EU-projektet CAR för elbilar runt Östersjön

Kommunens elbolag Öresundskraft satsar på elbilspool och laddstationer i Helsingborg

I dagens HD-Sydsvenskan rapporterar Albert Capuder om EU:s satsning på projeket CAR, Creating Automotive Renewal, med SEK 16 mio. Ett antal andra intressenter väntas bidra med 4 mio.

Tio partners deltar från Polen, Tyskland, Danmark och Sverige. Där ingår Lunds kommun, RISE, DTU, Bornholms regionkommune, PVA-MV, Rostocks hamn, Szczecins stad, Gdansks Tekniska Universitet och Stiftelsen för miljöteknik i Gdansk. Associerade partners är Region Skåne, Berlins Senat, Forum Elektromobilität, Baltic Development Forum och Marshall Office i Gdansk.

CAR är ett projekt inom EU:s South Baltic Interregprogram som löper under 2018-2020. I projektet skall elfordonssystem med tillväxtpotential utvecklas.

I pressreleasen förklaras:

Inom nätverket kommer vi att organisera nätverksmöten och seminarier med syftet att sprida kunskap om elfordonssystem och om behovet av att ställa om till förnybara bränslen. Fokus kommer att vara på hur vi alla kan och måste bidra till införandet av eldrivna transportsystem och vi kommer att arbeta fram och paketera lösningar och finansierings- och betalmodeller för olika typer av organisationer och användarkategorier.

+ – + – + – +

 

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

4 thoughts on “EU-projektet CAR för elbilar runt Östersjön

  1. Vindkraften kommer endast att vara en fruktansvärt dyr parentes i energihistorien. När verkligheten kommer i kapp gröngölingarna i maktens boningar kommer satsningar på nya generationers kärnkraft att bli ett måste om vi inte ska återgå till fotogenlampor och hästskjutsar.

  2. En sak man kan vara säker på med sådana här myndighetsprojek är att de kommer att misslyckas. De kommer att slösa bort en massa pengar och endast berika de som har sin lön från projektet.

    Bara när jag läser i texten att det handlar om “förnybar energi” vet jag att det handlar om floskler. Det går aldrig att veta hur den el som jag får ur eluttaget är producerad.

    Stockholms Elbolag påstår i reklam att de levererar 100 % vindkraftsel. Hur gå det till när det inte blåser? Och när det blåser ordentligt och exporten av el från Sverige är ungefär lika med den vindkraftsel som produceras, är det då vindkraftsel, kärnkraftsel eller vattenkraftsel som går på export eller vad ramlar ut ur mitt vägguttag när jag laddar min elbil?

  3. Vad är det för fel att hyra en bil på en bensinmack?

    Det har ploppat upp bilpooler lite här och där i Sverige och de flesta har försvunnit efter en liten tid. Det blir nog lättare med dem när självkörande bilar blir mer utbrett och de definitivt höjer säkerheten. Då kan man beställa en bil till sin adress och den står där på det klockslag man har valt.

  4. Intressant att Lund medverkar i detta projektet. Jag var med om att för mer än 40 år sedan bilda Sveriges första bilpool just i Lund. Kjell Dahlström, senare miljöpartist, var drivande. Han har en teknologie doktorsexamen från Lunds tekniska högskola på avhandlingen “Dem och Bil – Förslag till grannskapsbildning och hyrbilsystem” och var där den som införde begreppet “bilpooler” i Sverige. Dags att damma av denna avhandling! Själv hyrde jag ibland bilar från poolen för tjänsteresor. Praktiskt att kunna hyra en stor bil när man behöver flytta större saker.

Comments are closed.