycker det skulle kännas osäkert att till så stor del vara beroende av andra.
Vindkraften kommer förstöra naturen, driva upp priserna. Dessutom kommer anslutningar betalas av kunderna. Och i slutändan har man ett elsystem som ändå bara ger nån procent av förbrukningen emellanåt. Kanske men bara kanske att alarmisterna förstår då att det inte fungerar. Man kan jämföra det dom håller på med som att försöka uppfinna en evighetsmaskin.
För den som är det minsta insatt i energiförsörjning, effekt och miljöpåverkan inser orimligheten att förlita sig på en energiförsörjning som är helt omöjlig att planera.
Så P.W., att vi ena dagen har så mycket energi att vi inte ens kan sälja den för självkostnadspris och andra dagen så lite att vi tvingas till beroende av importerade petroleumprodukter från Ryssland är så långt från en optimal lösning man kan komma.
Det jag ser i min närmaste omgivning är hur man i villaträdgårdarna börjar stapla ved inför kommande vintrar – men det löser tyvärr inte vår industris behov av stabil och tillförlitlig elkraft.
Petter Wulff.
Det är inte bara enskilda dygn det hänger på. Det är varje enskild sekund. Systemets frekvens måste hållas mellan 49,9 och 50,1 hertz hela tiden. Om vi har större förbrukning av el än vad som matas in i nätet så sjunker frekvensen. Under 49,9 hertz ökar risken för en kollaps i el-systemet snabbt. En återstart tar flera timmar och ännu längre om någon utrustning blivit skadad i kollapsen. Så; varje sekund räknas, ett enstaka dygn är en evighet i detta sammanhang.
Peter Wulff !
Du tycks inte förstå att “ett enskilt dygn” måste vara med, om du vill ha lyse “alla timmar alla dygn”.
Det är alldeles förskräckligt att du tror att regeringen inte fattar bättre ! ! !
“som tur är “: visar att inte du heller fattar denna självklarhet ?
Regeringen bygger, som tur är, inte sina analyser på elproduktionen ett enskilt dygn.
Intelligenta energisystem och behovsanpassad användning är lösningen för alarmisterna. Men hur delar man 37 MW rättvist?
Vätgassamhället skriker de då!
Hur stora investeringar är det? 5 000 MW ska brännas i timmen. Detta kräver minst 15 000 “gratis” vindels-MW – per timme.
Alla ser väl det orimliga i det – om man inte är politiker eller alarmist. Danskarna har ju Seaborg – varför satsar de inte på det. Garanterat mer lönsamt än den blödande vindkraftsenergin.
Vilken otur för danskarna att det blåste någon annanstans denna dag. Vindkraftverk är en förorening i naturen och ska byggas i tätorterna som redan är förorenade med ljus och oljud.