Monthly Archives: August 2021

Jan Lindsten: Debatt bättre än ångest och förnekelse

Jan Lindsten tar skyfallen i Tyskland, Belgien och Gävle som bevis på “klimatkrisen”

2021-08-26 Kristianstadsbladet: “Klimatkrönika” av Jan Lindsten med rubriken:

Klimatångesten förjagas bäst med klarspråk – inte förnekelse

Jan Lindsten är “klimatkrönikör” i många tidningar, ex.vis DI, Dagens Industri, BT, Borås Tidning, BLT, Blekinge Läns Tidning, Barometern och Kristianstadsbladet.

I den aktuella krönikan inleder han med IPCC:s nya rapport AR6, som förkunnar att “mänskligheten står precis på randen till att förstöra sin egen framtid, om inte kol- och oljeförbränningen upphör. “

Han går vidare till översvämningarna och tar dem okritiskt som bevis på “klimatkrisen”. Det besvärar honom inte att värre översvämningar förekommit i hundratals år, då koldioxid absolut inte har kunnat ha något bidrag till dem.

Rapporten får kritik för att de tidigare rapporternas referenser till verkan av “växthusgaser-na” koldioxid och metan, nu har ersatts med “mänskliga aktiviteter”. Det tycks ha varit politikernas krav, inte forskarnas. Det är bättre med “klartext” menar han, vilket det är lätt att instämma i.

Han beklagar “somliga riksdagsledamöters envisa trampande på den vidöppna klimatför-nekelsens populistiska väg”. Lägg märke till det kreativa uppstaplandet av förklenande och känsloladdade adjektiv.

Till sist gläds han åt “Klimatpsykologernas” förklaring att stora och snabba förändringar gör vi inte ensamma utan tillsammans.

“Är det något som verkligen är upplyftande för en luttrad klimatreporter, så är det att skildra just de händelser där förändringskraften i en stor människomassa manifesteras”.

Därmed blir en avslutning med Greta och nödvändigheten av fler och större demonstra-tioner för att “påminna makthavarna om vad de måste leverera”.

Jan Lindsten agerar inte seriös “reporter”, som tar reda på fakta och rapporterar dem. En sådan skulle ha kollat hur svåra översvämningar det varit förr i Tyskland. Han skulle ha kollat hur mycket regn som föll i Gävle och jämfört det med gällande nationellt rekord.

Jan Lindsten placerar sig som okunnig men professionell agitator för klimatalarmismen.

+ – + – + – +

2021 08-31 Kristianstadsbladet: Replik av Göran Samuelsson med rubriken:

Replik till Lindstens klimatkrönika – ”Debatten behövs”

Klimatet är alldeles för komplext för att kunna modelleras 100 år fram i tiden. Även veckoprognoser av väder är opålitliga. Klimatförändringar är långsamma och sedan planetens födelse är ytterst naturligt soldrivna och även vi människor måste anpassa oss och våra infrastrukturer därtill. Lyckligtvis är förändringen långsam och någon klimatkris finns därför inte.

Visst är det patetiskt att klimatkrönikörens Lindstens helsidiga alarmistiska ångestskapan-de klimatartikel i KB kompletteras med ”klimatpsykologernas fakta ruta” hur klimatdebat-ten ska föras. De menar att bästa vägen är munkavle och att ”undvika kommentarer och bemöt inte kritik”. Tvärtom borde rådet vara, men kommentarer och kritik skulle ju kunna innehålla ”skadliga” sanningar och störa klimatalarmismens rop på ännu mera pengar till klimatcirkusen. Minns sensmoralen i ”Kejsarens nya kläder”. Debatt och sanning behöver höras.

Även Talibanernas talesperson Abdul Qahar Balkhi har nu sällat sig till klimatalarmisterna (enligt intervju med Newsweek/Daily Mail) och önskar bidra i kampen förutsatt de får några miljarder av Parisavtalets pengacirkus. Sverige leder givarligan/capita och har nyligen pytsat in ytterligare ett antal miljarder av våra skattemedel i cirkusen.

Senaste IPCC-rapporterna har i juni allvarligt utmanats av prominenta vetenskapsmän i Nya Zeeland som redovisar ingående hur opålitliga de “klimatmodeller” är som IPCC anser bevisar mänsklig påverkan på klimatet. Kan verkligen någon mänsklig tusendels procent ökning av CO2 i atmosfären ha någon avgörande betydelse för klimatet? Modellerna saknar bevisvärde eftersom de negligerar fysisk felanalys, eller tillväxten av fel, eller innebörden av verifiering av modellerna eller bedömning av deras osäkerhet, eller av fysiska mätfels inverkan på förutsägbar tillförlitlighet, eller till och med den absolut centrala skillnaden mellan noggrannhet och precision.

