Estland först i Europa med ett litet kärnkraftverk, SMR

GE

Traditionell reaktor jämförd med konceptet SMR: BWRX-300

Ett kommersiellt kontrakt tecknades den 27/1 i USA för General Electrics och Hitachis koncept för SMR. Det har skapat brett intresse som även visats av Vattenfall.

2023-02-08, HBL, Hufvudstadsbladet, Katarina Koivisto:

Går allt som planerat står det första modulära kraftverket i östra Estland klart 2031. Företaget Fermi Energia presenterade sitt val av reaktormodell i Tallinn på onsdagen. Svenska Vattenfall följer projektet med stort intresse.

Det blir amerikanska GE Hitachis modell av ett litet modulärt kärnkraftverk, ett så kallat SMR, som estniska Fermi Energia nu utvecklar sin egen version av. Fermi Energia är det första energibolaget i Europa att besluta om småskalig kärnkraft. 

Går allt planenligt levererar kärnkraftverket el lagom till jul 2031.

Valet av reaktor blev GE Hitachis så kallade BWRX 300, en kokvattenreaktor med en teknik som är väl beprövad i Europa, motiverar Fermi Energias vd Kalev Kallemets beslutet.

Vattenfall följer med

Svenska Vattenfall äger omkring sex procent av Fermi Energia. Hittills har den svenska kraftjätten satsat en miljon euro i det estniska energibolaget, på onsdagen meddelade Vattenfall om en satsning på ytterligare en halv miljon.

– Vi följer utvecklingen av den modulära reaktorn i Estland med stort intresse, säger Vattenfalls elproduktionschef Torbjörn Wahlborg.

Den svenska regeringen har öppnat dörren för ny kärnkraft i Sverige och enligt Wahlborg är småskaliga reaktorer klart intressanta. Vattenfall håller på med en förstudie för två sådana i Ringhals.

Experter från Vattenfall har varit med och valt reaktortypen för Estland, men det betyder inte att företaget skulle vara redo att välja samma reaktor, omtalar Wahlborg. Då Estland jämförde tre olika små modulära reaktorer innan valet gjordes, ser Vattenfall på ett ännu bredare urval av fem-sex stycken uppger han.

+ – + – + – +

Även i Affärsvärlden

Samma nyhet presenteras även i Affärsvärlden med lite fler detaljer om Vattenfall.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

15 thoughts on “Estland först i Europa med ett litet kärnkraftverk, SMR

  1. Min åsikt är att kärnkraft är en fantastisk energikälla. Stabil, miljövänlig och hållbar.

    Hänger dock inte med i lovsången av små kärnkraftverk. Driftsekonomin är bättre i en stor anläggning än en liten.
    Investeringskostnaden är mindre i ett litet verk, d.v.s. om man har ont om pengar så kan det vara en bra lösning. I Sverige verkar vi ha obegränsat med pengar till grönt stål, reduktionsplikt och havsbaserad vindkraft. Pengar verkar inte saknas, utan problemet är snarare att det inte finns någon pay-back på dessa investeringar (det som brukar kallas pengarna i sjön).

    Min bild är att det är bättre att bygga stora anläggningar.

    Bland “ny” teknologi tycker jag att Torium baserade breeder reaktorer är mest intressant. Indien bygger sådana. Sverige har massor med Torium.

  2. Göran.
    Att staten skiter i de höga elpriserna beror väl mest på att det genererar miljoner till statskassan.
    Då kan man ju fråga sig.
    Jobbar våra politiker för oss.
    Eller någon annan.

  3. #Egon
    Din fråga är relevant.
    Satsning på kärnkraft i Estland, men förtida nedläggning i Sverige och i Tyskland. För det senare fick Vattenfall 29 miljarder SEK 2021, men i Sverige fick skattebetalarna betala med dels kapitalförstöring i det av medborgarna ägda företaget, dels vinster i utlandsägda elbolag genom förtida nedläggning av kärnkraftsanläggningar (läs drivning av för höga elpriser), dels elöverföringsavgift till SVK avseende ‘elöverföringsträngselavgifter’ av samma orsak, dels överdebitering av moms till staten p.g.a. för höga elpriser och SVKs trängselavgifter.
    Styrning?-medvetet inducerade ‘för höga elpriser’ för exploatering av skattebetalare/elkonsumenter eller enbart korkade åtgärder? Fundera på det med utgångspunkt från Sveriges ensidiga gynnande av förhållningsregler inom EU, vilka är frivilliga åtaganden.

  4. Har Vattenfall verkligen satsat 1miljon Euro på kärnkraft i Estland?
    Varför gör man inte det i Sverige?
    Bra där /dåligt här?
    Vi hade klarat oss gott med kärnkraft och vattenkraft.
    Vindkraftverken verkar mest vara till för export till EU.
    På öland är väderkvarnarna K-märkta.
    Undrar om markbygdens vindkraftspark också kommer att gå samma väg.

  5. #Göran
    Bra reflektioner!
    F.n. är Vattenfalls kärnkraftsintresse mest ‘munväder’. Läs företagets senaste årsrapport, där det framgår att orienteringen mot havsbaserad intermittent väderberoende, fågeldödande & miljöförstörande strategi, operationella mål och investeringar kvarstår, logiskt förmedlad i företagets mediala profil.
    Vattenfall är en hybridmyndighet, som ännu avspeglar regeringens främsta energi/klimatorientering stadfäst i Agenda 2030, Addis Abeba Action Agenda och Parisöverenskommelsen.
    Sålänge som dessa kvarstår som operationella instrument för problemlösning kommer inget väsentligt att ändras räknat från officiellt håll. Därför förblir kompetenta kärnkraftsinvesteringar tills vidare drivna av privata intressen.

  6. Det låter bra att Estland arbetar vidare mot att säkra sin energiförsörjning, det kan nog bli mer än ett kärnkraftverk i förlängningen.

    För att ytterligare belysa fördelarna med kärnkraft, se följande artikel (på norsk, men det går nog bra att läsa utan Google Translate) – huvudpoängen är dess yteffektivitet, men även dess omvända NIMBY effekt, boende vill faktiskt ha kärnkraftverken nära, då det ger jobb och välstånd. Tydligen inte applicerbart på vindkraft.

    https://forskersonen.no/energi-kjernefysikk-kronikk/kjernekraft-er-naturens-beste-venn/2154825

  7. Spelar det någon roll vilka som sitter i Vattenfalls styrelse eller vem som är VD. De får direktiv från regeringen och det är bara att följa dem. Ett exempel på detta är att Vattenfalls havsbaserade vindkraftverk inte ansåg lönsamma och skulle avvecklas, men då sade regeringen att Vattenfall skulle satsa på havsbaserade vindkraftverk.

    Att VD har en hög lön beror inte på kompetens utan lönen är en kompensation för att offentligt smutsa ner sin egen karriär som en inkompetent idiot.

  8. Framförallt har Estland ingen utbyggd slumpkraft att ta hänsyn till. Här i Sverige sliter vi säkert snart ut både dammluckor och turbinreglering i förtid.

  9. Estland har väl inte Sveriges problem med att samordna ett uttänjt och ansträngt elnät med fyra elområden och mer förbrukning söderut mot mer produktion norrut-

  10. Som i mycket annat numera, så ligger Estland före Sverige.

  11. SVK om varför Vänsterpartiets förslag om “Sverigepriser” på el är dåligt för Sverige. Det minskar investeringsviljan i landet anser man. Europas lägsta elpriser före avregleringen på 90-talet och införandet av marknadspriser ledde mao till högre priser och ett delvis utlandsägt oligopol. SVK anser mao att vinsterna tidigare varit för låga för att producenterna ska investera i t.ex nät och produktutveckling etc!

    https://cornucopia.se/2023/02/uppdateras-borserna-ner-i-asien-hogre-inflation-i-usa-an-vantat-amerikanska-rantor-upp-svk-sagar-sverigepriser-pa-el/

  12. Har den nya regeringen lyckats få bort de värsta energisabotörerna ur Vattenfalls styrelse?

Comments are closed.