Tysk kärnkraft möjlig igen

Rajas

Förbundskansler Olaf Scholz, socialdemokrat, tvingas bita i det sura äpplet “kärnkraft”

Redan backat om kolkraft

“Ampelregeringen” har redan förstått att kolkraftverken måste mobiliseras igen. Men kärnkraft har varit en annan fråga. Den hänger på “De Gröna”. De är uppdelade i två falanger: “Fundis”, fundamentalister, och “Realos”, realister. Såvitt jag förstått ser de förra kärnkraft som helt otänkbart.

Så sent som den 21/6 talade Scholz inför BDI, Bundesverband der Deutschen Industrie, och förklarade att de förnybara energislagen “är de gynnsammaste. De ger mer energisäkerhet och energisuveränitet.”

Enligt Süddeutsche Zeitung avvisar han inte helt tanken på att driva kärnkraftverken vidare, men är mycket skeptisk. För de tre sista planeras avveckling vid årsskiftet.

Nu en annan tongång

Den 3/8 förklarade Scholz att “det kan vara vettigt” att driva de tre sista kärnkraftverken vidare även om de bara täcker en liten del av elbehovet. Wall Street Journal rapporterar om denna vändning av inställningen till till kärnkraft, vilken torde vara framprovocerad av Rysslands strypning av gasleveranserna.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

12 thoughts on “Tysk kärnkraft möjlig igen

  1. Tysklands energipolitik har gått ut på att ersätta kärnkraft och kolkraft med gaskraft, där det mesta av naturgasen kommer från Ryssland. Vilket ju framstår som idiotiskt nu.
    Visst. Den officiella förklaringen var att kärnkraft och kolkraft skulle ersättas av solceller och vindkraftverk. Eftersom de är så opålitliga, har det i praktiken varit deras reglerkraft som har ersatt. Och det är till stora delar gaskraft.
    Dessutom är det eldning med naturgas som värmer många byggnader i Tyskland.
    Putin har inte skapat energikrisen. Han har bara visat på ett tydligt vis att Tysklands energipolitik har varit vansinne.

  2. Göran Å

    Stort tack för denna redogörelse. Hur många känner till detta? Och bland våra politiker (alla borde förstås)?

    Så vilket parti kommer att initiera en svensk urdragning? SD? Kommer Systemmedia att börja skriva om möjligheten?

    När WHO bl.a ändrade innebörden av en pandemi kunde man införa ett “nödläge” som möjliggjorde en slags “tvångsvaccinering” mot ett (lab-tillverkat) virus som motsvarar en lite allvarligare säsongsinfluensa.

    Senare har “samtidigt” införts ett “klimatnödläge” på liknande grunder.

    Nu har vi fått ett riktigt nödläge pga av giftig genterapi därför att terapin skapar bl.a immunitetsflykt och ingen chans till flockimmunitet när man nu ger sig på barnen samtidigt som man vägrar tillåta billiga nobelpris-mediciner osv.

    Samtidigt står vi inför riktigt energi-nödläge i Tyskland som sprider sig vidare till Europa bl.a pga gränshandelns möjligheter.

    Svenska Kraftnät borde gå ut och meddela nödläge och förslå regeringen att EU ivf tillåter länder som önskar stänga export/import möjligheterna. Detta istf att meddela svenska folket att de kan räkna med nedstängningar av elleveranser i vinter liksom skyhöga elräkningar !

    Dags för svensken att gå man ur huse och demonstrera. Men vi är för flata?? Hur mycket ska vi tåla?

  3. Thorleif
    Enligt beslutsordningen i EU, Lissabonfördraget, tillhör energiområdet inte kategorin ‘exklusiv befogenhet’, som innebär att EU obligatoriskt för alla medlemsstater kan kräva åtlydnad för förordningar beslutade inom EU. Istället ingår det aktuella området inom ‘gemensam befogenhet’, vilket innebär att EU och den aktuella medlemsstaten kan fatta gemensamt beslut, vilket i sig innebär att medlemsstaten kan fatta ett annorlunda beslut senare. Sålänge som medlemsstaten är inom det gemensamma beslutet måste medlemsstaten följa de förordningar som EU bestämt för det aktuella området, aktualiserat genom det ‘gemensamma beslut’, som EU och medlemsstaten sålunda kommit fram till. Inget hindrar enligt gällande beslutsordning att medlemsstaten, i detta fall Sverige, inleder ett förfarande med avsikt att ändra det gemensamma beslutet. Således är det upp till Regeringen, som har att besluta härom, inleder ett sådant förfarande, att frånträda det gemensamma beslutet. I ett kritiskt läge kan Regeringen exklusivt fatta beslut om frånträde av detsamma; ergo stänga förbindelserna för export/import av el. I det aktuella fallet med anknytning till elområde 4, som riskerar astronomiska elkostnader, gäller det således att avsluta förbindelserna med Litauen, Polen, Tyskland och Danmarks elområde 2.

  4. Göran Å

    “genom att avveckla EU-samordningen, som inte är tvingande. Det borde ske omgående.”

    Utveckla!

  5. Tysklands dilemma är att det inte räcker att låta de kvarvarande kärnkraftverken fortsatt producera el i den självförvållade energikrisen. Effektbristen eskalerar under den kommande höst/vintersäsongen och blir Sveriges problem i främst 3:e & 4:e elområdet. I närtid är det endast möjligt att delreparera vår inhemskt sönderfallande energiförsörjning genom att avveckla EU-samordningen, som inte är tvingande. Det borde ske omgående.

  6. Greenpeace-extremisten Jennifer Morgan är ngn slags pseudo-minister i den tyska regeringen, en slags officiell sidekick som talesperson för tysk klimatpolitik. Hur det ska kunna fortsätta nu med start av kolkraft ska bli intressant att följa. Lyssna till grundaren av GP Patrick Moore och hans avhopp från en organisation som tagits över av extremister.

    I veckan hördes nyheter om att regeringen var försiktigt positiv till introduktion av SMR-tekniken. Utnyttja läget nu från oppositionen inkl Elsa.

  7. Richarda Lang, 28 år, ställföreträdande partiledare för de Gröna sätter grova käppar i hjulen för tysk kärnkraft. Hon är en utpräglad ”Fundis”.
    Richarda studerade från 2012 rättsvetenskap i Heidelberg och i Berlin. Hon avslutade sina studier 2020 utan någon examen. När jag ser och hör henne på tysk TV ser jag en oorganiserad person som hellre ser pensionären frysa ihjäl än att rubba sina cirklar.

  8. Är det verkligen helt omöjligt att göra detsamma här hemma i Sverige, att dra igång R1 och R2 igen? Det är klart att en massa delar måste ersättas och återuppbyggas, men det borde i alla fall vara billigare och gå fortare än att bygga nytt. Lagändringar, ny personal och nytt kärnbränsle behövs ju i vilket fall.

Comments are closed.