Därmed menar kritikerna att det inte längre är möjligt att komma med något trovärdigt argument att ‘vetenskapen är avgjord’, ”the science is settled”, som IPCC och många, även svenska, politiker hävdar. IPCC och dess företrädare har ju hittills sedan tillkomsten haft fel i sina apokalyptiska utsagor.

Klimatet är alldeles för komplext för att kunna modelleras 100 år fram i tiden. Även vecko-prognoser av väder är opålitliga.

Klimatförändringar är långsamma och sedan planetens födelse är ytterst naturligt soldrivna och även vi människor måste anpassa oss och våra infrastrukturer därtill. Lyckligtvis är förändringen långsam och någon klimatkris finns därför inte.

Inom vetenskap och i synnerhet extremt komplex klimatforskning är naturligtvis aldrig någonting avgjort en gång för alla utan framsteg görs ständigt genom nya försök och ifrågasättande som bidrar att vårt välstånd kan fortsätta öka om vi anpassar oss till utvecklingen. Motsatsen att klimatet ska kunna anpassas till oss genom att miljarder slussas till IPCC klimatinsatser för att åstadkomma förändring med någon tusendels procent CO2 är orimligt och gör oss alla fattigare i ett gigantiskt klimatslöseri utan nytta.

En öppen demokrati tillåter debatt som gagnar både allmän förståelse, vetenskap och ökat välstånd.

Göran Samuelsson

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Sydafrika startar världens fjärde största kolkraftverk

Hebetec

Kolkraftverket Medupi 4.764 MW, vid orten Lephalale, 350 km norr om Johannesburg nära gränsen till Botswana

Kraftverket togs i drift den 31:e juli, men stoppades den 8:e augusti efter en explosion i ett av de sex blocken. De övriga blocken torde nu vara i drift igen.

Anläggningen är belägen i ett torrt landskap, varför den har “torr direktkylning” med luft. För att ändå få god verkningsgrad arbetar den med mycket högt, superkritiskt, tryck.

I stort sett är Sydafrika fortfarande ett U-land, för vilket ett så här stort projekt varit övermäktigt. Där finns korruption och nepotism. Byggandet har haft många förseningar och därmed tagit inte mindre än 14 år. Det har också betytt mycket stora fördyringar.

Sydafrika har stora fyndigheter av stenkol, som är lätt tillgängliga, varför det varit naturligt att satsa på kolkraft. Planeringen omfattar 20 kolkraftverk med tillsammans 47 GW, gigawatt.

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa var inbjuden till Toppmötet med G7-länderna den 11:e juni, där han fick tillfälle att förklara Sydafrikas beroende av kolkraft, för att höja levnadsstandarden inför både Boris Johnson och Joe Biden.

Sydafrika är stort, nästan tre ggr Sveriges yta, med 57 miljoner invånare.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Stort vulkanutbrott i havet 1.100 km söder om Japan

Smithsonian

Figur 1. Undervattensvulkanen Fukutoku-Okanoba bolmade i en vecka 16 – 22 augusti

Utbrottet var så våldsamt att ett askmoln sprutades upp till höjden 16 km. Efter sig lämnade den en ny ö med diametern en km.

Electroverse

Figur 2. På höjden 16 km bildades en plym av askan

En viktig fråga som inte har något svar ännu, är om stoftet kommer att sväva omkring länge, breda ut sig och skymma lite av solljuset, så att det bidrar till en global avkylning.

Google Earth

Figur 3. Fukutoku-Okanoba  ligger lite längre från Japans huvudö än Okinawa

Bilden av havsbotten visar en lång rad av gamla vulkaner norr om Fukutoku-Okanoba .

Vad utlöser vulkanutbrott ?

På många håll försöker man förutse aktiva vulkaners utbrott. Dessa kan vålla många dödsoffer och stora skador. Då placerar man sensorer för temperatur, vibrationer med mera runt vulkanen för att avläsa hur förhållandena ändras. Dock är det inte rimligt för alla “sovande” vulkaner. De är för många.

