TV4, Arktis och Antarktis

I TV4 Nyhetsmorgon den 6/1 visas ett inslag med fotografen Björn Persson kl. 10:39, programledare Anders Pihlblad.

Det annonseras med rubriken:

Rapport från Antarktis: Isarna smälter bort framför våra ögon

Inslaget är en utmärkt illustration till den hjärntvätt vi svenskar utsatts för under lång tid. Eftersom vi alla VET att klimatet blir katastrofalt mycket varmare, ser de flesta människor ständigt och jämt tecken som bekräftar detta.

Anledningen till intervjun är att han nyligen kommit hem från en resa till Antarktis. Den gjordes med en isbrytare tillsammans med organisationer, som har stora resurser, bl.a. National Geographic. Denna organisation hade ett mycket gott rykte fram tills dess tidskrift visade Frihetsgudinnan med havets nivå i knähöjd i september 2013. Det visade att ledningen tagits över av affärsinriktade ekonomer med samma svaghet för sensationer som vanliga kvällstidningar har. Det viktigaste är att få in pengar och katastrofer säljer bra.

Som vi andra har Björn Persson under ett par decennier matats med propagandan om den kommande klimatkatastrofen. På sina resor för att dokumentera “klimatförändringarna” har han givetvis varit omgiven av starkt troende alarmister. Den tron har han anammat och således vill han förstärka vilseledningen med sitt vittnesmål.

Alla djurarter är mer eller mindre hotade. Haven blir försurade,  vilket gör  att plankton försvinner och därmed födan för andra och så fortsätter cykeln på det viset.

Att haven försuras är inte korrekt. De omges av enorma, kilometertjocka formationer av kalksten, som neutraliserar kolsyran till kalciumkarbonat. Detta behöver skaldjur och koraller, för vilka koldioxiden således är ett livsvillkor.  Tillgången på plankton kan variera dramatiskt, liksom tillgången på krill och på anchoveta längs Perus kust. Det beror på El Niño. Någon verkan av klimatförändringar har jag inte sett någon trovärdig rapport om.

För att väcka debatt i den här frågan, måste man ta den till sig emotionellt. Skall vi förlora det här vackra ?

Därför vill han visa naturens storslagenhet med bilderna.  Han vill påverka våra känslor i en politisk fråga !

Anders Pihlblad: Såg du, när du stod där, tecken på klimatförändringar?

Persson: Framför allt gjorde jag det på Arktis. Det ser man på isbergen som smälter dagligen. Absolut ser man det med blotta ögat! Jag såg isbjörnar på öar, där de inte har någon möjlighet att ta sig ut på isarna igen. De svälter, när de befinner sig på land.

Han refererar inte till många besök under många år för att inte tala om decennier, vilket är vad som behövs för att bedöma klimatets förändringar. Att isarna smälter dagligen är fullständigt naturligt. Foton är ögonblicksbilder som inte säger något alls om utvecklingen över tid. Det han såg är alltså ingalunda tecken på “klimatförändringar”.

Båda två är offer för en logisk kullerbytta!

Man skall inte glömma att det är inte bara djuren som är hotade. Det är vi som är hotade. Arktis fungerar ju som Jordens termostat, genom att kyla ner vindar, vattenströmmar och så vidare.

Pihlblad. Vad får detta för konsekvenser?

Persson: Det har en eskalerande effekt. När isen smälter, och det svarta havet suger ner mer av strålningens värme, påskyndar det uppvärmningen ännu mer. Arktis påverkar hela Jordens temperatur. Inget annat fenomen har så snabb och direkt påverkan på Jordens klimat.

Det är ofta upprepade spekulationer att isen på havet i Arktis skulle försvinna på somrarna. Vi har till och med ministrar som sprider denna felaktiga tro. Isen befinner sig nu i en fas av TILLVÄXT.

Sedan är det en obevisad spekulation att öppet vatten skulle “suga till sig” mera värme från solen, och därmed påskynda avsmältningen. När solen står så lågt som är fallet ovan polcirkeln, reflekterar dess blanka yta strålningen effektivare än snö på isen. Dessutom strålar dess svarta yta UT mera värme än snön under polarnatten. Isen VÄXER nu.

