Ukraina får hjälp av vädret

WUWT

Figur 1. Satellitbild 21/3 med snötäcke över nordöstra Ukraina

Från Cliff Mass Weather Blog 22 mars 2022

De taktiska och strategiska konsekvenserna av vädersituationen i Ukraina

Vädret har genom historien spelat en avgörande roll i krig, och därför kan det vara av värde att se över den tidigare, nuvarande och framtida vädersituationen i Ukraina.

Väderförhållanden för offensiva och defensiva operationer

Molniga, regniga och dåliga siktförhållanden gynnar i allmänhet försvar, eftersom offensiva operationer – från flygplansbaserade attacker, underrättelseinsamling från flygplan eller satelliter och artilleriets inriktning – försvåras av storm, regn och moln.

Februari var torrare och soligare än normalt över Ukraina och följdes av en svalare och molnigare period i början av mars. Under den senaste veckan har ett onormalt högtryck legat över norra Ukraina (se kartan i figur 2 för nivån 6.000 meter), vilket ger varmare och torrare förhållanden över landet. Detta har varit fördelaktigt för Rysslands offensiv.

Mass

Figur 2. Karta för nivån 500 hPa (cirka 6.000 meter) 21/3 med färger för anomalin

Rött indikerar högre än normalt tryck, vilket ger klar himmel och uppvärmning över Ukraina, som visas med en blå stjärna.

Denna situation – gynnsam för ryssarna – kommer att fortsätta i ytterligare 3-5 dagar, men sedan kommer det att ske en stor förändring med ett djupt lågtryck, som utvecklas mot norr (se prognoskarta för den 29 mars i figur 3).

Mass

Figur 3. Prognos för den 29/3 med lågtryck över Ukraina

Väderförhållandena kommer att försämras över Ukraina, vilket hjälper försvararna.

+ – + – + – +

Regn till de belägrade ?

De belägrade saknar allt. Men värst är brist på vatten. Vi får hoppas att det blir regn, så att de kan samla ihop tillräckligt. Det kan också göra marken till en lervälling, vilket brukar stoppa stridsvagnar.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

9 thoughts on “Ukraina får hjälp av vädret

  1. Tycker att samtliga skribenter skall lyssna på Swebb tv ledaren nr 157

  2. @Roggan.
    Överensstämmer helt med edert yttrande!
    @Hans.
    Verkar vara dags att plocka fram foliehatten hör jag.
    och ps: “Svenska kanoner” vilka då? om jag får fråga.

  3. Det finns många i vår herres hage som låter fantasierna flöda, det man genomgående kan konstatera är att de brukar ha svårt att leda det de påstår i bevis.
    Vi brukar diskutera just den sortens företeelser här på bloggen under uttrycket klimathotsreligion där IPCC varit mästerliga på att förkunna sin lära med mängder av referenser till källor med påstådd vetenskaplig tyngd.
    Så Hans, om du nu har sådant förtroende för Putin (Putler) och hans läror så får du ändå, som redan framförts här ovan, redovisa något litet stöd för dina teorier – men du har kanske själv gästat valven under Tjernobyl?

  4. Hans: Det du kommer med är helt enkelt rena lögner, producerade i Kreml. Varför sprider du sådant som du, men en stunds eftertanke, måste begripa är lögner?
    Förutom det där med radarn, då. Fast den ser inte riktigt igenom allt väder, bara det mesta.

  5. Hans!
    Inte behöver väl Putin skjuta och spränga sönder ett helt land
    för att nå sina högtstående syften. Vad medverkar du till Hans?
    Vad kan du kunnige man påstå om Sverige
    som motiverar Putins intresse för oss. Var har vi våra dolda synder?
    Vi hoppas att vädret gynnar friheten!

  6. @ Hans och Roggan
    Impopulära idéer, konspirationsteorier och desinformationskampanjer florerar ofta på viralsajter som är webbplatser som eftersträvar hög klickfrekvens och många delningar på sociala medier. Dessa sajter är kända för låg trovärdighet.
    Hans kommentar hör hemma där.
    Adrenokrom är en rödfärgad substans som härrör från oxidationen av adrenalin och är involverad i bildandet av hudpigmentet melanin. En hypotes är att kroppens egen adrenokrom, som upptäcktes på 1940-talet, är kopplad till schizofrena personligheters fantasi och hallucinationer.
    Den har också varit i fokus för anhängare av den allmänt avfärdade konspirationsteorin QAnon, som tror att “globala eliter” skördar substansen från barn och konsumerar den för att hålla sig frisk och ung.
    Förövrigt kan Ryssland visa upp vad de hittade i Tjernobyl för WHO, FN och berörda organ för kontroll om de vore sanna.

  7. Hans

    Redovisa vilka källor du har på
    – USAs biologiska lab
    – Tillverkning av bomber i Tjernobyl
    – Underjordiska komplex i Tjernobyl där barn slavarbetar

    Vad innebär “konfiskering av penningtvätt” och hur har det gått till rent praktiskt.

    Forumet är till för att diskutera klimatfrågan inte för att framföra den typ av inlägg du svarar för. Är för yttrandefrihet på forumet, men du har överskridit gränsen, förhoppningsvis förpassas ditt inlägg snart till “papperskorgen”.

  8. Förr i tiden spelade väder och optisk sikt stor roll men inte nu för tiden. radar ser genom allt väder, Men också, snart har ryssland fullbordat sin intervention, som innebar förstörelse av USA.s biologiska laboratorier i ukraina, säkerställa säkerheten vid tjernobyl, ( de hade startat tillverkning av A-bomber) förgöra de nazistiska batalionerna i Ukrina som under 8 år bombarderat dombas området med Svenska kanoner med resultat 14000 döda många barn, konfiskering av penningtvätt från alla eurooeiska regeringar (orsaken till att alla regeringar blivit så upprörda). Mera så under tjernobyl fånns underjordiska komplex där ryssarna hittade mängder av barn som använs till adrenocrom tillverkning, organ harvesting, många barn redan döda men hundratal levade men i dålgt shick. Nazi folket i ukraina gör precis som isis dödar barn och kvinnor och skyller på motståndarna

Comments are closed.