Här i Sverige räknar vi inte med några vulkanutbrott. Skandinavien ligger ju på solitt urberg. Detta har inga öppningar för lavaströmmar och kan möjligen överraska med en liten jordbävning ibland, förmodligen utlöst av den pågående landhöjningen. Men på många håll är vulkaner och jordbävningar ständiga bekymmer, ex.vis i Japan och Indonesien. Kalifornien ligger rätt över konfliktzonen mellan två tektoniska plattor, där man kan vänta jordbävningar. Folket i trakten skämtar om “the Big One”, en som är värre än den i San Francisco 1906, då den ena plattan hoppade 6 meter längs konfliktzonen.

MEN, man har nu funnit att Solens aktivitet har ett inflytande, troligen via dess magnetfält. En tydlig ökning har noterats av frekvensen för vulkanutbrott och jordbävningar, när Solen är passiv, så som nu är fallet.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Inte varmare på Teneriffa !

BW

Figur 1. Officiella data på temperaturen i januari vid Teneriffas södra flygplats

KLIMATSANS får många frågor om klimatet, som vi ofta kan besvara. En som återkommer då och då är: Var märker man av den Globala Uppvärmningen av klimatet ? Den är inte så lätt att besvara, eftersom det är väder man märker. För att bedöma klimatet, måste man ju ha statistik för minst 30 år.

Vår alerte vän Björn på Teneriffa tyckte inte att han märkte någon uppvärmning av klimatet och skaffade sig data för 30 år. Han skrev så här:

+ – + – + – +

Har koldioxiden i atmosfären någon mätbar inverkan på temperaturen? Koldioxidhalten har ju stigit 58,5 ppm de senaste 30 åren.

Med hjälp av en kod hämtade jag data från den spanska motsvarigheten till SMHI. Borde inte väder- och klimatdata vara offentliga?

De kallaste och varmaste månaderna på Teneriffa är januari och augusti. Nuvarande trend är att under vintern har temperaturen ökat 0,02 grader under de senaste 30 åren. 

BW

Figur 2. Dito, augusti

Skulle inte CO₂ värma atmosfären? IPCC brukar tala om 1,5-graders målet. Om trenden fortsätter som nu blir temperaturen på Teneriffa i augusti 2100 drygt 0,5 grader KALLARE. 

Inga goda nyheter!

Saludos

Björn

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Tre elnyheter på denna dag

KS

Figur 1. Öresundskraft har utmärkt sig med många initiativ

Här står “Sveriges första solbilspool” strategiskt placerad vid ena entrén till järnvägs-stationen. Nu tas ytterligare ett initiativ, som presenteras så här i Helsingborgs Dagblad:

Företag får betalt för att inte använda el

I HD-Sydsvenskan 2021-08-27 förklaras situationen så här:

Under ett tiotal timmar varje år, när det är riktigt kallt och industrin går på högvarv, kan situationer uppstå då elen inte räcker.

Öresundskraft erbjuder avtal till några stora kunder, som då kan få betalt för att minska sin elförbrukning. Mellan två och tre miljoner kronor har reserverats för detta ändamål.

Detta är en av de “Nyfunna kraftkällor”, som energiminister Anders Ygeman glatt sig åt.

Det är naturligtvis ett förnuftigt arrangemang vare sig vi har en elkris eller inte. Ett stort fryshus kan stänga av kompressorerna någon timme på kalla vinterdagar, som det här främst är fråga om. Det drar inga extra kostnader. Ett bageri kan köra ugnarna tidigare på natten och stänga några mitt på dagen. Det gör dock produktionen dyrare.

Större problem vid vindstilla

Artikeln nämner inte det större problemet med vindstilla. Efter avvecklingen av två reaktorer i Ringhals, skulle Skåne få motsvarande effekt el från en ny vindkraftspark på havet söder om Trelleborg. Den är inte påbörjad än. Planerad start är 2025 – 2027. Och när den blir verklighet, råkar den ut för vindstilla ibland. Det sker vanligen när det samtidigt är svaga vindar såväl i Tyskland och Danmark som i norra Sverige.

Nu läser jag att Vattenfall kräver att staten skall bekosta kraftledningarna till land. Det betyder att i slutändan skulle skattebetalarna betala en viktig del av hela investeringen, vilket vore oschysst både mot andra kraftproducenter och mot elkunderna.

Nu finns det så mycket vindkraft i landet att elpriset är lågt, när det blåser. Lönsamheten för ännu fler möllor är tveksam.

Beslut om subventionen dröjer. Kanske blir det inga fler möllor där på havet.

Nyamko Sabuni varnar för elbrist

På samma sida har HD en utförlig intervju med Nyamko Sabuni som besöker Skåne. Där läser jag bl.a:

– I årtionden har energipolitiken varit en ideologisk lekstuga där pigga idéer haft fritt spelrum.