Att Arktis påverkar Jordens klimat är en självklarhet. Att påverkan skulle vara större och mera direkt än ex.vis el Niño är okunnigt.

Jag känner en frustration, när jag bevittnar det här, när jag VET vad som kommer att hända, brister hjärtat.

Som många andra TROR han att han vet, eftersom han har fått höra påståendena så länge så ofta. Men det är helt fel. Solen aviserar nu KALLARE klimat. Han “vet” alltså INTE  !   !

När jag kommer tillbaka från Antarktis, ser jag hur folk här hemma är omedvetna om detta. Det är nästan ännu värre. Jag gör ett desperat försök att kommunicera det här, för det finns ingen viktigare fråga på agendan. Dom säger att isarna är borta om 40 år.

Dom som säger 40 år har gång på gång haft totalt fel ! Nu finns inget som ens antyder att isen på havet kan försvinna på somrarna !

Pihlblad: I somras, under värmeböljan, hade vi en politisk debatt om klimatet, men sen när vi närmade oss valet, var den diskussionen nästan borta. Tänker vi för kortsiktigt ?

Persson: Så är det ju. Vi väljer ju politiker efter vår egen plånbok. Politikerna är egentligen bara marionetter  för opinionsbildningen.

Ja, med den täta sammanhållningen av riksmedia, som inte tillåter kritik av IPCC:s hypotes om koldioxidens dominerande verkan, vågar inga politiker idag andas om tvivel på hypotesen av rädsla för ett mediedrev. Sådant väntar man sig i en fascistisk regim, inte i en demokrati  !  !

Under hela intervjun ligger hypotesen att det är förbränningen av fossila bränslen som styr “klimatförändringarna” och att vi därmed är skyldiga till deras negativa följder, samt att vi kan motverka dem genom att minska utsläppen. Det är ett mer än 30 år gammalt antagande, som nu är omsorgsfullt tillbakavisat. Ingenting av Perssons vittnesmål styrker hypotesen !

Tyvärr är den globala uppvärmningen en abstrakt fråga. Man kan inte ta på den. Och i vår egen närhet ser vi inte något personligt lidande.

Pihlblad: Hur vill du fortsätta med det här arbetet?

Persson: Jag kommer att föreläsa på den stora mässan EXPO i Älvsjö. Och i en ny bok: ”The Real Owners of the Planet”. Och en stor fotoutställning på Dunkers i Helsingborg. Tanken är att den skall resa runt i Europa.

Pihlblad: För att komma tillbaka till Antarktis. Hur går det till? När man är där.

Persson: Man befinner sig på en isbrytare. Dagligen gör man utflykter med snabba gummibåtar. Man gör landstigningar och tittar på omgivningen, dom här isarna. Väldigt strapatsrikt.

Pihlblad:  Skulle klimatet in i skolan?

Persson: Ja, det tycker jag. Det borde vara ett ämne, för att det är så viktigt. Och ni i media har ett jättestort ansvar för att påverka allmänheten ännu mer i det här.

Som om inte ungarna redan från 3 års ålder i dagis blivit hjärntvättade i “klimat” och “hållbarhet”, som oftast felaktigt  knyts till “utsläppen”. Dessa är bevisat NYTTIGA !

Det som behövs är en total omgöring av böcker och annan undervisningsmaterial, som då skall handla om miljö och anpassning till det klimat vi så småningom kommer att förstå hur det kommer att bli.

Persson utgår från att det är en uppgift för media att “påverka” allmänheten. Det skrämmande är att Pihlblad och hans överordnade inte  direkt protesterar. I en demokrati skall media “upplysa” allmänheten, så att väljarna själva kan avgöra vad de ser som trovärdigt. Det är i totalitära stater som media används för att  “påverka”, d.v.s. propagera för vissa åsikter, de som makten vill att undersåtarna skall bibringas.

Medias uppgift i en demokrati är “allsidig” information, som förmedlas “opartiskt”.

Pihlblad: Det är ju storslagna bilder, som säger mycket om det här ämnet. Du ser isarna smälta framför dina ögon, framför din kamera. Det sätter ju fingret på vad det här handlar om.

Isbildningen på Grönland ökade med 150 kubik-kilometer förra säsongen.

Persson: Och isbjörnar som svälter.

