Facebook – “vetenskapen”

Så såg vår sida på Facebook ut i går morse.

Då jag inte hittat någon kanal att kommunicera med FB, får jag redovisa mina invändningar här. Några förhållanden är uppenbara:

  1. Det är alldeles sant att ett brev med över 500 underskrifter, bl.a. min, överlämnats till FN. Det rapporterar AEI både korrekt och utförligt. FB kan inte påstå att länken är falsk.
  2. Men FB överlåter åt en tredje part “Science Feedback” att bedöma brevets innehåll. I sin bedömning avslöjar denna part sig som gravt okunnig. Det kan inte finnas någon part någonstans i världen, som kan sakkunnigt bedöma tolkningarna av alla vetenskapliga fakta. Det gjorde Påven på sin tid och vi vet hur det gick.
  3. Rent principiellt gör FB något som en plattform för publicitet inte skall göra: Sorterar innehållet, vilket innebär praktisk censur. Media skall beivra oanständigheter och liknande, men skall inte porta vissa åsikter eller tolkningar av fakta, vare sig dessa är felaktiga eller inte. Är de felaktiga, finns det vanligen sakkunniga i läsekretsen, som kan konkret peka ut vad som är fel, eller vad som vederbörande tror är fel. Där finns mycket mer kunnande än vad “Science Feedback” kan mönstra. Media är till för meningsutbyte. Inte för likriktning av allmänheten.

Ingen blir verklig “expert” för att han blivit utnämnd till expert, särskilt om utnämningen kommer från någon som är så okunnig att han inte kan skilja på en kunnig expert oh en charlatan, som kallar sig expert.

Jag uppmanar Facebook att omedelbart avbryta engagemanget av “Science Feedback”, som visat både bristande kunskaper och bristande omdöme. Det bör ersättas med någon form av “Ethical Feedback”, som ingriper mot förtal, oförskämdheter och oanständigheter.

Sture Åström

Sekreterare i nätverket KLIMATSANS

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

5 thoughts on “Facebook – “vetenskapen”

  1. Klimatsans.com stärker yttrandefriheten!
    Facebook sänker.

    Stort Tack till Sture Åström

  2. Det är ytterst roligt när personer eller organisationer anklagar andra för falsk information och sedan kommer de själva med falsk information.

    Det kan vara på sådant sätt att det bara är läpparnas bekännelse, dvs. att man påstår något för att blidka någon där någon kan läsas som Sveriges regering, miljöpartiet eller något liknande.

    Facebook, Youtube och Facebook använder sig av samma taktik som det kommunistiska Östeuropa en gång i tiden gjorde. De har inga klara regler utan vad någon blir avstängd för går bra för en annan att uttrycka. Censuren slår randomiserat så ingen aldrig ska veta när det kan bli dennes tur. På så sätt skapar man en självcensur.

Comments are closed.