Miljöprövningar bromsar de många projekten i norr

LKAB borrar allt djupare vilket kräver att de flyttar hela staden

Alla projekten i norr, både de storslagna och de små rutinmässiga, kräver miljöprövning, som handläggs av Länsstyrelsen. Nu har ansamlingen av projekt blivit så omfattande att Länsstyrelsen inte hinner med och den har inte klartecken för att anställa fler handläggare. Lokaltidningarna från Norran i Skellefteå till Kuriren och NSD i Luleå har tagit upp frågan:

2023-02-11, PT, Piteå-Tidningen:

Länsstyrelsen slår larm – riskerar att bli bromskloss

En rad projekt räknas upp:

  • LKAB:s övergripande ansökan för verksamheten i Kiruna.
  • LKAB:s industripark Reemap i Luleå.
  • Hybrits planer på demoanläggning i Gällivare.
  • SSAB:s omställning av stålindustrin i Luleå.
  • Fertiberias planer på konstgödselfabrik i Luleå.
  • Talgas ansökan om batterianodfabrik i Luleå.
  • Copperstones ansökan om Viscariagruvan i Kiruna.
  • Beowulfs ansökan om Kallakgruvan i Jokkmokk.
  • Svenska kraftnäts planer för ledningsnätet i bland annat Skellefteå och Luleå.
  • Bolidens eventuella planer på koppargruvan i Laver i Älvsbyn.
  • Ett drygt tiotal markbaserade vindkraftkparker.
  • 2-3 havsbaserade vindkraftsparker.
  • Vätgasfabrik i Markbygden.
  • Vätgashub i Luleå hamn.
  • Vätgaspipeline.

Detta är nog inte alla projekt, men förmodligen de mest krävande. Mark- och Miljödom-stolen i Umeå har fått fem extra domare och en domstolshandläggare, men länsstyrelserna har inte fått mer personal.

Norrbottens landshövding Lotta Finstorp efterlyser extra resurser, d.v.s. mer personal. Karin Börjesson, chef för samhällsavdelningen på Länsstyrelsen i Luleå, anser att det är nya områden som kräver tid att sätta sig in i.

+ – + – + – +

Projekt som pyser ihop

Två tredjedelar av projekten räknar jag som stolleprojekt, vilka kommer att pysa ihop, när sanningen om den stora klimatbluffen skiner igenom de utlagda dimmorna. Då behövs förstås inte de “extra resurserna” men enligt Parkinsons lag kan byråkratier inte minska i omfång. . .

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

16 thoughts on “Miljöprövningar bromsar de många projekten i norr

  1. Elbilarna som är dyra (med risk om stor vm) drar onekligen upp prisnivåerna på begagnade fossilbilar. Ivf initialt. Innebär det även att färre kommer att ha råd med äldre begagnat? Ja, man får anta det!

  2. Lars

    Det finns en positiv grund i Hybrit. I alla fall för LKAB. Tanken är ju att de ska sälja järnsvamp istället för järnmalm. Det är ett stort steg framåt i förädlingskedjan och försäljningsvärdet ökar kraftigt. En parallell är att man istället för att sälja timmerstockar från sin skog, börjar såga till plankor och brädor och sälja dem. Med god tillgång på billig el skulle LKABs lönsamhet öka, tror man åtminstone.

    Skulle Hybrit inte “flyga” så finns kanske en plan B för LKAB. Järnsvamp går även att tillverka med pellets och naturgas. Det görs på flera håll i världen idag. Utanför nordligaste Norge finns stora fyndigheter av naturgas.

  3. Gruvorna borde vara lönsamma. Åtminstone LKAB:s existerande och expanderande järnmalmsgruva. Men alla de där “gröna” projekten är garanterade förlustaffärer som kommer att kosta skattebetalarna mycket pengar innan de läggs ned.

  4. Peter. Det är givetvis en dröm för biltillverkare att hela bilflottan ska bytas ut på ganska kort tid. Tyvärr för dem så kommer det inte att hända. Skulle EUs senaste beslut leva kvar även efter 2035 så kommer väldigt många att fortsätta med sina fossilbilar. Det blir mer lönsamt att underhålla och köra dem vidare. Bara ett fåtal kommer att ha råd med nya el-bilar. Många är idag leasingbilar på företag, som sen ska ut på andrahands-marknaden. De kostar fortfarande 400 000 kr vilket är alldeles för dyrt för de flesta.

  5. Det är självklart att Volvo och Scania (och andra lastbils- och personbils-tillverkare inom EU) kommer att flytta produktion till de många produktionsanläggningarna utanför EU, annars är de inte konkurrenskraftiga utanför EU. Globalisterna i EU vill tyvärr att medborgarna inom EU ska bli arbetslösa och fattiga!

  6. Ivar: Det hjälper ju föga då det ändå inkräktar ordentligt på tid och frihet att behöva vänta i timmar eller dygn på att batteriet skall laddas och det dessutom till en kostnad som allt oftare överstiger bensinpriset. Musk tänkte inte på det.