Utbyggnaden av kraftkällor och ledningsnät går långsamt – medan nedläggningen av svensk kärnkraft går snabbare än vad Liberalerna önskar.

– Vi har byggt upp kapacitet, men har inte ett nät som klarar av att leverera el till hushåll och företag. Därmed blir kapaciteten obrukbar, säger Sabuni.

Statliga Vattenfall vill bygga jättelika anläggningar för havsbaserad vindkraft utanför Skånes kuster, men Nyamko Sabuni anser att en sådan satsning vore dyr för staten.

Vattenfall avvaktar tillsvidare att bygga tills bolaget kan få statligt stöd för eltransporten in mot land från de havsbaserade anläggningarna.

– Det vore bättre om Vattenfall byggde ny kärnkraft. Det skulle de göra om villkoren för energiproduktion var teknikneutral, säger Sabuni.

Det inger ett visst hopp att EN partiledare insett allvaret. Och att en tidning i Bonnier-koncernen upplåter över 80 % av en helsida till konkreta problem.

Mellanlagret för utbränt kärnbränsle CLAB

SKB

Figur 2. CLAB, Centralt mellanLager för Använt kärnBränsle, i Oskarshamn har idag kapacitet för 8.000 ton.

På hemsidan för SKB, Svensk Kärnbränslehantering AB , läser jag:

Bränslestavarna mellanlagras i djupa vattenbassänger drygt 30 meter ner i berget. Genom att bränslet är täckt med åtta meter vatten skärmas strålningen av och det heta bränslet kyls. Med tiden minskar radioaktiviteten och bränslet blir enklare att hantera.

 I dag finns tillstånd att mellanlagra totalt 8 000 ton använt kärnbränsle i Clab. I början av 2015 ansökte SKB om tillstånd hos myndigheterna att lagra upp till 11 000 ton. Skälet är att Clab annars riskerar att bli fullt innan Kärnbränsleförvaret i Forsmark är klart att tas i bruk.

Således har regeringen sölat i 6½ år tills Vattenfall förklarade att de måste börja avveckla mera kärnkraft om de inte senast den 31:e augusti får besked att kapaciteten höjs. De kan inte köra reaktorerna, om de inte får bli av med utbrända stavar.

Nu äntligen har regeringen kommit loss och tagit beslutet att ge tillstånd för högre kapacitet. Men Miljöpartiet fortsätter att konstra. De har krävt att tillståndet för slutförvaret i Forsmark bryts ut, vilket gör att detta fortsatt hänger i luften.

Mellanlagret måste ju kunna lasta över bränsle till ett slutförvar, för att kärnkraft skall kunna bedrivas på sikt i landet. . .

Detta behandlar HD-Sydsvenskan i sin huvudledare.

Perstorp ökar skyddsavståndet till 7 ggr möllornas höjd

Dirr

Figur 3. Nieder-Ohmen i Tyskland

Så skall det inte kunna bli i Perstorp. HD-Sydsvenskan ägnar en halvsida åt ett beslut i kommunfullmäktige:

Med en majoritet på 29 röster mot 6 antogs på onsdagskvällen en SD-motion om att ta fram ett tillägg till översiktsplanen i Perstorp. Enligt det ska skyddsavståndet till bostäder ökas från 500 meter till sju gånger höjden på vindkraftverket.

Moderna vindkraftverk har höjden till översta vingspetsen 200 – 300 meter. Dessa får således inte placeras närmare bebyggelse än 1,4 – 2,1 km. Därmed blir det få ställen i Perstorps kommun där möllor kan byggas. Och knappast någonstans plats för en hel vindkraftspark med något dussin möllor.

HD-Sydsvenskan tar upp kritiken av beslutet:

– Jag är besviken på mina kamrater i politiken. Perstorp är en industriort som använder väldigt mycket el och så vill vi inte hjälpa vår egen industri med el utan förväntar oss att andra ska lösa det, säger Bengt Marntell (C).

Förra hösten informerade Perstorp AB kommunens politiker om sina planer för att säkra framtidens energiförsörjning till industriparken i Perstorp. Den innehåller bland annat byggandet av en bättre anslutning till det regionala elnätet, viss solenergi och samarbetet med VindR.

I en skriven kommentar till beslutet i Perstorps fullmäktige säger Perstorp AB:s sitemanager Stefan Edvardsson att de bestämt sig för att bara använda hållbar el. Eftersom elbristen bara väntas bli större och priserna stiga måste de aktivt försöka hitta olika sätt att säkra tillgången.

