Spanien velar om naturgas

vozpopuli

Figur 1. Anläggning för behandling av rå naturgas från Spaniens enda kommersiella fyndighet i Viara, provinsen La Rioja

Utvinning av naturgas aktualiseras igen

Den 25 mars i år föreslog det borgerliga partiet Partido Popular (PP) att utvinning av naturgas skall godkännas för att göra landet oberoende av import. Det skulle bli en tvär-vändning från fjolårets beslut 13 maj att förbjuda ny prospektering och utvinning. Vilket i sin tur var en tvärvändning från ett beslut 2013 att öppna för “fracking” d.v.s. hydraulisk sprängning av skiffer för att frigöra naturgas.

Partido Verde (De Gröna) i Spanien deltog i demonstrationer mot fracking i Bryssel utanför EU-Parlamentet.

Fracking har gjort USA det till den största exportören av flytande naturgas i världen (LNG, Liquid Natural Gas), och överträffat t.o.m. Qatar.  Framgångarna i USA ledde till ca hundra tillstånd för prospektering i Spanien. Av den gas Spanien konsumerar idag kommer 45 % från Algeriet och 10 % från Ryssland. Flera hamnar är utrustade för att ta emot LNG från tankfartyg. Det kräver dels tankar för lagring och dels utrustning för att förgasa vätskan innan den kan matas ut i ledningsnätet.

Ett väl utbyggt ledningsnät

Nieto

Figur 2. Spanien har ett mycket väl utbyggt ledningsnät för gas

  • Centro de transporte = Central för distribution,
  • Estación de compresión = Station för komprimering, trycksättning,
  • Almacenamiento subterráneo = Underjordisk lagring,
  • Gasoducto = Gasledning,
  • Plantas regasificación = Anläggning för återförgasning,
  • Yacimiento = Fyndighet,
  • Conexión internacional = Anslutning till internationella nätet,
  • Planta = Anläggning.

Notera att Spanien har sju hamnar för lossning av flytande naturgas, LNG. Att importera gas från USA vore ett alternativ. Det skulle emellertid bli 40% dyrare än importen av den ryska gasen, såvida inte USA lämnar en “krigsrabatt”. 

Stor potential i Spanien

Man uppskattar att Spanien skulle kunna vara självförsörjande på naturgas under 70 år.  Det finns också oljereserver i Spanien som skulle täcka 20% av förbrukningen under 20 år.  Under regeringen Rajoy (PP) 2014 – 2018 utarbetades en plan om ersättning till kommuner och markägare där prospektering skulle ske. 

Om exploatering tillåts, skulle BNP styrkas med 44 miljarder Euro år 2040, c:a 4 %. Utvinningen skulle kunna skapa upp till 260.000 nya arbetstillfällen. Värdet av naturgasen beräknades på den tiden till 700 miljarder Euro och oljans värde till 150 miljarder Euro.  Idag är värdet troligen nästan det dubbla.

Björn på Teneriffa

+ – + – + – +

Omvärdering av naturgas i flera länder

Under hösten, långt innan kriget i Ukraina, skapade ett vädersystem med låga vindar en akut energikris i Europa. Tyska Energiewende med stängda kärnkraftverk hamnade så nära kollaps att landet uppenbarligen inte skulle klara sig utan fossila bränslen. Då måste de lägre utsläppen från naturgas prioriteras framför kol. EU-kommissionen höll dock så starkt på en “fossilfri” framtid att Tyskland inte skulle träffa ett långtidsavtal med Gazprom.

Investeringar i fracking är ju också långsiktiga, varför sådana inte borde tillåtas. Flera länder inom EU hade lagfäst förbud mot prospektering och utvinning av naturgas.

Kriget i Ukraina har ändrat förutsättningarna. Till största delen är det en ursäkt för en försenad insikt av vettlösheten i Energiewende. “De Gröna” utgör en av de två tunga delarna i den tyska Ampelkoalitionen. Där har man nu inför rullande TV-kameror erkänt att Energiewende är ett misstag. Man klarar sig inte utan naturgas och vill inte finansiera Putins krig. Då kanske fracking bli ett välkommet alternativ även i Europa.

Det är för tidigt att säga vad denna omvändelse kan medföra. Den kommer dock att tjäna som mönster för andra länder, kanske Spanien.

S. Å.

+ – + – + – +

Du kan mejla en länk till denna post genom att klicka på kuvertet till höger här inunder.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

4 thoughts on “Spanien velar om naturgas

  1. G7 har som bekant vägrat betala kontrakterade leveranser av gas och olja i rubler efter att man fryst ryska valutor i dollar/euro (rysk valutareserv).

    Jag skrev för en tid sedan att Ryssland kommer att avbryta även kontrakterade leveranser om man blir utestängda från SWIFT. Då G7 nu inte tycks acceptera rubel är vi inte långt ifrån ett totalt avbrott av även kontrakterade leveranser. Man kan ju inte leverera gratis! Kanske väntar Putin på utfallet av Ukraina-förhandlingarna som pågått.

    (utländsk valuta är förutom sedlar digitala saldon hos banker men slutligen ett netto-saldo hos den lokala centralbanken. Statspapper är lika med valutan med ränta och har inte säljaren tillgång till dem för växling/försäljning till annan valuta är man mao blockerade. Redan Swift-bortkoppling utestänger alla transaktioner.

    https://www.armstrongeconomics.com/markets-by-sector/energy/weaponizing-russian-energy/

  2. Faktum är att Spanien under sista året ökat sin import av LNG från USA och det motsvarar nu iår 33% av total import. Algeriet har minskat till drygt 23%! Nigeria växer alltmer sin export till Spanien. Det är fn många olika länder som exporterar naturgas till Spanien bl. a. Ryssland men i marginell omfattning. Problemet för Spanien är inte tillgång på naturgas utan mer kostnadsläge. Gasen från USA är mycket dyr jämfört med tex Algeriet.

  3. Tack Björn och Sture.
    Såg ett inslag där Tysk gasutvinning diskuterades.
    Där det finns skiffer finns det gas.
    Miljön påverkas men Tyska vindindustrin ger större påverkan och mindre energi.
    Det är angeläget att visa upp alternativen för den man förhandlar med.

Comments are closed.