En tsunami på 290 meter, historiskt på Kanarieöarna

BW

Figur 1. Kanarieöarna har vulkaniskt ursprung. De ligger på en platå, vars kant syns till höger om Fuerteventura

Ön La Palma, som bildades för tre miljoner år sedan, är den Kanarieö som har den högsta vulkaniska aktiviteten. Där finns vulkanen Cumbre Vieja, Gamla Toppen. Under ett vulkan-utbrott år 1949 bildades ett förkastningssystem längs vulkanens västra sida som skulle kunna vara ett förstadium till en framtida kollaps av vulkanen. Denna  kollaps skulle kunna leda till bildandet av en tsunami när kollapsmaterial rasar ner i havet likt ett jordskred. Tsunamin kan komma att spridas över stora delar av Atlanten och i olika grad påverka de omkringliggande kontinenterna. Trots att tsunamivågen kan bli mycket hög vid Teneriffas kust kommer stora delar av ön att undkomma tsunamin, vilket bl.a. beror på öns höga höjd över havet. Där ligger Spaniens högsta berg, vulkanen El Teide, 3.718 m.ö.h.

Platån som öarna vilar på ligger på 1.000 – 4.000 m djup.

Under de senaste miljoner åren har gigantiska jordskred och ibland explosiva vulkan-utbrott orsakat flera megatsunamis på Teneriffa, Lanzarote och Gran Canaria med vågor på upp till 290 meter. Det är några av de högsta kända vågorna i hela Världen. Jordskreden handlar om volymer från tiotals till hundratals kubik-kilometer. Detta är slutsatserna i en ny vetenskaplig publikation från Geological and Mining Institute i Spanien

Man presenterar nya geologiska bevis och data från minst fem megatsunamier på Teneriffa, Lanzarote och Gran Canaria, orsakade av enorma jordskred på öarnas flanker och ibland av vulkanutbrott. Forskarna gjorde totalt 144 åldersbestämningar. De allmänna resultaten av tsunami-fyndigheterna är från tiden för 168.000 – 221.000 år sedan.

Fig 2. Fyra till fem jordskred har sedan 200.000 år format den gröna lagunen El Golfo på El Hierro

På ön El Hierro ser man tydligt vilken del av ön som glidit ner i havet.

Med hälsningar från vår vän Björn på Teneriffa

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

3 thoughts on “En tsunami på 290 meter, historiskt på Kanarieöarna

  1. Visserligen är det en månad sedan Sture publicerade det här men det blev ju lite aktuellt ändå med dagens utbrott på La Palma. Bra att de evakuerar vissa delar. Vet inte om det är Gamla Toppen eller “bara” strax bredvid, kanske inte ens ett aktuellt område för land slide vilket jag givetvis hoppas att det inte är. Sture, har du någon ny info?

  2. Vetenskapsradion i morse påminde om en Norsk katastroftsunami.
    Ett bergras som skapade en jättevåg
    Kanske orsakad av metan och varmt vatten förr i tiden?
    IPCC har alltid haft fel-läser jag som rubrik.
    Aldrig förr lika varmt verkar vara helt bort i tok, vilket de flesta känner till!

  3. Spaniens högsta berg är Mulhacén, 3479 m.ö.h., i bergskedjan Sierra Nevada i Andalusien. El Teide är som du skriver en vulkan.

Comments are closed.