Vattenfalls samtalsterapi

Vattenfall

Vattenfall byter pålitlig kärnkraft mot nyckfull vindkraft

Företaget vill tala med oss kunder och har därför satt in flersidiga annonser i rikspressen.

Klimatanpassning som samtalsterapi

Med det dubbla och motstridiga uppdraget att dels producera elektricitet och dels förverkliga svensk klimatpolitik tycks statliga Vattenfall nu ha övergått till att försöka lugna både kunder och politiker med samtalsterapi.

På sin hemsida och i helsidesannonser talar Vattenfall till oss som till trilskande barn. Vattenfall vill ”hjälpa kunder och partners att minska sina utsläpp och nå sina klimatmål”. Men kunderna vill nog främst få den el som de betalar för.

Leverantören Vattenfall är ett statsägt aktiebolag. Staten utser dess styrelse.

Av styrelsens nio ordinarie ledamöter är fyra damer och fem herrar. Därtill har de anställda sex representanter, en dam och fem herrar. Ledamöterna är bl. a. ekonomer, ingenjörer, jurister och beteendevetare.

En ledamot företräder staten. De övriga är eller har varit chefer för banker och företag. Bara en ledamot tycks ha sakkunskaper om energi och har varit chef för Energimyndigheten. 

Styrelsen tillsätter Vattenfalls verkställande ledning. Denna består av tio personer, fyra damer och sex herrar. Utöver fem ingenjörer är de ekonomer, jurister och statsvetare.

Energikunskapen inom Vattenfall finns under styrelse och verkställande ledning bland dem som faktiskt skall producera den energi som kunderna behöver. Men de kommer ytterst sällan till tals i den offentliga energidebatten.   

I denna måste Vattenfall följa och försvara Sveriges energipolitik, som i sin tur måste följa Sveriges klimatmål för 2030 samt det så kallade “Parisavtalet” från 2015.

För att informera om detta räcker inte Vattenfalls egen informationsstab till. I stället anlitas externa informationskonsulter, som till fulländning behärskar det språk som frodas när önsketänkande tar överhand över verkligheten.

Önsketänkandet är en värld utan ”fossila bränslen”. I Vattenfalls tankevärld är det en värld utan kolbaserad energi. Eftersom allt liv på Jorden bygger på kol, betyder det en värld utan liv. Men det tycks inte Vattenfalls ägare, styrelse och ledning ha en aning om.

De tror i stället att vind- och solkraft samt biobränslen kan kompensera för de kolbaserade bränslen som står för 85 procent av världens hela energiförsörjning. De tycks inte veta att det bara blåser ibland, är solsken ibland och finns mark för endast en bråkdel av all biomassa som världens energiförsörjning kräver.

Mot detta hjälper inte samtalsterapi! 

Tege Tornvall

+ – + – + – +

Utan kol – inget liv!

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

10 thoughts on “Vattenfalls samtalsterapi

  1. @Alf Turesson.
    Liasom oavsett vad sådana som du vill inse eller ej, så är det inte bevisat att co2 är “boven i dramat”, tvärtom enligt NASA så har co2 haft en kylande roll i det hela, liaså är det så att vad som styr Jordens klimat är inte på långa vägar klarlagt, ytterligare så förhåller det dig så, vind och solkraft kommer ALDRIG att kunna ge den stabila och säkra el energi på den nivån vi behöver. Om nu klimatfjant & co får sin vilja igenom, så är detta land ett u-land om ett par år.
    För oavsett gnöl, yl och andra yranden som du och dina gelikar hänger sig åt, så bygger vårat lands välstånd på att vi kan producera västtysk kvalitè, till snudd på kinapriser (du vet den låga kronkursen) och det till största del beroende på våran billiga energi som i sin tur är byggt på vatten, kärnkraft och diverse sk:Fossila” bränslen.
    Även så att vetenskapen säger att den mänskliga påverkan är mindre än minimal. Sedan får du och dina gelikar skrika i högan sky bäst ni gitter, för ingen normal människa ids inte att ens lyssna på er.

  2. Angående Vattenfalls satsning på vindkraft skriver Tege Tornvall ”Önsketänkandet är en värld utan ”fossila bränslen”. I Vattenfalls tankevärld är det en värld utan kolbaserad energi. Eftersom allt liv på jorden bygger på kol, betyder det en värld utan liv”
    Tege Tornvall och Klimatsans vurmande för fossila bränslen har gått så långt att man anser att utan dessa bränslen kommer livet på jorden att upphöra.
    Längre ifrån en vetenskaplig syn på livet på jorden kan man inte komma. Lägg ner skiten

  3. Petter Wulff när var klimatet i balans? du skriver i ditt inlägg 2020/09/06 at 13:51 att ett klimat i obalans är ett problem, men är det någonsin balans i ett kaotiskt system?

    Väntar spänt på att få veta när klimatet var i balans, gärna årtal eller århundrade så man kan kolla hur det var då.

  4. Tege: Nja, temperaturen beror på hur mycket värme som stannar i atmosfären. Satellitmätningar under perioden 1979-2016 visar att troposfären blivit varmare och stratosfären kallare.
    En del kan vara bra med detta, men ett klimat i obalans har också problem. IPCC kan anklagas för att ha tonat ner positiva aspekter på utvecklingen; men att inte se de negativa aspekterna blir också lite begränsat.
    Eller hur?

  5. Petter Wulff 2020/09/05 at 15:23
    Är det ett problem att med mer koldioxid blir skördarna större och färre människor svälter? Jag tycker att det är bra att färre människor svälter.

  6. Peter Wulff: Koldioxid är inget som helst problem i atmosfären. Varmare eror med rikare växt- och djurliv hade flerfalt högre CO2-halt. Koldioxid är växtlighetens livsnödvändiga näring och ger genom fotosyntes atmosfären dess lika livsnödvändiga syre. Atmosfärens temperatur bestäms av hur mycket värmande solstrålning som når jordytan samt av hur Jordens gravitation drar atmosfärens samlade massa mot jordytan – oavsett vilka gaser atmosfären består av. Allmänna gaslagen råder.

    Nuvarande CO2-halt är trots viss ökning historiskt låg. Mer värme och koldioxid sedan Lilla Istidens kyla, missväxt och nöd har gynnat Jordens växtlighet och liv. Sedan 1930 har världens skördar ökat mer än fem gånger. Fler har fått det bättre. Färre lider nöd och svält – frånsett hotet från Covid-19.

    Invändningar?

  7. @ Petter Wulff.
    “men i atmosfären blir det alltmer ett problem.” och exakt vad grundar du ditt påstående med? Vetenskapliga argument? bevisbara sådana?

  8. Inlägget tycks bygga på föreställningen att det som är bra till mycket också är bra till allt.
    Kol är fantastiskt, men i atmosfären blir det alltmer ett problem.

  9. “Av styrelsens nio ordinarie ledamöter är fyra damer och fem herrar.”
    Att Vattenfall inte genuscertifierat? Borde vara fyra damer och fyra herrar och en ledamot som representerar de andra könen 🙂

  10. Vattenfall satsade stort i Tyskland.
    Invigde nytt kolkraftverk 2015. Modern och säkert försedd med tiptopp rening.
    Men CO2 släpper de ut.
    u skall de delta i den omvända uppköpsprcess där kostnaden för att inte ha verket kvar skall offereras.

    Det bjuder vi på, vi (dumme) Svenskar.
    Ja tack jag behöver terapi! Går in på Elsas Youtubemottagning och får det.
    Elsa Widding ,som hade kunnat hindra en del av detta vansinne!

Comments are closed.