Danmark etta på vindkraft

FT

Danmark i överlägsen ledning för andelen “förnybar” el

2022-04-02 Financial Times

Här visas att Danmark har vind- och solkraft för 52 % av elproduktionen. MEN, eftersom det aldrig blåser precis lagom mycket, så blir c:a 1/5 därav överskotts-el, skräp-el, som får exporteras billigt. Det är bara c:a 40 % av elbehovet som täcks av “förnybar” el.

Siffran 52 % är alltså bedräglig. I en tidigare post visar Søren Kjærsgård hur Danmark råkar ut för vindstilla och då täcker halva behovet genom att elda upp sina fossila kraftverk och får det mesta av resten från import, som troligen också huvudsakligen är fossil kraft.

USA och Australien borde delas upp i delstater. De har satsat mycket olika på sol och vind.

Jag är överraskad av att Uruguay ligger så högt. Detsamma gäller Spanien. Jag kan undra vilket europeiskt land som ligger jämsides . . .

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

3 thoughts on “Danmark etta på vindkraft

  1. Danmark är också etta när det gäller höga elpriser i EU. Eller möjligen tvåa, efter Tyskland. Vad har då Danmark och Tyskland gemensamt vad gäller satsningar på olika energislag?

  2. Elpriset i Danmark är 166 öre per kWh och i norra Sverige 48 öre. Den billiga vindkraften i Danmark står för 75% av produktionen men elen är mycket dyrare än elen (vattenkraften) i norra Sverige.
    Strandhäll och Farmanbar tror att utbyggnad av vindkraften sänker elpriset. Sunt förnuft är en bristvara.

  3. Hela denna graf borde rimligtvis ha en ytterligare graf som redogjorde för den reglereffekt som behövs för att snurrorna ska motivera sin existens. Som enstaka graf är den noll värd, för mig iaf….

Comments are closed.