  7. Vlad T
    Tesla insåg tidigt att elbilar behöver laddas och byggde därför egen infrastruktur för att ladda. Övriga elbilstillverkare vill att någon annan, du och jag, bygger laddinfrastruktur .

  8. Nu är det ju bara på det viset att batteriindustrin inte verkar kunna fortsätta utvecklas i den hittills rådande tangentens riktning. Toyota ändrar vad jag förstår spelplanen ganska radikalt med sin senaste elhybridteknik där batterierna kontinuerligt hålls laddade av en (3 cylindrar, 1,5 liter) bensinmotor. Batterierna kan därför göras betydligt mindre, lättare och billigare och du kan köra precis som vanligt utan någon laddningsångest. Stora, tunga batterier tillhör redan forntiden alltså och den lönsamhet batterifabrikanterna vant sig vid, då Teslaköpare verkar betala vad som helst för att få underkasta sig alla begränsningar som ren batteridrift innebär, är förmodligen redan över.

    http://tims.elanders.com/webbroschyr/produktblad/yar_pf_web.pdf

  9. Volvo, BMW, Scania, Mercedes, listan kan göras lång har alla tagit beslutet;
    Om idioterna bara vill ha elbilar så bygger vi elbilar.
    Tyvärr sitter det en hoper okunniga i EU, överbetalda godhetsknarkare, med mediokra kunskaper och säljer ut hela EU till Asien. EU kan vara en fattig region inom 30år. Vi har demografi, dekadens, 68-rörelsen och lättja emot oss.

  10. Ivar A

    Nej, det sa jag inte heller, men enl. SSAB har de “förbokat” en viss produktion ( antagligen i marknadsföringssyfte, som jag också sa), det är skillnad, ja.

  11. enough
    Har Volvo investerat i Hybrit?
    Volvo och/eller Scania har investerat i batterifabriken i Skellefteå för de behöver batterier till sina elbilar.
    Om Volvo inte investerat tolkar jag det som att de är tveksamma till riskprojektet. Men man vill i dagsläget visa grön image genom att köpa små mängder och testa. Priset blir avgörande.

  12. Produktion av fossilfritt stål blir så liten att fossilfri plåt i bilen endast kommer att vara en kuriosa i det stora hela.

    Hela idén delvis med EU var att skapa en stor inre marknad och försvåra för företag i andra länder att sälja sina varor i EU. Det är bland annat en orsak till alla regelverk som ska göra det svårt för andra att marknadsföra sina varor i EU. De korkade politikerna i EU har inte förstått att reglerna mer skadar företag inom EU än utanför.

    Det som med sanktionerna mot Ryssland. Skadar EU och dess medborgare mer än Ryssland.

    Ett gäng barn med saftstånd och bullar skulle klara ekonomin bättre än EU:s politiker och den värdelösa riksbankschefen.

  13. Den stora haken är ju MARKNADEN!

    Visst, Volvo kan generöst lova att köpa lite plåt i början, de ser det säkert som ren marknadsföring för sitt varumärke ( “grönt” ansvarstagande), och bryr sig inte om att de tappar lite vinst på de fordonen. Men sen då, hur ska den kraftigt dyrare plåten få köpare?

    EU planerar med utsläppsrätter och skyddstullar för produkter utifrån, alltså en skyddad marknad. Vad händer med produkter som ska säljas från EU, hur få ut mer för samma produkt. Jag är inte ekonom i grunden, men så mycket begriper jag, att det kommer inte att gå att konkurrera utanför EU. Det betyder att de företag som har en marknad utanför EU, också kommer att behöva tillverka den volymen utanför EU.

    Hur ekonomin totalt fungerar med dessa förutsättningar överlåter jag till ekonomerna att spekulera om, men EU medborgare torde bli gradvis fattigare med högre interna priser, eller?

  14. Börjar man man sakta nyktra till inom LKAB?

    “Den statliga gruvjätten LKAB:s vd Jan Moström sa i dag att att det kan komma att behövas kärnkraftsreaktorer i Norrland.

    Enbart LKAB kommer behöva 70 terawattimmar fram till 2050 – ungefär lika mycket som hälften den samlade elförbrukningen i hela Sverige i dag.

    Moström säger till TT att vindkraften förmodligen inte kommer att räcka till för att täcka behovet och att mindre så kallade SMR-reaktorer ligger närmast till hands.”

    https://sverigesradio.se/artikel/lkab-kan-behovas-karnkraft-i-norrland-vindkraften-racker-inte

  15. Redan beviljade stolleprojekt är tillräckligt för att Sverige i år får negativ välståndsutveckling – sämst i Europa. Hoppas de på väntelistan aldrig blir aktuella! Men vad f-n gör den nya regeringen? Vad får vi för pengarna – bara höga skatter och ökad skuldsättning.

Comments are closed.