Dansk Energipolitik

Figur 1. I Mölndal presenterade civilingenjör Søren Kjærsgård fakta om den danska energimarknaden

I november 2008 lovede Statsminister Anders Fogh Rasmussen:

Et fossil-frit Danmark i 2050

Figur 2. Under de tio åren mellan 2006 och 2017 skedde små förändringar i helhetsbilden.

Figur 3. Import och export av el beroende på vindförhållandena

För varje timme januari – november 2017 placeras en punkt i diagrammet, där X-axeln visar vindkraftens levererade effekt och Y-axeln visar den effekt som exporterats, nedtill, eller importerats, upptill.  Det är markant hur mycket tätare det är mellan punkterna vid låga effekter.

Detta diagram visar vindkraftens största problem: Dess oförutsägbara effekt gör att den behöver alltid REGLERKRAFT som kompenserar, då produktionen är för liten eller för stor.

Figur 4. Den svenska kärnkraften är nödvändig även för Danmark

Mänskligheten har alltså inte blivit klokare på 400 år. . .

+ – + – + – +

 Søren Kjærsgård hänvisar till sin fullständiga rapport här.

+ – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

9 thoughts on “Dansk Energipolitik

  1. Ganske mange politikere ville helst ikke lukke Barsebäck. Men de böjede sig for populismen i Köbenhavn

  2. Välger Norden ökologisk landbrug må vi enten sulte (svälta) eller importere födevarer.

  3. Måske en uheldig formulering. Det vil ikke väre hverken en katastrofe eller ulykke at få demonstreret, at den danske energipolitik bygger på lögn og bedrag.

  4. Och svenska politiker tror att det går att ersätta kärnkraften med vindkraftverk.

  5. Ersätter Sverige kärnkraft med vindkraft blir det en katastrof för Danmark säger Sören Kjaersgård. Det var ju just det danska politiker ville när de agiterade för en nedläggning av reaktorerna i Barsebäck.

  6. Det är nog så att en hel del vindkraft ägs av tyska bolag, men eftersom de står på svensk mark subventionerar vi dem via elcertifikaten. Die dumme Schweden kanske de tycker. Snälla är vi i alla fall.

  7. Danmark, Norge, Finland och Sverige borde gå ihop om energipolitiken. Satsa på ny kärnkraft så att det räcker till samtliga länder. Vattenkraften regleras med vid behov. Eventuellt överskott i baskraften exporteras till Tyskland som kommer att behöva importera allt mer ju fler kärnreaktorer som stängs. Vindkraftseländet kan man förslagsvis sälja till Tyskland, billigt endast en ägare. Går vi samtidigt ur EU och fördjupar samarbetet på fler plan som exempelvis ekologiskt jordbruk kommer vi gemensamt att klara vår livsmedels och energiförsörjning utan yttre påverkan.

  8. Så Danmark ska inte ha reglerkraft baserad på kol, olja eller naturgas, men det går bra att låta Sverige ha det och importera det. Lite underlig moral av danskarna, eller?

    Ett annat problem med reglerkraften är att den inte är lönsam. Det finns inget intresse för varken Sverige eller Norge att bidra med reglerkraft till Danmark. Sverige eller Norge kan bidra med reglerkraft från sin baskraft. Ska Sverige avveckla en del av sin baskraft blir det väl ingen reglerkraft över till Danmark.

  9. Varför skulle det bli en katastrof för Danmark om svensk kärnkraft avvecklas? Det går fort att bygga nya olje- och gaskraftverk som snabbt kan dras igång när det inte blåser.

    Möjligen blir det en mental katastrof för dem som tror på att mer koldioxid i atmosfären är skadligt. Och kanske en ekonomisk katastrof när pengaströmmarna till deras älsklingsprojekt sinar.

Comments are closed.