“Parisavtalet” är totalt orimligt, ogenomförbart

Staffan Wennberg i Lördagsintervju nr 75 på SWEBBTV

Staffan är ekonom och har innehaft ledande befattningar inom ett par större förlag. Under några år var han ordförande för världens alla föreningar för skattebetalare: “World Taxpayers Associations”, vilket givit omfattande internationella erfarenheter och kontakter.

Han har studerat det så kallade “Parisavtalet” ingående och räknat på några av dess ukaser.

Du kommer till SWEBBTV genom att klicka på den röda texten. Om du hellre läser än lyssnar, så refererar jag här intervjun med lite egna kompletterande uppgifter ibland:

Inte ett riktigt “AVTAL” men lag i Sverige

“Parisavtalet ” är inte ett riktigt avtal med bindande klausuler och bestämda sanktioner ifall gjorda åtaganden inte uppfylls. Det är istället en uppräkning av undertecknarnas goda avsikter och borde således hellre kallas ett “Letter of Intent”, Avsiktsförklaring.

Men i Sverige blev den snabbt lag. Staffan:

Den stressades igenom i Sveriges Riksdag. Ledamöterna fick fyra dar för att komma in med motioner. De fick två veckor på sig innan beslut. Det blev ingen diskussion, ingen analys. De flesta ledamöterna visste nog inte vad de röstade om, men alla röstade för lagen.

Orimligt: 12 eller 20 miljarder om året

En ny Klimatfond på 100 miljarder dollar om året skall skapas. Av FN:s nära 200 nationer skall bara “de rika” betala, 26 stycken, medan alla andra skall få bidrag ur fonden för “klimatåtgärder”. Sverige har lovat mest per capita och verkligen betalat in pengarna. De flesta länderna har bara betalat en del eller inte alls. Sveriges andel är 12 miljarder kronor om året eller kanske 20 miljarder. Det senare kan bli fallet sedan USA dragit tillbaka sina 40 miljarder dollar, om övriga länder går med på att fylla ut det tomrummet, vilket ingalunda är självklart.

I en tidigare fond har vi betalat 900:- för varje svensk. Till den nya fonden skall vi betala 1.200:- eller 2.000:-, om vi skall kompensera för USA:s uteblivna bidrag. För en familj med två barn blir det alltså 8.000:- per år. Dessutom tillkommer elcertifikat för vindkraftverk och extra skatter på vanliga bilar samt subventioner till elpaneler och elbilar.

“Avtalet” förutsätter att vi i de 26 “rika” länderna skall minska utsläppen till NOLL 2045, medan alla övriga, U-länderna inklusive Kina och Indien, kan öka dem utan restriktioner. De måste få prioritera höjandet av sin levnadsstandard. Där byggs nu tusentals nya kolkraftverk.

Vad vi än gör med våra 1,6 promille av världens utsläpp, så växer ändå dessa varje år. Alla Sveriges utsläpp ett helt år motsvarar bara några veckors ÖKNING av utsläppen i Kina.

Det är fullständigt orimligt att vi skall vända upp-och-ner på vår ekonomi för något så meningslöst.

Ogenomförbart

Sveriges elproduktion kommer från vatten- och kärnkraft med ett mindre bidrag från vindkraft. Den är alltså nästan helt fossilfri. Våra utsläpp kommer huvudsakligen från transportsektorn. Politikerna ser framför sig en fantastisk utveckling med elbilar framöver. Men de flesta som säljs idag är hybridbilar. De kan man köra på el i stan. När man kommer ut på landet och skall köra långt, växlar man över och kör på bensin eller diesel.

En prognos räknar med en miljon elbilar år 2030. Det är 20 % av hela beståndet. Vi har 5 miljoner bilar i Sverige. Således skulle 4 miljoner bilar fortfarande gå på fossila bränslen. I medeltal lever de i 20 år, så åtskilliga skulle vara kvar till 2050. År 2045 skulle transport-sektorn inte kunna vara fossilfri.

För att ladda bilarna behövs laddstolpar till en kostnad som handlar om 10.000 kronor. De måste ha ledningar för mera el och kraftverk som producerar elen. Det handlar om gigantiska summor för investeringar med omställning av hela samhället.

Björn Gillberg, den gamla miljökämpen, har gjort en beräkning av vad som krävs för denna omställning. Han kom fram till att det behövs 6 à 7 nya kärnkraftverk. Sedan behövs nya ledningar både nationellt och lokalt. För att få fram det måste man börja bygga nu.

Det finns inga möjligheter till det. Lagen är ogenomförbar.

Kina är fyrfaldig vinnare

Kina började som ett U-land för 30 år sedan, men har nu utvecklats till en ekonomisk stormakt. Inom FN har landet behållit sin status, och får därmed del av utdelningen från de 100 miljarder dollarna.

I “Avtalet” har Kina frihet att öka utsläppen och bygger nu tusentalet kolkraftverk. Så får man snabbt mycket och billig el för att fortsätta sin snabba ekonomiska utveckling.