+ – + – + – +

Allmänheten börjar bli medveten

De är ett hoppfullt tecken att “Main-Stream-Media” behandlar elkrisen och problemen med vindkraft. Via bekantas bekanta har många väljare nu personliga historier om problemen med hälsan och ekonomin för möllornas grannar. Får dessa sömnproblem, så de vill flytta, finner de att villans marknadsvärde sjunkit till NOLL kronor. Ingen vill köpa en villa i närheten av vindkraftverk.

De blir ruinerade endera ekonomiskt eller hälsomässigt.

Dessutom noterar folk att elen blivit mycket dyrare, vilket de kopplar samman med Miljöpartiets konstrande. Bland väljarna har acceptansen av kärnkraft stigit. Men MP driver fram ren kapitalförstöring med förtida avveckling.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Otillförlitliga datormodel-ler bakom IPCC:s rapport

DKRZ

DKRZ, Deutsche KlimaRechenZentrum, Hamburg, med sina SuperComputers

Av namnet att döma används denna gigantiska anläggning för att räkna fram de “klimat-modeller” som IPCC baserar sina rapporter på. Om dem vet man att de är totalt värdelösa, eftersom så många in-data måste “antas”, d.v.s. gissas. Det är ett ytterligt stötande exempel på det vanvett hela cirkusen om “klimatkrisen” är.

+ – + – + – +

2021-08-23 Gotlands Allehanda

Otillförlitliga datormodeller bakom IPCC:s nya rapport

För de som följt med klimatfrågan under de senaste åren presenterades inget överraskande och man kunde ha förutsagt det mesta.

Liknande dystopiska prognoser för framtiden har IPCC alltid kommit med och vi har alltid haft 10-20 år på oss att vända trenden. Men under de 30 år som IPCC givit ut sina rapporter har inget katastrofalt inträffat. Varför skulle denna rapports förutsägelser vara något bättre?

Efter att ha bläddrat en del i SPM (Summary for Policy Makers) samt TR (Technical Summary) och utan att gå in på detaljer, har jag följande observationer.

Man hänvisar till extremväder och -händelser, men all statistik, även IPCCs egen, ger vid handen att det inte blivit värre och att ingen ökning skett. Inte i antalet stormar eller deras energiinnehåll (NOAA), regnmängder (NASA, climdex.org), bränder (globalfiredata.org) eller klimatrelaterade dödsfall (International Disaster Database). Enligt University of Alabama i Huntsville (UAH) visar satellitmätningar av temperaturen på ingen ökning sedan 1998 och att hävda, som det har gjorts av somliga, att det inte på 100 000 år varit lika varmt som nu är totalt fel och vilseledande då det under denna mellanistid varit varmare minst ett halvt dussin gånger, som mest för 5-8000 år sedan då det var drygt två grader varmare än nu. Och föregående mellanistid för cirka 100.000 år sedan var drygt 2 grader varmare än den varmaste perioden under vår mellanistid. Om vi nu ska tro på vetenskapen vill säga.

Men alla skräckprognoser bygger på datormodellanalyser och då har man främst använt den mest extrema modellen, RCP8,5 (Representative Concentration Pathway 8,5), som IPCC själv har sagt att aldrig kan inträffa. Det intressanta i sammanhanget är, att IPCCs vetenskapsmän nu själva har börjat betvivla att man kan lita på deras modeller då de erkänner att deras nya AR6 modeller är ”överhettade” och därför alltför alarmistiska. ”Det har stått klart för oss under de senaste åren att vi inte kan undvika att erkännande detta” säger Gavin Schmidt, chef för NASA Goddard Institute for Space Studies (GISS), till den välrenommerade tidskriften Science i en artikel den 27 juli. Schmidt fortsätter att ”resultatet blir siffror även för händelser i närtid som är galet skrämmande – och helt fel”. 

Det här faktumet har bland andra Dr. Roy Spencer, pionjären för satellitmätningar vid UAH, konstaterat och poängterat redan för länge sedan. Varför har då IPCC i alla fall gått vidare med sin rapport om man känt till detta redan ett par år? 

Konsekvensen är i alla fall att den här rapportens prognoser följaktligen bygger på helt otillförlitliga modeller och rapporten kan därmed omgående avfärdas.

Rune Lundgren

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

IPCC utmanas med dess protokoll för felrapporter !

Electroverse

Nu börjar klartext användas för bedrägeriet, fraud, med larmen om “klimatkrisen”

Öppet brev till premiärminister Jacinda Ardern i Nya Zeeland

Det är skrivet av Peter J. Morgan B.E. (Mech.), Honorary Chairman and Chief Executive Officer, Environomics (NZ) Trust.

