Ett första kontrakt för en kommersiell SMR reaktor slöts 27/1
GE Hitachi Nuclear Energy (GEH), Ontario Power Generation (OPG), SNC-Lavalin och Aecon har undertecknat ett kontrakt för bygga en BWRX-300 liten modulreaktor (SMR) vid OPG:s New Nuclear Project i Darlington. Detta är det första kommersiella kontraktet för en kommersiell SMR i Nordamerika.
“Det här kontraktet är en viktig milstolpe och befäster vår position som den ledande leverantören av SMR-teknik”, säger GEHs VD och koncernchef Jay Wileman. “Vi siktar på att leverera den första SMR i Nordamerika och, genom att göra det, leda starten på en ny era av kärnkraft som kommer att ge nollutsläpp av energi-generering, energisäkerhet och energitillförlitlighet över hela världen. Vi kan inte uttrycka vår uppskattning tillräckligt för den ledarroll som OPG och provinsen Ontario tar för ett projekt som kommer att gynna Ontario, Kanada och världen.”
Som en “smart reaktor” använder BWRX-300 naturlig cirkulation och passiv kylning för att skilja kondensorsystemet från radioaktivitet och främja enkel och säker drift. I den glo-bala kapplöpningen om avancerad kärnkraft utmärker sig BWRX-300 med sina beprövade, mindre komplicerade processer.
Det finns ett växande globalt intresse för BWRX-300. I augusti 2022 började Tennessee Valley Authority (TVA) planering och preliminär licensiering för potentiell utplacering av en BWRX-300 vid Clinch River nära Oak Ridge, Tennessee. TVA har ingått ett samarbete med OPG för att samordna insatserna för att föra SMR-tekniken framåt.
I juni 2022 meddelade SaskPower i Saskatchewan att de valde BWRX-300 för potentiell utplacering i i mitten av 2030-talet. I Polen startade ORLEN Synthos Green Energy (OSGE) och dess partners förlicensieringsprocessen genom att skicka in en ansökan till Polens nationella atomenergibyrå för bedömning av BWRX-300. OSGE planerar en serie BWRX-300 med potential för utplacering av den första enheten i slutet av detta decennium. För att stödja den globala utbyggnaden av BWRX-300 har GEH samförståndsavtal eller andra avtal på plats med företag i bland annat Kanada, Polen, Storbritannien, USA och Sverige. GEH har också påbörjat licensieringsprocessen för BWRX-300 i Storbritannien.
+ – + – + – +
by
Är själv mycket positiv till kärnkraft som energikälla, men hänger inte riktigt med i lovsången av SMR.
En SMR är i princip en liten reaktor. Om man ändå bygger en kraftanläggning så brukar det vara bättre ekonomi i en stor anläggning jämfört med en liten.
Förvisso är investeringskostnaden lägre, vilket är ett bra argument om man har ont om pengar, men stater har inte ont om pengar (om de inte slösar bort allt på havsbaserad vindkraft och grönt stål).
I mina ögon är det bättre att bygga en stor anläggning. Kanske någon kan förklara varför en liten anläggning är bättre än en stor?
Vi har ett nedlagt kärnkraftverk under KTH i Stockholm och i Ågesta utanför Farsta i Stockholm har vi ett nedlagt kärnkraftverk som väl var Sveriges första kommersiella kärnkraftverk. Kostade 200 miljoner kronor att bygga. Båda dessa kan väl kallas för SMR, om man ser till storleken.
Man måste skilja lite på saker här.
SMR har funnits sedan 59-taket med betydelsen små kärnkraftverk i gammal teknologi.
Gen IV, Gen III+, SMR är något helt annat.
Gemensamt för de båda är dock tänket att ha flera nättre placerade verk som kan byggas i en fanrik och monteras på plats för att snabva på byggnation och minimera kostnader.
Finns ju isbrytare med reaktorer.
Ryssland har ju precis byggt nya.
Vi kanske kan hyr en och ställa i Stockholm.
ja, små “mobila” reaktorer har funnits i militära fartyg, över och under ytan, sedan 1950 talet! Undrar vilka intressen som har hindrat detta från början!? 😉
Ibland (eller nästan alltid) tycker jag att vi fastnar i principdiskussioner när det finns bra lösningar.
Förslag på en strategi. Både Finland, Sverige och Danmark håller på i olika faser att utveckla SMR’er. Finland har erfarenhet av att bygga kärnreaktorer i nutid. Flera av modellerna använder sig av Torium i bränsleblandningen och även redan använt kärnbränsle (breeder’s).
Varför slår sig inte hela Norden ihop (eventuellt även med baltstaterna och Polen som håller på att etablera sig som en kärnkraftsstat) och tar fram ett gemensamt, gärna skalbart projekt (från t.ex. 40 – 300 MWe). Marknaden gemensamt torde vara stor och viss utveckling har gått ganska långt, även om det är olika tekniska lösningar med sina för- och nackdelar.
Utvecklingstid 3 år, prototyp 2 år, serieproduktion från cirka 2030, billigare än havsbaserad vind.
https://www.hbl.fi/artikel/28c3ad58-af21-449a-98aa-bbee06d6ed42
Nyheter har nått oss att USAs Nuclear Regulatory Commission har godkänt/certifierat landets första SMR. Det är en 50MW avancerad lättvattenreaktor från Oregon-baserade NuScale Power.
Omkring 40 seriösa koncept är f.n. i utveckling för nästa generations avancerade reaktorer, varav sju redan klarerats för användning i USA. Kina var först med att ansluta en nästa generations reaktor till det allmänna nätet, en högtemperatur gaskyld reaktor om 200MW el, som kopplades in 2021.
På nära håll kan vi påminna om de två företag som finns i Köpenhamnsområdet, vilka bägge arbetar efter SMR konceptet, varav ett företags reaktordesign lämnats in för certifiering i Kanada. På svensk botten finns Blykalla under utveckling.
Det är påfallande handlingsförlamat i Sverige vad gäller offentliggjorda förhandlingar och aktiviteter för att säkerställa medverkan i pågående kärnkrafts-‘race’.
Den svenska regeringen verkar vara mest upptagen med hybrisprojekt, gammaldags möllteknologi och konformitet till den EU-kommissionsledda välfärdsnedläggningen.
Bara 45 år efter Pireus?
Liten modulär och självsläckande , ett förslag från ASEA.
Kan komma snart till Estland, de har den som referensreaktor i alla fall. Notera att Vattenfall är delägare till 6 % i Fermi.
https://fermi.ee/en/bwrx-300/