Svensk el januari 2022

Figur 1. Totalt levererad energi sedan nyår, TWh

Under månaden producerades:

  • Totalt 16,7 TWh.
  • Vindkraften 4,3 TWh = 26 %.
  • Vattenkraften 6,3 TWh = 38 %.
  • Kärnkraften 5,0 TWh = 30 %.

Figur 2. Totalt levererad effekt med import och export

Fredagen den 7:e slår vattenkraften nästan i kapacitetstaket. Lite svagare vind skulle ha utlöst behov av mer import. Om sådan funnits att tillgå.

Figur 3. Vindkraftens effektinstallerad effekt c:a 12.700 MW

Månaden hade goda vindförhållanden med undantag för de första tio dagarna, då effekten ofta var lägre än 20 % av den installerade kapaciteten.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

9 thoughts on “Svensk el januari 2022

  1. Vem/vilka importerar den ryska gasen?

    Är det tyska statliga bolag eller privata som erhåller kontrakten via staten?

    Rimligtvis har båda regeringarna bestämt hur villkoren ska se ut där Gazprom sluter sedvanliga affärsmässiga kontrakt med de företag som varit villiga att investera i t.ex mottagningsanläggningar etc för gas-pipen (NS1). Annars har väl ryssarna betalt det mesta trots G Schröder’s “mutaffärer”.

    Samtidigt undrar jag vem/vilka som finansierat våra el-kablar till våra grann-länder? Bara skattepengar från båda sidor? Medan energi-företagen tjänar pengar på dem på skattebetalarnas bekostnad? Dubbelfel eftersom omgivningens högre relativpriser styr sett till volymer.

  2. Ivar, gasen är inte så dyr när den lämnar Ryssland utan den blir dyr när transitländer, leverantörer och gasbolag tagit sina marginaler! Då blir den dyr men ändå billigare än LNG-gasen från Arabländerna och USA! Naturligtvis är tyskarna korkade som stängde sin egna kärnkraftverk och kolkraften!

  3. Botwid
    Tyskarna har byggt ut vindkraften men när den underpresterar så måste tyskarna använda dyr rysk gas och därför kostar elen i södra Sverige 125 öre per kWh. I norr kostar elen 16 öre så jag tror att vindkraftselen är olönsam där.

  4. Lasse, ja det här med de “höga” gaspriserna är ju givetvis bara propaganda från svenska politikers sida att skylla ifrån sig och dölja sin inkompetens med! De höga elpriserna i Sverige beror enkom på idiotiska politiska beslut, höga skatter och EU:s elmarknad där det högsta priset styr tarifferna till konsumenten! Sen att regim-media gör sitt bästa för att dölja sanningen för folk gör inte saken bättre!

  5. Vindkraften levererar 4,3 TWh under januari dvs 5779 MWh/h eller 45% av installerad effekt.
    Nytt rekord och ändå får vi skyhöga elräkningar även i Januari.
    Ändå eller kanske på grund av.
    Tyskarnas elpriser läcker över till oss och de brukar ligga i topp.
    Men de har gas till 75 öre per kWh att värma sig med!

  6. Christer Eriksson
    Den ekonomiska krisen hänger delvis samman med att möllorna inte levererat så mycket som man hade hoppats. Klart att man i ett modernt samhälle inte kan ha el som man hoppas på, den måste vara planerbar.

  7. Den enda vindkraft som “behövs” är den som kan helt täcka ALLA sina kostnader, inklusive ersättningskraft när det inte blåser och underpriser av export när det blåser för mycket, plus avvecklingskostnaderna för nedmontering, anslutningskostnaderna för alla utspridda möllor till lands o till havs, försäkrings-/ersättningskostnaderna för all skadegörelse på människor, djur o natur! För att bara börja uppräkningen!
    Väderkraft övergav vi för 150 år sedan – på den tiden när bondförnuft rådde.

  8. Botwid.
    Förstår inte din kommentar riktigt.
    Vill du ha mer vindkraft,eller är du orolig för en kollaps av nätet,pga av för mycket vindkraft.

  9. Vindkraften kan ökas litet till innan gränsen är nådd. Man behöver minst 70% energi som kan planeras annars riskerar man att nätet blir instabilt.

Comments are closed.