Han refererar en felanmälan, som dr. Patrick Frank sänt till IPCC den 2:e juni i enlighet med IPCC:s eget protokoll för felanmälan. IPCC har sedan tre månader på sig att motbevisa påståendena om gjorda fel, en termin som löper ut den 3:e september. Sker inte det, anses anmälans version av fakta som korrekta.

Frank redovisar ingående hur opålitiga de “klimatmodeller” är, som IPCC anser bevisar mänsklig påverkan på klimatet. De har inget som helst bevisvärde. Därmed är det inte längre möjligt att komma med något trovärdigt argument om att ‘vetenskapen är avgjord’, the science is settled.

Han förklarar: Jag stötte inte på en enda klimatmodellerare som förstod fysisk felanalys, eller tillväxten av fel, eller innebörden av verifiering av modellerna eller bedömning av deras osäkerhet, eller av fysiska mätfels inverkan på förutsägbar tillförlitlighet, eller till och med den absolut centrala skillnaden mellan noggrannhet och precision.

Lämnar Nya Zeland både IPCC och Parisavtalet ?

Morgan skriver: Skulle IPCC inte kunna vederlägga Dr Franks anmälan i enlighet med IPCC:s eget protokoll måste premiärminister Ardern omedelbart dra tillbaka Nya Zeeland från IPCC och tillkännage detta för nationen – och faktiskt världen. Vidare måste premiär-minister Ardern omedelbart meddela nationen – och faktiskt världen – att det har bevisats för IPCC att det inte finns någon klimatkris och att så snart som möjligt alla NZ -lagar och förordningar som rör “klimatförändringar” och ” klimatkrisen” kommer att upphävas.

+ – + – + – +

En kompetent och omsorgsfull sågning

Dr. Frank avslöjar en utbredd inkompetens efter en omfattande analys. Denna är så kvalificerad att den inte bör kunna avfärdas. För min del har det räckt med Sunt Förnuft, se gårdagens post. Även utan John von Neumanns klara besked har jag sett klimatmodellerna som dataspel för överåriga nördar på världens dyraste datorer, eftersom de dels har så många parametrar, som är dåligt kända, och dels har räknat på fel problem: vad som händer nere på Jorden, när det mesta avgörs uppe i himlen.

Den erfarne professorn Gösta Walin såg datorsimuleringar av klimatet “mest som ett utslag av storhetsvansinne”.

Man kan hoppas att vanvettet nu går mot sitt slut, förhoppningsvis innan COP26 i Glasgow.

+ – + – + – +

Alltför optimistisk

Jag var nog alltför optimistisk i de sista raderna ovan. Protokollet är givetvis utformat så att IPCC aldrig skall behöva uppleva smäleken att ha haft fel. Dr. Franks anmälan avgörs av en domare som är densamma som den anklagade, nämligen IPCC självt.

Jag tippar att IPCC endera kommer att låtsas som om hans skrivelse inte ankommit eller att anföra “en samlad bedömning” som bekräftar koldioxidens verkan.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

IPCC AR6, rent cirkelbevis !

KS

Figur 1. IPCC:s graf: svart kurva för observerade data, brun för klimatmodell med koldioxid och nertill modell utan koldioxid.

Den röda pilen visar “beviset” för att koldioxid driver klimatförändringarna: skillnaden mellan resultatet från en modell med och en modell utan koldioxid. Men datorsimuleringar med fler än TRE gissade in-data är meningslösa enligt John von Neumann, “Fadern” till den matematik som används vid datorsimuleringar.

Figur 2. John von Neumann vid en av dåtidens mest kraftfulla datorer.

Simuleringarna av klimatet uppges behöva mellan 50 och 80 “parametrar”, variabler som ibland är hela ekvationer. Av dem torde åtminstone 30 vara så osäkert kända, att man måst “anta”, d.v.s. gissa dem.

Detta gör deras värde lika med NOLL, tills någon eventuellt visar sig ha kunnat förutsäga klimatförändringarna under åtminstone 60 år. Dit är det långt kvar.

Det är närmast barnsligt att använda sådana simuleringar som “bevis” för att kräva en total omställning av samhället.

Men historien visar att mänskligheten VILL bli bedragen. . .

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Kritiska material räcker inte till för alla elbilar

Fördelningen av världens produktion av kobolt 2019

Congo, Kinshasa = “Demokratiska Republiken Kongo”, DRC, dominerar. Det är där barnarbete förekommer. USGS = United States Geological Survey.

