Samband Solen och Nilen ?

Wiki

Sudans pyramider hotas av Nilens översvämning

Ihållande regn har orsakat stora översvämningar. Enligt myndigheterna har Blå Nilen nått den högsta nivån sedan denna började bokföras för hundra år sedan meddelar BBC.

Nu hotas ett av Sudans värdefullaste historiska minnen med hundratals pyramider, tempel, palats och gravplatser. De stammar från “the Kushite State”, som dominerade regionen under 1.000 år från åttonde seklet före Kristus.

Detta fick Mike Jonas på WUWT att fundera över en gammal rapport från NASA. Där redovisar man en länk mellan Solens aktivitet och klimatet, som man funnit i statistik över Nilens vattenstånd, världens längsta flod.

Joan Feynman of NASA’s Jet Propulsion Laboratory förklarade att sedan faraonernas tid har man bokfört noggranna mätningar av nivån, eftersom Nilens vatten var så livsviktigt för jordbruket och för bevarandet av landets antika tempel.

Från norra Europa och Fjärran Östern finns lika noggranna uppgifter om förekomsten av norrsken, som indikerar Solens aktivitet. Forskarna fann ett samband mellan variationerna i de två dataserierna, dels med en period av c:a 88 år och dels med en period av c:a 200 år.

Hur länken fungerar är oklart, men forskarna antar att variationer i Solens ultravioletta strålning påverkar NAO, the North Atlantic Oscillation, vilken utgörs av en storskalig gungning av atmosfärens massa med verkan på luftens cirkulation över Atlanten. Den skulle sedan kunna påverka nederbörden i Östafrika, där Nilen rinner upp.

Mike Jonas avstår från att uttala en egen uppfattning om denna orsakskedja.

+ – + – + – +

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

6 thoughts on “Samband Solen och Nilen ?

  1. En intressant växling är ju att Sahara har gått från att vara grönt till att vara öken.
    Är inte riktigt säker på när växlingen skedde (10000 år sen ?).

    Den förklaring jag läst är att monsunregnen från Atlanten upphörde p.g.a. att Atlanten blev för kall.

    Skulle vara intressant att veta mer om nån är insatt i denna förändring. Varför är t.ex. Atlanten kallare nu än innan “klimatförändringen” ?

  2. Finns massor av “proffesionella” klimathysteriker som inte är insatta i hur klimatet växlat! Vi har en tomte här som tror att klimatet kan vara i “balans” vilket tyder på en total okunnighet om hur klimatet fungerar och en mänsklig hybris över det vanliga! Hur korkad får man vara om man tror att människan kan styra klimatet? Det mest otroliga är dock de följare som utan egen kunskap går på klimathysterin! Vanvett!

  3. Gamla testamentets skildringar av Egyptens växlande grödor visar också hur klimatet växlat. Det finns fler sådana urkunder att följa. Tacksam uppgift för klimathistorikern Fredrik Charpentier Ljungqvist. Klimatlarmen är märkligt ohistoriska!

  4. Den här länken är inne på samma spår.

    https://wattsupwiththat.com/2018/09/28/essay-solar-cycle-wave-frequency-linked-to-jet-stream-changes/

    Författaren anser att mekanismen är klarlagd (?). Han skriver att vid solminimum så avger solen signifikant mindre UV ljus (15-20%). Den yttre delen av atmosfären värms av UV, vilket innebär att mindre UV ger en kallare yttre atmosfären. Detta resulterar i att atmosfären drar ihop si, som i sin tur får jetströmmarna att börja slingra sig (helt enkelt “mindre plats”).
    När jetströmmarna meandrar så kan det uppstå s.k. extremväder (kan knappt använda det ordet längre). Vädret lokalt kan plötsligt börja avvika från “normalt”.

  5. Intressant!
    Etiopien ligger söder om Sudan och i Etiopien har man byggt en stor damm. Dammen har börjat fyllas. Det finns olika uppfattningar vad som sker:
    Sudans bevattningsdepartement påstår att vattennivån i Blå Nilen sjunkit med nittio miljoner kubikmeter om dagen.
    Samtidigt säger Etiopiska källor att den höjda vattennivån innanför dammen har helt naturliga orsaker. Förklaringen är att det kraftiga regnet innebär att vattenflödet nu är högre än vad dammens kulvertar kan skicka ner för floden – men portarna är inte stängda, enligt anonyma källor vid landets vattendepartement.

Comments are closed.