Humamitära Stormaktens bidrag Green Climate Fund

Status för finansieringen av the Green Climate Fund den 31/12 år 2021

Alla siffror avser “miljoner”.

Ordlista:
  • Contributors: Givare
  • Pledges: Löften
  • Confirmed pledges: Bekräftade löften
  • Disbursed cash: Utbetalade belopp
  • Deposited promissory notes: Deponerade skuldsedlar

Den Humanitära Stormakten utmärker sig

Sverige har lovat och utbetalat SEK 8 miljarder = USD 852,5. Mer än så har bara den riktiga stormakten Storbritannien betalat. USA är inte med alls, men kommer väl med ett betydande belopp, när Biden fått verka ett tag.

Riktiga stormakter som Frankrike, Tyskland och Japan har lovat ungefär dubbelt så mycket som Sveriges bidrag, men inte ännu betalt mer än c:a hälften.

Längst ner visar raden Grand Total att löftena uppgår till USD 9,7 miljarder, men endast 4,7 mia har betalats.

I en annan tabell visar GCF att USD 10,3 mia utlovats, men endast USD 8,31 mia bekräftats.

Långt kvar till USD 100 miljarder per år

Ända sedan COP 15 i Köpenhamn 2009 har alla COP-möten egentligen handlat om GCF: Vem skall betala och vem skall få pengarna. Målsättningen var USD 100 mia per år. Det förefaller mycket osannolikt att det beloppet någonsin skall nås.

Innan COP26 förklarade flera U-länder att de inte är villiga att offra höjningen av medborgarnas levnadsstandard för att få del av GCF. Sydafrika beräknade att denna måste nå USD 750 mia per år för att både klimat och levnadsstandard skulle kunna åtgärdas seriöst. Intill dess prioriterar de nedborgaranas standardhöjning.

Vilket toppjobb får Isabella Lövin?

Inom FN har pengar stor betydelse. Sveriges spektakulära satsning bör resultera i ett topp-jobb eller två. Vad vore då naturligare än att Isabella Lövin belönades för sitt energiska arbete för IPCC.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “Humamitära Stormaktens bidrag Green Climate Fund

  1. För något år sedan frågade jag på regeringen hur vi ligger till och då hade vi dalat från första platsen till tre när det gäller bidrag per capita till fonden. Om jag minns rätt var Luxemburg och Liechtenstein före oss. Men med lite pengar totalt sett. Då gav vi tolv gånger mer per capita än Tyskland.

  2. Bäste Tege,

    Jag håller precis och plöjer igenom din bok “Tänk om det blir kallare”, en jättebra sammanfattning av ett komplicerat ämne. Härav följer att ett och annat fel insmyger sig i text och bilder. Några rättelser kom med boken på ett löst blad. Titta på följande sidor .

    Sid 30
    Längst ner på sidan står det ” mörka moln”. Som utbildad pilot har jag aldrig sett detta. Att vi ser mörka moln beror på att solljuset inte tränger igenom molnmassan. Under molnbasen ser därför molnen ut att vara blåsvarta. Dom är vita.

    SID 31
    När man avbildar jordens väderstreck på en cirkel vet du likaväl som jag att Norr ligger uppåt, Söder ligger neråt, Väster till vänster och Öster till höger. Du visar här hur passadvindarna sveper in mot ekvatorn. Det är rätt på den undre halvan. På den övre halvan står det rätt i texten men pilen pekar galet.

    Mina kommentarer så långt men jag kanske återkommer.

    Tack för en trevlig bok

    Thorsten Klingström

  3. GCF har förstås en egen internetportal på nätet men den är inte öppen för oss vanliga medborgare. Trots att vi betalar! Vi får alltså hoppas på att vi någon gång i framtiden får reda på hur alla pengar använts?

    Isabella var en gång inofficiellt påtänkt som FNs klimatkommissarie. Ledarsidorna.se spekulerade då kring en etablerad lönenivå kring 400 papp per månad. Skatten extremt låg och ersättningar utöver höga. Problemet numera är hur regeringen ska göma sådana löner då FN låter hemländerna bestrida lönerna via sina budgetar. Nu blev det inte så men tiden är inte helt ute från en person som kom in från gatan (journalist med en liten bok om Östersjön). Bra jobbat av en veckotidnings-reporter.

  4. I väntan på att Isabella Lövin får nytt jobb har hon blivit krönikör i Dagens Industri och inledde med ett generalangrepp på bilindustrin. Huga!

  5. “1

    Förvisso 150 milj Euro jämfört med 8.000 SEK, men ändå…..Det var Löven som”satsade” dubbelt så mycket som var sagt, tror jag, säkert en eftergift för de gröna Kmererna i Regeringen, skattebetalarna har väl knappt märkt detta….

  6. När jag granskar tabellen ser jag samtidigt de svenska och spanska siffrorna.
    Sverige har dryg 10 miljoner invånare och lovar 8.000 miljoner, Spanien som har nästan 48 miljoner invånare lovar 150 miljoner.
    Vi fröjdas av våra spanska medborgarskap och undrar samtidigt :
    Hur flat kan en befolkning bli eller handlar det om styrkan i hjärntvätten?

Comments are closed.