+ – + – + – +

EU vill se 30 miljoner elbilar på vägarna år 2030. Deras batterier skulle kräva mer litium och kobolt än vad som utvinns per år – och nästan lika mycket nickel.

Västvärldens politiker vill få oss alla att köra elbil. Då behövs varken bensin, diesel, gas eller ens biobränslen.  Då släpper bilar inte ut några skadliga avgaser. Då låter trafiken mindre.

Drivande kraft i detta är EU. Med höga böter tvingar EU europeiska biltillverkare att tillverka fler laddbara bilar. Allt mäts i hur mycket koldioxid som bilarna tillför atmosfären per körd kilometer.

För att minska trafikens CO2-tillskott till atmosfären vill EU förbjuda nya bensinbilar från 2035. Sveriges riksdag vill minska transporters ”klimatpåverkan” med 70 procent till 2030.

Det görs med piska och morot. Piskan är högre skatt på bensin- och dieselbilar. Moroten är låg skatt samt bonus för nya bilar med inga eller extremt låga CO2-utsläpp. 

Denna politik missar två fundamentala fakta:

  • Koldioxid är växternas livsnödvändiga näring och ger genom fotosyntes atmosfären dess lika livsnödvändiga syre.
  • Kol är Universums vanligaste kända fasta grundämne och finns i stora mängder i Jordens inre. Ingen brist råder.

Önskan om eldrivna bilar är främst ett västligt påfund.  Problemet är inte elmotorn utan elektriciteten – att lagra den i bilar precis som bensin eller diesel i en tank.

Elmotorn är tre-fyra gånger mer effektiv än en diesel- eller bensinmotor, men batteriernas energitäthet är mångfalt lägre än i diesel eller bensin. Eldrift ger totalt flera gånger sämre utbyte än bensin- eller dieseldrift.

Per körd mil är utbytet 25-30 gånger bättre för bensin- och dieselbilar. Mycket vikt och volym minskar bilens lastkapacitet. Det är den man har bilen för, inte för bränsle och energi.

Därför går försäljningen trögt trots bilföretagens aggressiva marknadsföring och staters och myndigheters stöd för eldrift – och pålagor och hinder för bensin- och dieseldrift.

Av en dryg miljard personbilar i världen är nu 10 miljoner elbilar eller laddhybrider. Det är en hundradel av beståndet. Av 70 miljoner nya bilar per år är 3 miljoner sådana bilar.

EU vill snabba på försäljningen av laddbara bilar och fasa ut bensin- och dieselbilar. Tvärt emot enskilda bilägares önskan och behov att bevara och få mest möjliga utbyte av sina bilar.

Aktörer och myndigheter hoppas till 2030 på 140 miljoner laddbara bilar i världen. Andelen laddbara nya bilar skall öka till hälften år 2030. Det skulle motsvara kanske 40 miljoner nya laddbara per år.

Det bromsas av klen efterfrågan samt möjlig brist och högt pris på komponenter och material för att bygga alla dessa laddbara bilar.

Det sätter stor press på leverantörer av råvaror, material, teknik och komponenter. Åtminstone tio år framåt lär fortfarande litium/jon-batterier dominera marknaden. De kan upprepat laddas om och passar bäst för fordon.

Vanliga batterier har en positiv anod och en negativ katod. I litium/jon-batterier går positivt laddade joner från anod till katod och alstrar elektricitet, som driver fordonet. Åt motsatt håll laddar de batteriet med ny elektricitet utifrån.

Anoden ät nästan hälften av batteriets vikt och består mest av grafit. Katoden är mest nickel eller andra metalloxider. Båda innehåller litium.

För att få detta att fungera behövs flera sällsynta och dyrbara material. De är:

o Metallen nickel ökar batteriets kapacitet till rimlig kostnad. Kända reserver är minst 100 miljoner ton, varav 2,5 miljoner ton utvinns årligen.Men efterfrågan ökar och gör snart nickel till ett bristmaterial.

Mest nickel har Indonesien, Australien och Brasilien. Ryssland, Kuba och Filippinerna har också stora fyndigheter. Rådande kilopris är 120-150 kronor.

o Litium är den lättaste metallen och finns i batteriers anod och katod. Jordens totala litium-tillgångar är minst 86 miljoner ton, varav 21 miljoner anses möjliga att utvinna. Stora litium-länder är Chile, Australien, Argentina, USA och Bolivia.