WWF har insett att de har spelat bort sitt förtroende med överdrivna larm om hotade isbjörnar. Provinsregeringen i Kanadas mest arktiska provins, Nunavut, har konstaterat att isbjörnar klarar sig utmärkt på land, då isen är för långt borta. Stammen är stabil med fler än 30.000 individer och normalt antal ungar. Men alla isbjörnar skall en dag dö. De som av ålderssvaghet inte finner föda, blir utmärglade och dör av svält. Enstaka sådan björn säger inget om kris för stammen.

Persson trycker på att han agerar känslomässigt. Det är det sämsta sättet att basera nykter politik på.

I en demokrati måste man förutsätta att ett så alarmistiskt inslag kommer att balanseras av faktabaserad kritik från kunniga källor.

Har vi en fungerande demokrati ?  ?  ?

Sture Åström

+ – + – + – +

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “TV4, Arktis och Antarktis

  1. Anders Pihlblad tillhör de nyttiga idioterna som tror på sagor om klimatkatastrofen.

  2. Antalet isbjörnar sägs ha varit 7.000 år 1948, dvs. samma år som Al Gore föddes.

    År 2018 är antalet 26.000-30.000.

    Roligt om vad WWF sagt om isbjörnar.

    WWF 1981 – Det finns 10.000 isbjörnar och de är inte utroningshotade.
    WWF 2018 – Det finns 30.000 (26.000!) isbjörnar och de är utrotningshotade.

    Vidare är det svårt att veta antalet isbjörnar eftersom det bygger på uppskattning via observationer av allmänheten och inte på en vetenskaplig inventering.

  3. Under 1920-talet skrevs mycket i dagspressen om precis samma ämne. Uppvärmningsperioden från 1910 till 1940 var i full sving. Efter 40 talet dalade temperaturerna åter fram till mitten av 70 talet. Då diskuterades om inte en kommande istid stod för dörren då glaciärer och isutbredningen ökat. Samma gamla visa om och om igen. Läs lite historia så slipper höra gamla repriser. Inom en snar framtid när glaciärerna åter växer på sig ordentligt, vilket de redan börjat med, sitter de åter i TV sofforna med pannorna i djupa veck, är vi på väg mot en ny istid?

    Denna videosnutt borde TV4 visa för tittarna istället. “Climate Bipolar Disorder”

  4. Det skulle vara mycket märkligt om isberg INTE smälte. Deras smältande hör till sekvensen glaciär kalvar->isberg driver iväg till varmare vatten->isberg smälter.
    Isbjörnar är utmärkta simmare. Deras antal har ökat. Visserligen är det lite osäkert hur många det fanns för några årtionden sedan, men helt klart färre än vad som finns nu. Isbjörnar tycks ha funnits under den förra mellanistiden, då det var ett par grader varmare än nu. Att döma av data från isen på Grönland, har det dessutom varit varmare än nu ett par gånger de senaste 10000 åren.
    Anders Pihlblad hör till samma förvirrade och grundlurade skara som de som tror att de ska kunna segla till Nordpolen eller till Antarktis’ kust. De har ju fått för sig att havsisen nästan är borta. Sedan tvingas de, i bästa fall, vända långt ifrån målet. I sämre fall måste de räddas, vilket kräver stora resurser som kunde ha använts bättre. Det är bara en tidsfråga innan någon kommer att dö på grund av dessa villfarelser. Vilket är det sämsta utfallet.

  5. Jag skrev till TV4-morgon följande:
    Kul fotograf ni hade i dagens morgonstudie, som har hittat is som smälter i 10 till 30 minusgrader. Måste vara en världssensation, ett riktigt scoop! I och för sig upptäckte Isabella Lövin liknande is i Arktis i somras, men ändå.
    Vore intressant att få veta var på Antarktis denna mycket speciella is finns.

    Här är en länk så ni kan följa temperaturen på Antarktis (f.n. sommar) i realtid : https://www.ventusky.com/?p=-50;-134;1&l=temperature-2m

    Vänliga hälsningar/Claes
    Naturligtvis har de inte svarat.

  6. Behöver du ens fråga om vi har en fungerande demokrati? Det här är Sverige, och här får vi bara ha en åsikt i taget, annars kommer drevet…

Comments are closed.