För det tredje har Kina praktisk ensamrätt på de sällsynta jordartsmetaller som behövs dels för solceller och dels för generatorerna i vindkraftverk och batterierna i elbilar.

För det fjärde levererar Kina en stor andel av världens solpaneler samt torn och maskineri till vindkraftverk.

Elbilar måste betala vägskatt

Mikael Willgert anmärker att en elbil idag har en kostnad för elen som kan vara 3,00 kronor per mil varav c:a hälften är skatt, d.v.s. 1,50:- per mil. Men den som kör på bensin kanske betalar 9:- kronor per mil. Dom pengarna måste ju in i statskassan. Dessutom behövs pengar till investeringarna i infrastrukturen.

Staffan svarar att man aviserat att höja bensinskatten kanske till 20:-per liter. Och vägskatten höjs redan i år till 10 à 12 tusen kronor per år för stora bilar för bensin och diesel. Många normala bilar får betala 8.000:-per år bara för vägskatten. Det är den praktiska effekten av “Bonus-Malus”-principen. Vanliga bilar skall alltså betala den infrastruktur elbilarna behöver.

Det går inte att lägga på så mycket skatter. Det verkar som att ingen räknat realistiskt på detta. Eller haft en diskussion om det ens. Ingen vill sitta med Svarte Petter och visa tvivel. Alla vill vara med bland “de goda”. Ingen vågar fråga: Hur skall vi klara det här.

Bensin fyller man på ett par minuter. Laddar man tar det en timme med snabbladdning. Hur många vill ta bilen till Malmö, om man på vägen måste sitta en timme vid en laddstolpe ?

Omställningen är inte genomförbar. Det finns vare sig pengar eller tid till de gigantiska investeringar som krävs.

FN-kontroll av världsekonomin

Avtalet innebär att länderna skall redovisa sina planer, sätta upp mål och kontrollstationer för att kolla hur väl målen uppfylls. Det skall redovisas vid givna tidpunkter. Allt är ett stort steg mot en FN-kontroll av världsekonomin.

Vi kommer inte att kunna uppfylla målen till 2025. Då kommer vi att få smäll på fingrarna av FN:s Expertkommitté.

Allt faller isär. Vad gör koldioxiden egentligen ?

Vi ser att alltsammans håller på att falla isär. Investeringarna i vindkraft i Europa minskade förra året. Folk protesterar. De vill inte ha en mölla i sin trädgård.

Vi måste backa och gå tillbaka till frågan: Vad gör koldioxiden egentligen? När man frågar: Hur mycket av uppvärmningen är naturlig, har de ingen förklaring. Deras standardsvar är: Vi ser ingen annan förklaring än mänsklig påverkan.

Politikens vindflöjlar

Willgert konstaterar att alla partier nu är eniga om detta, men kommer de att fortsätta så. Staffan förklarar att politiken driver inte frågor utan följer frågor i opinionen. De ser på opinionsundersökningar och känner efter: Hur blåser vinden ? De gör som vindflöjlar.

Nu har det kommit internationella opinionsundersökningar där Sverige faktiskt ligger i topp när det gäller andelen skeptiker i befolkningen. Frågan är vilket parti som förstår vad det betyder.

+ – + – + – +

Läs även Ingemar Nordins referat på Klimatupplysningen.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

7 thoughts on ““Parisavtalet” är totalt orimligt, ogenomförbart

  1. Det är bara ett påstående. Du får förklara hur !

  2. FN-kontroll av världsekonomin är en anklagelse, som faktiskt går på tvärs mot kritiken av Parisavtalet

  3. Du får lära dig att läsa så långsamt att du hinner förstå.

    “Parisavtalet” är inte ett avtal, men vår regering har skyndat sig att göra det till lag, som gör det tvingande i Sverige.

  4. Först kritiseras Parisavtalet för att inte vara ett avtal utan något betydligt lösare. Sedan talas det om FN-kontroll av världsekonomin. Så styrningen är både lös och hård på samma gång. Vad ska jag tro?

  5. Tack Swebb TV och tack Staffan Wennberg
    It is the economy stupid – heter det ju. I vårt land tycks denna dimension kring plånboksfrågorna inte ha uppmärksammats.
    All klokskap bygger på fakta – här finns mycket av den varan.
    Denna intervju borde skickas till samtliga riksdagsledamöter och andra politiker med krav på obligatorisk lyssning.
    Alla journalister borde få ta del och inbjudas till en saklig öppen debatt.
    Vi måste få igång en tillnyktring i vårt land innan vi har lyckats göra oss alla så mycket fattigare till absolut ingen egen nytta.
    Jag tänker skicka intervjun vidare i mina nätverk.
    Hoppas många andra gör likadant.

  6. 12 eller 20 miljarder om året till FNs klimatfond och 14 nya miljarder till EU och över 40 miljarder till SIDA. Inte konstigt att välfärden får stå tillbaka för alla svenska insatser för att rädda klimatet och gå före i att slösa bort skattemedel.

Comments are closed.