Litium utvinns dels ur uttorkade saltöknar, dels ur gruvor. I saltöknar förs litium-haltigt saltvatten till ytan, dunstar och lämnar kvar salt och litium. Det kräver stora ytor och mycket tid. Det stör också somgivande jordbruk och minskar grundvattnet.

Per år utvinns 70-90.000 ton med ökande efterfrågan och trolig framtida brist. Per kilo kostar litium 110-120 kronor.

o Kobolt är en sällsynt, magnetisk metall med många användningsområden. Kobolt stabiliserar batteriers katoder och förhindrar rost.

Av Jordens drygt 7 miljoner ton kända kobolt-fyndigheter finns hälften i en fattig socialistisk enpartistat i centrala Afrika, DRC, Democratic Republic of Congo.

Där har många  små gruvföretag primitiv teknik, svåra och farliga arbetsvillkor och även barnarbete. Där finns också stora gruvjättar, inte minst kinesiska. Regionen svarar för tre fjärdedelar av världens koboltproduktion.

Priset på kobolt anses nu ligga på 400-500 kronor per kilo. Batteritillverkare försöker nu ersätta bristmaterialet kobolt med bl.a. mangan.

o Mangan är en vanligt förekommande metall, som används bl. a. mot rost och syra och i legeringar. I bilbatterier kan mangan inom några år ersätta kobolt i katoder.

Av Jordens kända ca 600 miljoner ton mangantillgångar har Sydafrika, Ukraina och Australien tillsammans nästan två tredjedelar. Per år utvinns 18-20 miljoner ton till bara en bråkdel av priset för kobolt.

o Grafit är kristalliskt kol, som används bl.a. som smörjmedel. Det leder värme och elektricitet och används som anod i elbilars batterier.

Av batteriets hela vikt är nästan hälften grafit. Efterfrågan ökar i takt med ökande antal laddbara bilar. Kina har två tredjedelar av världsmarknaden. Jordens kända tillgångar är över 800 miljoner ton, medan runt en miljon ton utvinns per år-

Gängse pris ligger på 5-10 kronor per kilo, men grafit av hög kvalitet är sällsynt och dyrare.

Världens tillgångar till kritiska material kommer inte att räcka till i konkurrens med andra mer angelägna behov. Kina dominerar allt fler råvaror och kan därmed diktera villkoren.

Tege Tornvall

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

En tsunami på 290 meter, historiskt på Kanarieöarna

BW

Figur 1. Kanarieöarna har vulkaniskt ursprung. De ligger på en platå, vars kant syns till höger om Fuerteventura

Ön La Palma, som bildades för tre miljoner år sedan, är den Kanarieö som har den högsta vulkaniska aktiviteten. Där finns vulkanen Cumbre Vieja, Gamla Toppen. Under ett vulkan-utbrott år 1949 bildades ett förkastningssystem längs vulkanens västra sida som skulle kunna vara ett förstadium till en framtida kollaps av vulkanen. Denna  kollaps skulle kunna leda till bildandet av en tsunami när kollapsmaterial rasar ner i havet likt ett jordskred. Tsunamin kan komma att spridas över stora delar av Atlanten och i olika grad påverka de omkringliggande kontinenterna. Trots att tsunamivågen kan bli mycket hög vid Teneriffas kust kommer stora delar av ön att undkomma tsunamin, vilket bl.a. beror på öns höga höjd över havet. Där ligger Spaniens högsta berg, vulkanen El Teide, 3.718 m.ö.h.

Platån som öarna vilar på ligger på 1.000 – 4.000 m djup.

Under de senaste miljoner åren har gigantiska jordskred och ibland explosiva vulkan-utbrott orsakat flera megatsunamis på Teneriffa, Lanzarote och Gran Canaria med vågor på upp till 290 meter. Det är några av de högsta kända vågorna i hela Världen. Jordskreden handlar om volymer från tiotals till hundratals kubik-kilometer. Detta är slutsatserna i en ny vetenskaplig publikation från Geological and Mining Institute i Spanien

Man presenterar nya geologiska bevis och data från minst fem megatsunamier på Teneriffa, Lanzarote och Gran Canaria, orsakade av enorma jordskred på öarnas flanker och ibland av vulkanutbrott. Forskarna gjorde totalt 144 åldersbestämningar. De allmänna resultaten av tsunami-fyndigheterna är från tiden för 168.000 – 221.000 år sedan.

Fig 2. Fyra till fem jordskred har sedan 200.000 år format den gröna lagunen El Golfo på El Hierro

På ön El Hierro ser man tydligt vilken del av ön som glidit ner i havet.

Med hälsningar från vår vän Björn på Teneriffa

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather