Jan Lindsten tar skyfallen i Tyskland, Belgien och Gävle som bevis på “klimatkrisen”
2021-08-26 Kristianstadsbladet: “Klimatkrönika” av Jan Lindsten med rubriken:
Klimatångesten förjagas bäst med klarspråk – inte förnekelse
Jan Lindsten är “klimatkrönikör” i många tidningar, ex.vis DI, Dagens Industri, BT, Borås Tidning, BLT, Blekinge Läns Tidning, Barometern och Kristianstadsbladet.
I den aktuella krönikan inleder han med IPCC:s nya rapport AR6, som förkunnar att “mänskligheten står precis på randen till att förstöra sin egen framtid, om inte kol- och oljeförbränningen upphör. “
Han går vidare till översvämningarna och tar dem okritiskt som bevis på “klimatkrisen”. Det besvärar honom inte att värre översvämningar förekommit i hundratals år, då koldioxid absolut inte har kunnat ha något bidrag till dem.
Rapporten får kritik för att de tidigare rapporternas referenser till verkan av “växthusgaser-na” koldioxid och metan, nu har ersatts med “mänskliga aktiviteter”. Det tycks ha varit politikernas krav, inte forskarnas. Det är bättre med “klartext” menar han, vilket det är lätt att instämma i.
Han beklagar “somliga riksdagsledamöters envisa trampande på den vidöppna klimatför-nekelsens populistiska väg”. Lägg märke till det kreativa uppstaplandet av förklenande och känsloladdade adjektiv.
Till sist gläds han åt “Klimatpsykologernas” förklaring att stora och snabba förändringar gör vi inte ensamma utan tillsammans.
“Är det något som verkligen är upplyftande för en luttrad klimatreporter, så är det att skildra just de händelser där förändringskraften i en stor människomassa manifesteras”.
Därmed blir en avslutning med Greta och nödvändigheten av fler och större demonstra-tioner för att “påminna makthavarna om vad de måste leverera”.
Jan Lindsten agerar inte seriös “reporter”, som tar reda på fakta och rapporterar dem. En sådan skulle ha kollat hur svåra översvämningar det varit förr i Tyskland. Han skulle ha kollat hur mycket regn som föll i Gävle och jämfört det med gällande nationellt rekord.
Jan Lindsten placerar sig som okunnig men professionell agitator för klimatalarmismen.
+ – + – + – +
2021 08-31 Kristianstadsbladet: Replik av Göran Samuelsson med rubriken:
Replik till Lindstens klimatkrönika – ”Debatten behövs”
Klimatet är alldeles för komplext för att kunna modelleras 100 år fram i tiden. Även veckoprognoser av väder är opålitliga. Klimatförändringar är långsamma och sedan planetens födelse är ytterst naturligt soldrivna och även vi människor måste anpassa oss och våra infrastrukturer därtill. Lyckligtvis är förändringen långsam och någon klimatkris finns därför inte.
Visst är det patetiskt att klimatkrönikörens Lindstens helsidiga alarmistiska ångestskapan-de klimatartikel i KB kompletteras med ”klimatpsykologernas fakta ruta” hur klimatdebat-ten ska föras. De menar att bästa vägen är munkavle och att ”undvika kommentarer och bemöt inte kritik”. Tvärtom borde rådet vara, men kommentarer och kritik skulle ju kunna innehålla ”skadliga” sanningar och störa klimatalarmismens rop på ännu mera pengar till klimatcirkusen. Minns sensmoralen i ”Kejsarens nya kläder”. Debatt och sanning behöver höras.
Även Talibanernas talesperson Abdul Qahar Balkhi har nu sällat sig till klimatalarmisterna (enligt intervju med Newsweek/Daily Mail) och önskar bidra i kampen förutsatt de får några miljarder av Parisavtalets pengacirkus. Sverige leder givarligan/capita och har nyligen pytsat in ytterligare ett antal miljarder av våra skattemedel i cirkusen.
Senaste IPCC-rapporterna har i juni allvarligt utmanats av prominenta vetenskapsmän i Nya Zeeland som redovisar ingående hur opålitliga de “klimatmodeller” är som IPCC anser bevisar mänsklig påverkan på klimatet. Kan verkligen någon mänsklig tusendels procent ökning av CO2 i atmosfären ha någon avgörande betydelse för klimatet? Modellerna saknar bevisvärde eftersom de negligerar fysisk felanalys, eller tillväxten av fel, eller innebörden av verifiering av modellerna eller bedömning av deras osäkerhet, eller av fysiska mätfels inverkan på förutsägbar tillförlitlighet, eller till och med den absolut centrala skillnaden mellan noggrannhet och precision.
Därmed menar kritikerna att det inte längre är möjligt att komma med något trovärdigt argument att ‘vetenskapen är avgjord’, ”the science is settled”, som IPCC och många, även svenska, politiker hävdar. IPCC och dess företrädare har ju hittills sedan tillkomsten haft fel i sina apokalyptiska utsagor.
Klimatet är alldeles för komplext för att kunna modelleras 100 år fram i tiden. Även vecko-prognoser av väder är opålitliga.
Klimatförändringar är långsamma och sedan planetens födelse är ytterst naturligt soldrivna och även vi människor måste anpassa oss och våra infrastrukturer därtill. Lyckligtvis är förändringen långsam och någon klimatkris finns därför inte.
Inom vetenskap och i synnerhet extremt komplex klimatforskning är naturligtvis aldrig någonting avgjort en gång för alla utan framsteg görs ständigt genom nya försök och ifrågasättande som bidrar att vårt välstånd kan fortsätta öka om vi anpassar oss till utvecklingen. Motsatsen att klimatet ska kunna anpassas till oss genom att miljarder slussas till IPCC klimatinsatser för att åstadkomma förändring med någon tusendels procent CO2 är orimligt och gör oss alla fattigare i ett gigantiskt klimatslöseri utan nytta.
En öppen demokrati tillåter debatt som gagnar både allmän förståelse, vetenskap och ökat välstånd.
Göran Samuelsson
+ – + – + – +
by