Brittiskt höghastighetståg !

Hitachi

Figur 1. Hitachi-Alstom tåg för 360 km/tim upp till 400 m längd

Nu pågår bygget av höghastighetsbanan HS2, High Speed 2, från London till UK:s andra stad, Birmingham, med 1,14 miljoner invånare i första etappen, och till dess femte stad Manchester med 0,55 miljoner invånare i en andra etapp. Total längd blir 555 km.

Wiki

Figur 2. HS2 är den andra höghastighetsbanan efter HS1 från London till kanaltunneln

Följande restider har beräknats:

  • Birmingham Bil 2:0 + timmar, hittills snabbaste tåg 1:22 tim, HS2 0:52
  • Manchester. Bil 3:0 + timmar, hittills snabbaste tåg 2:07 tim, HS2 1:11

Kapaciteten beräknas kunna nå 300.000 passagerare per dag. Längs banan bor flera miljoner människor. I upptagningsområdet ligger Leeds med 800.000 invånare och Sheffield med 600.000 invånare.

Det ger helt andra förutsättningar för höghastighetståg än de vi har i Sverige.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

10 thoughts on “Brittiskt höghastighetståg !

  1. Göran. Om jag inte ser fel så verkar loket ha strömavtagare i bakre änden. HS2 hemsida säger att de ska erbjuda ”zero carbon” resor. Men det stämmer att de flesta brittiska järnvägar är inte elektrifierade.

    Alla större järnvägar i Sverige är elektrifierade. Undantag är Inlandsbanan men där går bara turisttrafik, en eller två turer per dag i maklig takt.

    Höghastighetståg är MPs dröm med syfte att flyg mellan Stockholm-Göteborg och Stockholm-Malmö ska helt upphöra.

  2. Större delen av alla tåg i Storbritannien drivs med diesel, så de bidrar ganska bra till den välgörande koldioxiden.

    Jag undrar när alla järnvägar i Sverige kommer att ha kontaktledning och alla diesellok skrotas?

    Höghastighetståg Malmö-Stockholm med beräknad förlust per år på 20 miljarder kronor. Avskrivning av byggkostnaden igår i det beloppet. Detta i ett land som håller på att avveckla sina industrier och företag.

  3. Betydligt smartare om staten satsade de 300-350 miljarderna – som snabbtågen minst kommer att kosta – på att trygga vår allas elförsörjning (modern kärnkraft). Kommer minst 10 miljoner människor till del, mot snabbtåg som kan ge några få en tidsvinst på någon timme.

  4. Oavsett tidsbesparing görs ett tankefel…..idag kan vi jobba på distans ( många av oss, och sannolikt en allt större andel framöver, t.ex. har ju den finansiella ekonomin ökat alltmer).

    För mig betyder det att dels behövs färre fysiska förflyttningar, dels. och ffa., att man kan vara verksam under resan, OM järnvägen erbjöd de utrymmen som behövs på tågen. Där tror jag framtida framgång kan finnas, och då behöver det inte gå så infernaliskt snabbt, resan är inte dötid i samma utsträckning som den varit.

  5. Och i Spanien planerar man skrota viss sträckningar p.g.a. bristande befolkningsunderlag. Städer med mer än 1 000 000 inv.

    Men Malmö kommer ju att öka sin befolkning!! ??
    Kanske över 300 000 s.s.??

  6. #Chrster Eriksson Värre än så de räknar inte ens med det mest normala “Tågförseningar”

  7. som vanligt räknar de bara från station till station. inte från var du börjar resan oftast hemifrån till den adress som är ditt slutmål. de missar tiden att ta sig till stationen vilket måste ske i god tid p.g.a. eventuella trafikhinder vilket du måste räkna med, i förekommande fall måste du även köa för att köpa biljett. vid framkommst måste du gå en bra bit för att komma ut från stationen, sedan köa för att få en taxi eller liknande. Så om det finns motorvägar så vill det till att få någon tidsbesparing på sträckor under 100 mil i förhållande bil – tåg.

  8. Är dom restiderna beräknade med flera stopp längs vägen.
    Det verkar ju som om tid är oerhört viktigt.
    Varje stopp kostar tid.

  9. Farao vad folk har bråttom! Fram med hederliga kol/vedeldade ånglok så vi får lite mera CO2 i atmosfären, för att inte tala om hur coola och avstressande ånglok är.
    Dom är nog det närmaste “konstgjort liv” vi människor någonsin har kommit att skapa..

Comments are closed.